2015. június 29., hétfő

Túrós-meggyes kígyórétes


Az egyik legfinomabb sütemény!! Készítsétek el, szeretni fogjátok.! Nem kell keleszteni, ezért elég hamar és egyszerűen elkészíthető. Nem kalács tészta, de nem is rétes, valahol a kettő között...
Egyébként erre a kígyórétesre néhány éve találtam rá az egyik könyvemben, azóta is kedvencem - szerepel már a recept a blogomon, ide kattintva megnézhetitek. Bár lehet, hogy sokan emlékeztek rá, hiszen tavaly és tavalyelőtt is nagyon sikeres volt ez a receptem. Eddig mindig külön-külön rúdba tettem a meggyes és túrós tölteléket, de most az jutott eszembe, hogy a kettőből egy tölteléket csinálok, hiszen a meggy és a túró nagyon ízletes párost alkotnak együtt. Jó ötlet volt, isteni finom lett! Nézzétek...!




  
Hozzávalók a tésztához:  
2 rúdhoz 
50 dkg finomliszt átszitálva 
20 dkg puha vaj (vagy 17-18 dkg zsír) 
2 evőkanál kristálycukor 
1 tojás
1 tojássárgája    
1 csipet só  
1,5 dl langyos tej 
2 dkg friss élesztő 

    A töltelékhez:  
  50 dkg tehéntúró 
10 dkg kristálycukor 
5 dkg búzadara 
2 tojás 
1 citrom reszelt héja (bio citrom) 
20 dkg magozott meggy + 2 evőkanál cukor 

+ a tetejére 1 felvert tojás 


A pöttyös kézműves kerámiák több színben is megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat/zsírt, hozzáadjuk a tojást, majd az élesztős tejet és sima tésztává gyúrjuk.
2. Nem kell keleszteni, elég neki annyi pihenés, amíg kimérjük és összekeverjük a tölteléket (ez kb. 10-15 perc).
3. A megmosott/magozott meggyet összekeverjük 2 evőkanál cukorral és lecsöpögtetjük.
4. A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük egy keverőtálban, a végén hozzáforgatjuk a meggyet is.
5. A tésztát két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra). A hosszanti résznél gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, a középső részre tesszük a töltelék felét egyenlően elosztva, a két szélét pedig bevágjuk a töltelékig kb. 2-3 cm-es csíkokban – merőlegesen vagy kicsit srégen a töltelékre. (lásd a fázisfotón) Az így kapott tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre (a csíkok picit fedjék egymást hajtogatás közben). A másik tésztacipóval is ugyanígy járunk el.
6. Óvatosan a sütőpapíros tepsire tesszük mindkét rudat egymás között hagyva egy kis részt. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
7. Szeletekre vágva tálaljuk.


Pénteken készítettem hétvégi süteménynek, de szombatra már nem sok maradt belőle - szerintem Ti is így fogtok járni, ha megsütitek... :)



Jó étvágyat!

2015. június 28., vasárnap

Lillafüreden jártunk

A kis szőke  hercegem kérésére hétvégén kirándultunk egy kicsit - ismét vittük magunkkal a szüleimet is, rájuk fér egy kis kikapcsolódás. Többször jártunk már Lillafüreden, hiszen ez a hely az egyik kedvencem - meseszép és nagyon hangulatos! Készítettem pár fotót is - nem sokat, de azért az emlék miatt néhányat kattintgattam. :)


Séta a Palota szálló mögötti Függőkerthez és vízeséshez
 






Egész nap magunkkal kellett hurcolni ezt a mókás tigris léggömböt :)



Megpihentünk
(a fotón kisfiam, férjem és szüleim)



A kis szőke hercegemmel



 Függőkert



Palota szálló




A hercegem kérésére a kis vasúttal mentünk fel a hegyre



Nagyon tetszett neki a vonatozás 



Ezek pedig az itthoni megérkezés pillanatai kicsit fáradtan







Nagyon kellemes és kicsit fárasztó nap volt, szép emlék marad.

2015. június 25., csütörtök

Zsenge zöldborsóleves

Nincs is jobb annál, amikor az ember a kertjében termesztett zöldségekből készít valami finomat a családjának. Ezek a zöldségek nyáron a kertben olyan frissek, üdék és zsengék. Ilyenkor a borsót nyersen is nagyon szeretem, mert annyira finom édes! ...és a sárgarépát is örömmel rágcsálom csak úgy magában. :) 
Gondolom, ebből a kis bevezetőből kitaláltátok, hogy ehhez a zsenge zöldborsóleveshez minden zöldséget a kertemből szedtem össze és nagyon-nagyon finom lett! Szeretitek Ti is? Én úgy készítem, ahogy sok-sok évvel ezelőtt Anyukámtól tanultam... Bár Ő többféle tésztával is szokta készíteni: valamikor vajgaluskával, néha csipetkével, esetleg grízgaluskával - mikor melyikkel - de én csipetkével készítem mindig, mert ezzel szeretem igazán.





 A pöttyös kerámia mélytányér megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


Hozzávalók:
60-80 dkg csöves zöldborsó
2 dkg zsír (vagy 1,5 evőkanál olaj)
2 dkg liszt
1 csokor friss petrezselyem
1 kis fej vöröshagyma
7-8 szál zsenge fehér répa
5-6 szál zsenge sárgarépa
1 teáskanálnyi őrölt paprika
só, őrölt bors ízlés szerint

A csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt




Elkészítés:
1. A borsót kifejtjük, megmossuk, a hagymást megpucoljuk, megmossuk, a fehér és sárgarépát is megsúroljuk, megmossuk és karikákra vágjuk.
2. A zsiradékot egy lábosban felforrósítjuk és puhára pároljuk benne a zöldségeket (borsót, hagymát, fehér és sárgarépát). Majd meghintjük a liszttel és pirospaprikával - így is kicsit pirítjuk.
3. Felöntjük ízlés szerinti vízzel (attól függően, hogy ki mennyire szereti sűrűbben vagy ritkábban a levest), sózzuk, borsozzuk szintén ízlés szerint. Beletesszük az összekötött csokornyi petrezselymet is. Felfőzzük a levest (nem kell túl sokáig főzni, mert ezek a zsenge zöldségek hamar megfőnek).
4. Közben rétestésztát gyúrunk a tojásból és lisztből, majd apró borsónyi nagyságú tésztákat csipkedünk egy tiszta konyharuhára. A vége felé beletesszük a levesbe, de ezzel már csak 3-4 percet főzzük tovább - amikor feljön a tészta a leves tetejére, akkor elkészült.





   
Jó étvágyat!
   

2015. június 22., hétfő

Mogyorókrémes tekercsek

Jaj, de vágytam már ilyen puha kelt tésztára! Mostanában gyümölcsös süteményeket sütöttem, de most tettem egy kis kitérőt. Feltétlenül süssétek meg Ti is - mind a 10 ujjatokat meg fogjátok nyalni utána, annyira finom! :) Szombaton készítettem és azt hittem kitart egész hétvégén, de tévedtem, mert vasárnap reggelre már egy darab sem maradt. Persze sejthettem volna, mennyire "kapós" lesz, hiszen sütöttem már hasonlót többször is és mindegyik kedvencünk lett. 






Hozzávalók:
24 db tekercshez
50 finomliszt átszitálva
10 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 kis doboz tejföl (kb. 140 g)
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
1 csipet só
1 dl langyos tej

+ mogyorókrém a töltelékhez ízlés szerint

+ a tetejére 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej keveréke


Pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet összekeverjük a többi cukorral, vaníliás cukorral, a citrom héjával, sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt is, majd legvégül adjuk hozzá a tejfölt folyamatosan, mert nem biztos, hogy kellesz az egész dobozzal. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, letakarva a duplájára kelesztjük.
2. Négy egyforma gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kör alakúra vékonyra (kb. 3-4 mm vékonyra), megkenjük a mogyorókrémmel és ráhelyezünk egy másik kinyújtott kör alakú tésztát. 12 egyenlő részre vágjuk, majd feltekerjük őket. Ugyanígy járunk el a másik két gombóc tésztával is, ezáltal 24 tekercset kapunk.
3. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak. A tojás+tej keverékével lekenjük a tetejüket és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük őket. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)






...és még néhány fotó :)


 
      




Jó étvágyat!

 Veronica's Cake receptje alapján