Burgonyás kifli

Ezek a pihe-puha, pillekönnyű kiflicskék nagyon etetik magukat - ajánlom, hogy dupla mennyiséggel süssétek meg rögtön, különben az utolsó darabokért veszekedni fog a család. 😊
Nagyon jó nassolni való napközben vagy akár reggelire is fogyaszthatjuk teával, tejjel, kávéval, kakaóval, és tízóraira csomagolva is kitűnő munkahelyre, iskolába egyaránt. Vegyétek fel bátran a receptgyűjteménybe, mert nagyon könnyen elkészíthető és annyira finom. Szeretni fogjátok, én már tudom! 😉




Hozzávalók:
32 db kiflihez
40 dkg finomliszt
4 db kisebb burgonya megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
fél dl langyos víz a burgonya főző vizéből 
2 dkg friss élesztő
15 dkg puha vaj (esetleg margarin vagy zsír)
1 tojássárgája
2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 csipet kristálycukor      

+ 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve  


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS KAPHATÓ! 

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. (Dagaszthatjuk robotgéppel vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramján, és kézzel is.) Majd letakarva duplájára kelesztjük.
  2. Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk és feltekerjük kifli alakban.
  3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket (egymástól picit távolabb), tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
Tipp: 
  1. A vacsoráról vagy ebédről megmaradt burgonyapüréből is szoktam készíteni, ebben az esetben kevesebb vaj/margarin/zsír kell a tésztához.
  2. Néha teljes kiőrlésű változatban készítem, ilyenkor 35 dkg finomlisztet + 5 dkg teljes kiőrlésű lisztet használok.

A teljes kiőrlésű változat fotói





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Baromi guszták lettek, viszem is a receptjét. Burgonyás kiflit még nem sütöttem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti. Vidd csak bátran - amennyire egyszerű, annyira finom.

      Törlés
  2. Gratulálok Gabriella! Nagyon gusztusosak a kiflik, nem győzök nyelni és nyelni (sós párti vagyok) :)))
    Persze a kék pöttyösök is bejönnek nekem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ircsi, nagyon kedves vagy. Ha szereted a sós finomságokat, akkor pláne meg kell sütnöd! Nagyon fog ízleni. :)
      Örülök, hogy tetszenek a pöttyös kerámiák is, én is imádom őket! Annyira hangulatosak, emberközeliek és szépségesek!

      Törlés
  3. Szia, rizsliszttel v kukoricaliszttel is jò lenne vajon? a glutén miatt..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Olga!
      Ebben sajnos nem tudok neked tanácsot adni, mert nem próbáltam még ilyen lisztekkel...

      Törlés
    2. Nagyon guszta,ma meg is sütöm.

      Törlés
  4. Jujj de gyönyörűek ezzel a kék pöttyös készlettel :) Hamar legurulni pár belőlük, az biztos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, olyan aranyos vagy. Szerintem is jól illik ez a kifli a pöttyös kerámiákhoz. :)

      Törlés
  5. Lekvárral is megtölthető,vagy elég ,így"üresen" is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika!
      Én ezt most sós változatban készítettem, ezáltal lekvár nélkül is nagyon finom volt, bátran ajánlom Neked így. Viszont ha a tésztájába nem sót teszel, hanem pici cukrot, akkor nyugodtan töltheted lekvárral is, nagyon finom lesz azzal is.
      Jó sütögetést kívánok Neked!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  6. Nagyon szépen köszönöm a receptet nagyon jó és nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy már meg is sütötted és ízlik. Én pedig köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  7. Szépséges kifliket sütöttél!

    VálaszTörlés
  8. NAGYON Finom! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a receptet! Megsütöttem, finom lett. :)

    VálaszTörlés
  10. Lehet esetleg felcsavarás előtt egy pici sajtot tenni bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andrea!
      Ha úgy jobban szeretnéd, egész nyugodtan töltheted pici sajttal... Finom lesz!
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. Kedves Gabriella! Megsütöttem és a fiúknak nagyon ízlik! :) Köszönöm a receptet! :)

      Törlés
  11. Nagyon konnyu es finom.En fustolt sajtot tettem bele, a masik felebe kemeny lekvart. Fenseges.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  13. Hihetetlen hogy tudsz ilyen gyönyörű kör alakot nyújtani
    köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  14. hogy én mennyit "loptam" már Tőled, ha azt tudnád :-)
    receptet is, formázási ötletet is, köszönöm
    Megkérdezi a család, ezt meg hogy csináltad? Én meg előveszem a képet, amit Te feltettél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Aranyos vagy. Örülök, hogy tetszenek a receptjeim.

      Törlés
  15. Gabika!
    Tegnap elkészítettem Családom nagy örömére.Csodálatos a recepted...köszönöm Neked...:))
    Üdvözlettel Katica néni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katica néni!
      Nagy örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a családnak. Köszönöm szépen a hozzászólást.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  16. Nagyon szépek! :) Tetszik a recept, elmentem kipróbálásra.

    VálaszTörlés
  17. Ez tenyleg nagyon finom es abbahagyhatatlan:) koszi a receptet

    VálaszTörlés
  18. Nagyon finomak es abbahagyhatatlanok:) Koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm szépen a receptet !! Ma megsütöttem....nagyon finom,csodálatos sikere volt.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gabriella

    a kör alakot hogyan tudom megcsinálni még kezdő vagyok az ilyenekben. köszönöm válaszodat Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Elnézést, egy kicsit későn jövök a válasszal...
      Az összegyúrt tésztát szép kerek gombóccá kell alakítani és ezt kerek formára nyújtogatni. De ha így sem sikerül, akkor a kinyújtott tésztára gyengén rányomhatsz pl. egy tortaformát és annak helyét körbevághatod, így egész biztos, szép kör alak lesz.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
    2. A sók közt is van különbség, az egyik sósabb a másik kevésbé.
      Ez az én tapasztalatom.

      Törlés
  21. Kedves Gabriella!
    Nagyon felcsigázott a recepted, ezért elkészítettem a kifliket. Sajnos az első tapasztalatom nem lett túl jó. Már eleve gyanús volt a 2 púpozott teáskanál só, és sajnos el is rontotta az egészet. Szerintem 1 púpozott teáskanállal elég, vagy ha már kettő, akkor inkább mokkáskanálnak kéne lennie a mércének. Újra elkészítettem fele sóval és így valóban mennyei. Köszönöm.
    Andrea
    ...és még valami. Csak 8 részre vágtam a köröket, így valóban helyes kis, harapható kiflik lettek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andrea!
      Érdekes, amit írsz, mert én elég sótlanul eszek mindent (már gyerekkoromban is olyan ízetlenül szerettem szerettem az ételeket és sütiket), emiatt kicsit sótlanul sütök-főzök a családomnak is, de nekünk ez a kifli nem volt sós egyáltalán! Lehet, hogy nem volt annyi burgonya a tésztádban és emiatt sósabban sikerült?? Valami ilyesmire tudok gondolni. Ez tényleg nagyon ízlésfüggő, mert sokan vannak, akik azt szokták írni a sós süteményeimnél, hogy nekik pedig kevés a só, amit írok, mert sótlan. Egyébként szerintem a burgonya mennyiségétől nagyon függ... Valamint a burgonya főző vizébe nem szoktam tenni sót.
      Viszont nagyon örülök, hogy másodjára is megsütötted és ízlett. :)

      Törlés
  22. Szia. Nagyon jók a receptjeid! Áruld el hogy lehet ilyen szép egyforma kifliket csinálni????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :)
      A kör alakot néha úgy szoktam csinálni (nem mindig), hogy a kinyújtott tésztára ráhelyezek egy kerek tortaformát, enyhén rányomom, majd a tésztára nyomott kör alak mentén körbevágom. A háromszögeket viszont teljesen szemmértékkel szeletelem fel... aztán így sikerül. :)

      Törlés
  23. Én egy jóképű atyát szeretnék elkápráztatni finom sütivel. De inkább ezt sütöm meg, mert ez elronthatatlan és nagyon fincsinek néz ki...

    VálaszTörlés
  24. Szia! Dupla adag tésztával kezdek, ahogy tanácsoltad, de sütés előtt háromfelé osztom a kifliket: sima, sajtos, köménymagos (a család igénye szerint!) :) Köszönöm a receptet, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  25. Ma megsütöttem ezt a kiflit. Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a recit.Tökéletes volt abableves után.

    VálaszTörlés
  26. Kedves Gabriella ! Nagyon finomak lettek a kiflik, a család egyik kedvence. Érdemes dupla adagot sütni, mert még sütés után elfogy. Nagyon kedvelem a receptjeidet! Ili

    VálaszTörlés
  27. Nagyon sok jó receptet használtam már fel és mind sikerült - azért szeretem, mert megsütöd, így van tapasztalat. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  28. Kedves Gabriella, én csak pár napja ismerem a blogodat, eddig nagyon jó sütiket találtam, amit én is megpróbálok elkészíteni, de félősen hátha nem sikerül. Elsőre azokat a mosolygós krumplis kiflikre gondoltam. De, mivel nem láttam leírva, hogy hány percig kell keleszteni így nem is mertem nekifogni, mivel azt hallottam, hogy ha túl kel a tészta az nem jó. Ha megírnád jó lenne. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy ide találtál, üdvözöllek. :)
      Szerintem a receptjeimmel próbálkozhatsz nyugodtan, mert mindig igyekszem precízen, pontosan leírni mit hogy csinálok, emiatt is szeretik a blogomat és receptjeimet, mert valóban megbízhatók.

      Ehhez a tésztához odaírtam, hogy duplájára kelesztjük. Amiatt nem írtam pontos időt, mert egyrészt ez a fajta tészta kelhet 1 órán át is vagy akár 2 órán át is, mert ez olyan, hogy tulajdonképpen mindegy neki, úgyhogy elrontani nem igazán lehet. Mielőtt keleszted és letakarod, megnézed, hogy kb. mekkora gombóc és addig keleszted, míg nagyjából a kétszerese lesz a térfogata. Egyébként amikor meleg, száraz levegő van, akkor sokkal hamarabb kelnek meg a tészták. De télen vagy akár nyáron is az esős, nyirkos, párásabb levegőben több ideig kelnek meg.

      Jó sütést! :)

      Törlés
  29. Szia! Libazsírral is működhet?

    VálaszTörlés
  30. Kedves Gabriella! Mar sok recepted megsutottem. Regota koveto vagyok. Facebookon is. Eddig meg a burgonyas kiflit nem lattam. Egyiknap igen. Ma gondoltam leirom. Majd meg is sutom termeszetesen mint tobb mast is. Kepzeld ezt a burgonyas kifli receptet masnal is lattam de a Tied persze a regi meg eredeti. Egyebkent minden mas mellett elso nalam a kifli. Van mar sok receptem. Meg ossze is hasonlitom oket. Szerintem ezert is ismertem fel egybol. Ez a Tied.

    VálaszTörlés
  31. Megsütöttem Valami isteni

    VálaszTörlés
  32. Imádom, imádjuk
    Nagyon sokszor sütöm 🙏🥰😘

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban