2015. szeptember 12., szombat

Bolognai tepsis pizza

Ha legközelebb pizzát készítettek a családnak, ezt a változatot mindenképp próbáljátok ki! Meglátjátok, annyira finom, hogy mind a 10 ujjatokat megnyaljátok utána. :) Elkészíteni egyszerű és nem tart túl sokáig - 1 óra múlva már ehető is. 
Jaj, de szeretem! Nyelek nagyokat már a recept írása közben is... :)



Hozzávalók a tésztához:
egy nagy gáztepsihez
25 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
kb. 2 evőkanál olaj
 1,5 dl langyos víz
1 teáskanál só

A feltéthez:
1 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 4 evőkanál olaj
40 dkg darált sertéshús
1 nagyobb gerezd fokhagyma
    3 közepes paradicsom    
5 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál szárított bazsalikom
só, őrölt bors ízlés szerint
15 dkg parmezán vagy trappista sajt




Elkészítés:
1. A langyos vízben felolvasztjuk az élesztőt, a lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd annyi olajjal bedagasztjuk, hogy egy rugalmas, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva kelesztjük 30 percig.
2. Addig elkészítjük a feltétet: a megtisztított, megmosott hagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben megfonnyasztjuk az olajon, majd hozzáadjuk a darált húst és erős lángon kifehérítjük/pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A szószt sűrűsödésik főzzük. 
4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a szószt, majd ráreszeljük a sajtot. 
5. Előmelegített 190 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Ha a sajt már kezd pirulni a tetején, a tészta pedig aranyszínű, akkor jó - nem kell túl sütni.)


   

Jó étvágyat!
 

6 megjegyzés:

  1. Ez a bolognai feltét spaggettitészta tetején és pizzában is jöhet! :D

    VálaszTörlés
  2. Jaj de guszta, jöhetne egy szelet, pedig még nem is vagyok éhes :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett! A családnak az eredeti receptedet készítettem el, magamnak fele teljes kiőrlésűből. Köszönöm! P.Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek Mónika, köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés