2015. szeptember 12., szombat

Bolognai tepsis pizza

Ha legközelebb pizzát készítettek a családnak, ezt a változatot mindenképp próbáljátok ki! Meglátjátok, annyira finom, hogy mind a 10 ujjatokat megnyaljátok utána. :) Elkészíteni egyszerű és nem tart túl sokáig - 1 óra múlva már ehető is. 
Jaj, de szeretem! Nyelek nagyokat már a recept írása közben is... :)



Hozzávalók a tésztához:
egy nagy gáztepsihez
25 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
kb. 2 evőkanál olaj
 1,5 dl langyos víz
1 teáskanál só

A feltéthez:
1 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 4 evőkanál olaj
40 dkg darált sertéshús
1 nagyobb gerezd fokhagyma
    3 közepes paradicsom    
5 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál szárított bazsalikom
só, őrölt bors ízlés szerint
15 dkg parmezán vagy trappista sajt




Elkészítés:
1. A langyos vízben felolvasztjuk az élesztőt, a lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd annyi olajjal bedagasztjuk, hogy egy rugalmas, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva kelesztjük 30 percig.
2. Addig elkészítjük a feltétet: a megtisztított, megmosott hagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben megfonnyasztjuk az olajon, majd hozzáadjuk a darált húst és erős lángon kifehérítjük/pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A szószt sűrűsödésik főzzük. 
4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a szószt, majd ráreszeljük a sajtot. 
5. Előmelegített 190 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Ha a sajt már kezd pirulni a tetején, a tészta pedig aranyszínű, akkor jó - nem kell túl sütni.)


   

Jó étvágyat!
 

8 megjegyzés:

  1. Ez a bolognai feltét spaggettitészta tetején és pizzában is jöhet! :D

    VálaszTörlés
  2. Jaj de guszta, jöhetne egy szelet, pedig még nem is vagyok éhes :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett! A családnak az eredeti receptedet készítettem el, magamnak fele teljes kiőrlésűből. Köszönöm! P.Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek Mónika, köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  4. Annyira finom,egy éve minden hétv3gén sütök a gyerekeimnek egyszerűen imàdjàk.Köszönöm a receptet illetve a többi recepted is nàlunk kedvenc gratulàlok nagyon ügyes vagy😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a gyermekeidnek. Nekem is ez az egyik kedvenc pizzám!
      Köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés