2015. szeptember 22., kedd

Almás krémes

Omlós tészta, kellemes almás töltelék és nem túl édes vaníliás krém - röviden így jellemezném ezt a nagyon finom, kiadós süteményt. Nem gyerekkori ugyan, de régi kedvencem, ennek ellenére most készítettem először. Kb. 15 éve "találkoztam" ezzel a sütivel az egyik, kisvárosunkban lévő süteményes boltban és szerelem volt első kóstolásra. :) Bevallom, gyakran vettem belőle néhány szeletet vasárnap délutánonként a családomnak (és magamnak), amikor nem volt kedvem sütni. De amikor valamelyik nap megláttam a receptet Anyukám régi süteményes könyvében, nagyon megörültem! (Ő soha nem készítette ezt a süteményt, szerintem észre sem vette, mert  600 receptet tartalmaz a könyv.) 
...és bár 2 hete óriási felfordulás van a lakásban a festés miatt, szombat este 8 órakor gyorsan elkészítettem, hogy a vasárnapi ebéd után legyen desszertünk is. Alig sütöttem az elmúlt évben sütit, már nagyon ki vagyunk "éhezve" az ilyesmikre. :) Emiatt mostanában igyekszem sütni néhány finomságot.





Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finom liszt
20 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
kb. 1,5-2 dl tej

Az almás töltelékhez:
12 db közepes alma
2 evőkanál kristálycukor 
(vagy az alma savanyúságától/édességétől függően ízlés szerinti cukor)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2-3 dkg vaj

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor 
15 dkg szobahőmérsékletű vaj


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:
1. Először az almás tölteléket készítjük el: a megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl sok a leve, akkor picit kinyomkodjuk, ne áztassa majd el nagyon a tésztát. (De azért ne legyen túl száraz se az alma!) Egy lábasban közepes lángon kavargatva megpároljuk - közben adunk hozzá cukrot ízlés szerint, majd a 2 evőkanál baracklekvárt. Elzárjuk alatta a lángot, ekkor hozzákeverjük a vajat. Félretesszük hűlni a tölteléket.
2. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tejet adjuk hozzá utoljára fokozatosan - annyit, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen kemény. 3 egyforma részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk kb. 20-30 cm-es téglalap alakúra. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/vagy zsírozzuk és a lapokat egyenként megsütjük előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 8 percig. (Ne süssük túl, világos legyen a tészta! Nem baj, ha picit puha, amikor kivesszük a sütőből - néhány perc múlva megszilárdul.)
3. A krémhez egy lábasban a pudingport 1 dl tejben simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és közepes lángon sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve kihűtjük.
4. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingos krémet.
5. Összeállítjuk a tésztát: egy tálcára tesszük az egyik tésztalapot, rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, erre jön a másik tésztalap (enyhén rányomjuk), erre egyenletesen rákenjük a vaníliás krémet, majd rá a harmadik tésztalapot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük!
6. Másnap fogyasztás előtt minimum 1 órával kivesszük a hűtőből, majd a tetejét megszórjuk porcukorral és szeletelve tálaljuk.


  



    
Jó étvágyat!     

Forrás:
    

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a sütemény, szinte bele lehet harapni :-)
    Mostanában én is kevesebbet sütök, vagy olyant, ami már van a blogomon. A festés miatt em irigyellek, nagy munka lehet, de utána biztos minden nagyon szép lesz. További jó munkát!

    VálaszTörlés
  2. köszönjük a receptet, nagyon jól néz ki. háziasszonyok, ha már így sütünk-főzünk, egy jó kis kezdeményezés, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért http://tinyurl.com/ujratoltve

    VálaszTörlés
  3. Bár nekem nem lett ilyen szép magas, az íze kárpótolt.. Nagyon finom sütemény!!

    VálaszTörlés
  4. Elkészítettem, nagyon finom lett, köszönet érte!

    VálaszTörlés
  5. Régebben én is sütöttem, csak nem találom a leírását, hová keveredett, költözés után. Ezt lementem magamnak, Gabriella!

    VálaszTörlés
  6. ez a sütemény egy csoda!!!!!!!!!!!!!!!pontosan olyanra sikeredett mint a képen...el lehetne gondolkodni azon,miféle variációban lehetne még elékészíteni: meggy,mák,szilva,puncspuding....köszönöm szépen kedves Gabriella

    VálaszTörlés