2015. március 23., hétfő

Finom krémes-habos sütemény

Rengeteg szakács- és süteményes könyvem van és még ettől is több gasztro újságom - ezek gyűjtése a szenvedélyem 13 éves koromtól (lassan nem férek tőlük a lakásban és már rendszerezni is képtelen vagyok őket). Mostanában mégis Anyukám régi, besárgult, foszlott süteményes könyvét lapozgatom szeretettel - talán az emlékek miatt. Finomabbnál finomabb sütik, desszertek szerepelnek benne. Ezt a süteményt is ebben a könyvben találtam - ezzel a névvel szerepel, nem akartam megváltoztatni. A recept olvasása közben rögtön elképzeltem, mennyire mutatós kis sütemény lesz. Ráadásul elkészíteni is könnyű - imádom az ilyen egyszerűen elkészíthető, finom süteményeket! Akár ünnepnapokon és családi összejöveteleken is megállja a helyét. Anyukámék vendégeket vártak, én most nekik készítettem.





A fotókon szereplő porcelán készlet a webáruházban is megtalálható az alábbi linken - most kedvezményes áron:

Hozzávalók a tésztához:
(kb. 20x30 cm-es tepsihez) 
5 tojássárgája
10 dkg kristálycukor
10 evőkanál víz
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg porcukor
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg darált dió
fél dl rum  
(ha gyerekek is esznek belőle, akkor 2 teáskanál rumaroma a rum helyett)

A habhoz:
15 dkg kristálycukor
5 tojásfehérje






Elkészítés:
1. A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig, míg elolvadnak a cukorszemek), majd elkeverjük benne a vizet és beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsibe egyengetjük a tésztamasszát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 9-10 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!) A megsült tésztát fadeszkára borítjuk hűlni.
2. A krémhez a kakaóport és lisztet simára keverjük a tejben, majd közepes lángon sűrűre főzzük, kihűtjük! 
3. A porcukrot habosra keverjük a vajjal. Hozzákeverjük a diót és a rumot, majd alaposan összekeverjük a kakaós főzött krémmel.
4. A tésztára egyenletesen rákenjük a kakaós-diós krémet.
5. A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük (tényleg jó kemény legyen a hab!), majd egyenletesen eloszlatjuk a kakaós-diós krém tetején.
6. Egy-két órára hűtőbe tesszük a süteményt, majd kockákra szeletelve tálaljuk.








Jó étvágyat!    

19 megjegyzés:

  1. Isteni fini lehet :) Szuper a tálalás is :) Imádom a fotóidat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen! (...és ide most képzelj egy szívecskét)

      Törlés
  2. Nagyon szép és mutatós lett a sütemény. Látszik, hogy milyen könnyed az egész. Nálunk is biztos siker lenne.

    Gabika, örülök, hogy lassan visszatérsz, talán kicsit segít majd, hogy ne fájjon annyira a lelked. Sokat gondolok Rád, nagyon nehéz lehet megélni a mindennapokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, jó érzés, hogy gondolsz rám, olyan kedves vagy, tudod?
      Nagyon-nagyon fájdalmas időszak ez az életemben. Az a legrosszabb, ahogy telnek a napok, egyre jobban hiányzik a tesóm... hiányzik, hogy nem látjuk, nem beszélgethetünk vele - soha nem fogom ezt feldolgozni! Ráadásul a szívem szakad meg a szüleim és a kisfiam miatt. Milán és a tesóm imádták egymást, rengeteget játszottak együtt - nincs nap, hogy ne mondaná Milán, mennyire hiányzik neki bátyja (így hívta a tesómat). Igyekszünk úgy élni a mindennapokat, hogy Milán kevésbé szenvedje meg lelkileg ezt az időszakot, de úgy érzem, belül soha nem fog megszűnni bennem ez az erős nyomott/levert hangulat.

      A bloggal kapcsolatban... bevallom, gondolkodom rajta, hogy befejezem - biztos érthető, ha azt írom, hogy most nincs erőm és hangulatom hozzá. Mindig odaadással, beleéléssel, jókedvvel, szívvel-lélekkel csináltam ezt az oldalt és úgy érzem, ez most egyelőre nem megy. De amikor tavaly ősszel teljesen félrevonultam a blogról és a hozzá tartozó Fb oldalról néhány hétre és most az idén is "távol voltam" 1 hónapig, rengeteg kedves érdeklődő és aggódó levelet kaptam az olvasóktól, melyben közölték, mennyire hiányzom és várnak vissza. Ők adnak erőt ahhoz, hogy néha jöjjek 1-1 recepttel és a Fb oldalt is tovább vezessem - bár nem olyan gyakorisággal jelentkezem ott sem, mint régen, mert igyekszem minden nap sok időt tölteni a szüleimmel és a családommal. De az tény, hogy a blog körüli dolgokkal elterelem egy kicsit a gondolataimat, egy kicsit kikapcsoltat... és ha már úgy is sütögetek itthon a családnak, akkor ha van időm, lefotózom és szívesen megosztom mindenkivel, akit érdekel.

      Törlés
    2. Gabi, majd az idővel, ahogy telik-múlik, hihetetlennek tűnik most még, de csillapodni fog a nagy fájdalom, az a gombóc az ember mellében, vagy azaz űr amit érez a hiánytól, a veszteségtől.
      Soha nem lehet kiheverni családtagjaink elvesztését, most már tudom, Édesanyám, kimondani is őrület és hihetetlen, már 10 éve nincs velem, az Édesapám pedig kicsivel több, mint 1 éve, de nincs nap, hogy ne gondolnék rájuk, hogy ne emlegetnénk őket, de valóban, az a mindent letaglózó fájdalom csillapodott, az ember idővel valahogy kezd megbékélni, beletörődni, hogy nincsenek már.
      Sokat foglalkozz a kicsi Milánnal és amennyire tudod foglald el magad, és persze mindig gondolj a bátyádra, idézd fel az emlékeket, az segít a feldolgozásban, a túlélésben.
      Sok erőt kívánok neked.

      Törlés
    3. Aranyos vagy Anikó, köszönöm, hogy írtál. Mindig nagyon jól esnek az ilyen kedves levelek.
      Épp ma este lesz 1 hónapja, hogy elment a tesóm és kb. 1 hete még rosszabbul érzem magam lelkileg, mint az azelőtti hetekben (pedig az is elég rossz volt). Ahogy egyre jobban telnek a napok, egyre jobban hiányzik és olyan hihetetlen, hogy nincs. Milán miatt nem hagyom én el magam, mindig is nagyon erős ember voltam/vagyok lelkileg, kívülről rajtam egyébként sem látszottak soha az esetleges negatív érzelmek, mert mindig vidám, mosolygós ember voltam/vagyok, de mostanában néha eléggé magamba tudok zuhanni, amikor senki nem látja. De abban bízom én is, hogy ez a fájdalom és űr majd idővel kicsit enyhülni fog. Csak nagyon nehéz... a tesómmal mindennapos volt a kapcsolatunk, egy nap sem telt el úgy, hogy ne találkoztunk volna - szerintem emiatt is hiányzik ennyire. Na és persze annyira sajnálom a szüleimet és a kisfiamat... sokat vagyok velük. Amikor pedig mindenkinek dolga van, nekem pedig épp akkor van kis szabadidőm, akkor igyekszem lekötni magam gyorsan valamivel - emiatt kezdtem el foglalkozni a bloggal is néhány napja.

      Törlés
  3. Nagyon szép és finom lehet ez a sütemény! A tányérokért és bögrékért külön fáj a szívem annyira szépek! Örülök hogy jelentkeztél, ahogy írtad is ez egy kikapcsolódás kis időre eltereled a gondolataidat. Szüleidet is nagyon sajnálom mert ez nagy fájdalom lehet, legyetek egymás támaszai !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, köszönöm szépen... örülök, hogy írtál.

      Törlés
  4. Én is örülök, hogy itt vagy ismét! Biztosan jót tesz, eltereli kicsit a gondolataidat.... Mert nagyon fájhat most....
    A sütid fincsi lehet, a készleted pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  5. Isten hozott!Gyönyörű,kivánatos sütemény biztos ezt is kiprobálom mind sok más receptedet amit már hónapok óta sütögetek a családomnak amikor csak időm van.Biztos nagyon büszkék rád a szeretteid hisz nagyon finom sütit készitetél nekik és persze a családod is.Puszi Enikő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen a kedves szavakat.
      Puszillak én is!
      Gabriella

      Törlés
  6. Szia, én folyamatosan figyeltem, szinte minden nap kattintottam az oldaladra.
    Szívből kívánom, hogy a lehetőségekhez képest megnyugodjon az egész család.
    Nem is lehet okosat mondani, őrült fájdalom lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági - aranyos vagy, hogy gondoltál/gondolsz rám...

      Törlés
  7. Kedves Gabriella! Még csak elképzelni sem tudom mit élhetnek át a szüleid meg te.Nagyon sok erőt kívánok nektek így ismeretlenül is az elkövetkező időkszakra.Nagyon kedvelem az oldalad gyönyörűek a képeid és hiányoznál ha nem csinálnád.Sok kitartást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy - nagyon jól esett, hogy írtál.

      Törlés
  8. Kedves Gabriella! Most szombaton szeretném megsütni ezt a finom süteményt, és az a kérdésem lenne, hogy ha elkészül utána hütőbe kell-e tartani.
    előre is köszönöm válaszod- Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén!
      Mivel tojáshab a teteje és krémről is szó van ennél a süteménynél... igen, hűtőben kell tárolni. Érdemes aznap készíteni, amikor fogyasztjuk és előtte 2-3-4 órát legyen a hűtőben, hogy szépen összeálljon, megdermedjen a krém és lehessen szeletelni. De előtte 1 nappal is lehet készíteni és úgy tartani a hűtőben.

      Törlés
  9. Köszönöm szépen, akkor pénteken fogom elkésziteni.
    Üdvözlettel. Irén

    VálaszTörlés