2015. február 19., csütörtök

Hófehérke

Ez a hófehér sütemény nagyon tudja magát kínálni, az ember nem igazán tud megállni 1-2 szeletnél. A puhán omlós tésztát jól kiegészíti a nem túl édes krém. Mindössze 1 óra alatt elkészíthető könnyen és egyszerűen, emiatt nálam a gyakran elkészültek közé tartozik - most épp Milán farsangjára sütöttem, ami múlt szombaton volt.
Klasszikusnak mondható süti, valószínű sokan ismeritek. Én először 4 évvel ezelőtt sütöttem meg Anyukám névnapjára. Egyébként Anyukám szalalkálival szokta sütni, én viszont az ilyen lapokat is mindig sütőporral készítem, ezáltal nagyon könnyen kezelhető a tésztája és sütés közben nincs szúrós szag a konyhában.  
Ha még nem találkoztatok ezzel a süteménnyel, ajánlom, hogy készítsétek el - akár ünnepi alkalomra, akár hétvégi desszertként, mert amennyire egyszerűen néz ki, annyira finom!! 








Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szobahőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl

A krémhez:
4 evőkanál liszt
4 dl tej
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

+ a tetejére 1 evőkanál porcukor


A kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu




  

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). 
2. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es lapokra. Egy tepsi hátulját lekenjük pici vajjal, meghintjük liszttel, és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).  
3. A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
4. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
5. Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
6. Éjszakára betesszük a hűtőbe letakarva, másnap reggel kivesszük, hagyjuk jó fél óráig állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy jól át tudjanak puhulni a lapok, majd meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.


  


Jó étvágyat!


A férjemtől szoktam kapni tavaszi virághagymákat,
melyeket átültetek, nevelgetek,
hogy kellemes tavaszi hangulat árassza el a lakást. :)


Szép tavaszvárást kívánok mindenkinek!

19 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm a receptet, nagyon finom volt:))

      Törlés
    2. De örülök, hogy elkészítetted Mónika. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  2. Gyönyörű lett ez a sütemény! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj nekem... Éppen fogyni próbálok, de ahogy megláttam ezeket a sütiket a blogger listáján rögtön tudtam, hogy nem fogok tudni ellenállni. Alig várom, hogy legyen valami alkalom és megsüthessem.

    VálaszTörlés
  4. megsütöttem, már a hűtőben pihenget :), alig várom, hogy holnap tesztelje a családom :)

    VálaszTörlés
  5. Ez egy kifejezetten SZÉP sütemény. Előkelő és letisztult. Csodás! El tudom képzelni, hogy az íze is királynői!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet ez a sütid, olyan kipróbálósnak vélem:-))

    VálaszTörlés
  7. Biztos hogy ki fogom próbálni :) imádom a fotóidat is, nagyon átjön a sütemény és a virág illata is :D hmmmmm

    VálaszTörlés
  8. De szép szeletkék! Én is szalalkálival szoktam sütni, s mifelénk francia krémesnek hívták. A Férjem egyik kedvence!

    VálaszTörlés
  9. Neki is állok mindjárt. :) Nagyon jól néz ki és nem is kell sok hozzávaló, pont van itthon minden.
    Remélem a férjemnek ízleni fog, hétvégére nagyon jó kis édesség lesz!
    Fogadd őszinte részvétem, olvastam hogy mi történt a testvéreddel. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az együttérzést Erika.

      Jó sütést kívánok Neked a sütihez, szerintem nagyon fog ízleni a férjednek, ha szereti a krémes süteményeket.

      Törlés
  10. Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok, örömmel olvasom, hogy ennyire tetszik Nektek is ez a sütemény. Készítsétek el, mert tényleg annyira egyszerű és nagyon-nagyon finom!

    VálaszTörlés
  11. kEDVES gABRIELLA! Én is nagyon szeretem a sütieidet, nem tudom ugyan, hogy mi történt a Testvéreddel, de fogad őszinte részvétemet! A sütidet meg fogom csinálni! Igazán egy remek exkluziv süti! Nagyon jó receptjeid vannak! sok sikert kivánok a további munkádhoz! Aranka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aranka!
      Köszönöm az együttérzést.

      Örömmel olvasom, hogy szereted a süteményeimet... Ezt a sütit is mindenképp készítsd el, nagyon fog ízleni.
      Köszönöm szépen a jókívánságokat is.
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  12. Én kb 15-éves korom óta sűtőm ezt késhegynyi szalakàléval csak nàlunk hókockànak hívjuk. Az egész csalàd imàdja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukám is szalalkáléval készíti a tésztáját... csak azt vettem észre, hogy ha azzal készítve, mintha egy picit nehezebb lenne nyújtani a tésztát... Viszont azzal készítve is nagyon finom és omlós.

      Törlés
  13. Szia Gabriella!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a tésztát mennyi ideig kell gyúrni?
    Gyorsan össze kell állítani vagy jól ki kell dolgozni?
    Köszönöm szépen! 😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andrea!
      Ezt a tésztát nem szoktam gyorsan összeállítani, csak kényelmesen, ahogy sikerül. Így is jó omlós lesz... :)

      Törlés