2015. január 27., kedd

Sörkifli

Kívül a sajttól enyhén ropogós, belül pihe-puha, könnyű a tésztája, és még másnap is ugyanolyan finom. A baráti beszélgetés elengedhetetlen kelléke, de tízórainak is nyugodtan csomagolhatjuk. Én szombat délutáni nassolni valónak sütöttem, odavolt érte az egész család és rokonság. :)




Hozzávalók:
(32 darabhoz)
50 dkg finomliszt átszitálva
1 evőkanál só
5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
3 evőkanál tejföl
3 dl langyos tej
1 tojás

+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evőkanál vízzel elkeverve
és 5 dkg reszelt trappista sajt

A képeken szereplő pöttyös termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu






Elkészítés:
1.  A langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, olajat, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Lágy tésztát kapjunk, de ha kicsit ragacsosnak érezzük, adhatunk még hozzá kis lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük.
3. A tésztát kettévesszük és mindkét gombócot külön-külön lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk (kb. fél cm vastagra). 16-16 cikkre osztjuk mindkettőt. A cikkeket feltekerjük és kiflivé formázzuk.
4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket (egymás között hézagot hagyva) és még kb. 10-15 percig kelesztjük őket.
5. A tojássárgáját 1 evőkanál vízzel elkeverjük, lekenjük vele a kiflik tetejét és pici reszelt sajtot szórunk rá. (Nem kell túl sok sajt a tetejére, épp csak egy pici itt-ott, mert így lesz jó ropogós a teteje, ahogy a sajt rápirul.) 
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




 
 
 Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha Desszert, 2014. március

22 megjegyzés:

  1. Istenien néznek ki, engem is levennél velük a lábamról... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sos!-az 1 éves kisfiam összetörze a tojást ami a kenéshez kellett volna...mivel kenjem le tojás helyett?

      Törlés
    2. Szia Csilla!
      Lehet, hogy már későn jövök a válasszal, de épp most néztem be az oldalamra...
      Tojás helyett kend le nyugodtan egy kis tejjel - nem lesz vele így semmi gond, csak annyi, hogy nem lesz fényes a teteje.

      Törlés
  2. Fincsik lehetnek ezek a formás kiflicskék :)

    VálaszTörlés
  3. Szép csinos kiflicskéket készítettél. ! :)

    VálaszTörlés
  4. Gabikám, finom lett a kifli, pedig diabetikus lisztből készítettem.
    Legközelebb picivel kevesebb sót teszek bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea örülök, hogy már el is készítetted és ízlett. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  5. ha nincs itthon tejföl, tejszín is megtenné?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga!
      Igen, szerintem helyettesítheted tejszínnel a tejfölt.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  6. Megsutottem en is annyi valtoztatassal, hogy a kozepet reszelt sajttal es metelo hagymaval szortam meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, ez igazán jól hangzik. Egyébként nyugodtan lehet tölteni bármivel, amivel el tudjuk képzelni.
      Köszönöm a hozzászólást.

      Törlés
  7. Ezt esetleg el lehet készíteni édes formában is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, egész nyugodtan, de akkor csak 1 csipet só kell a tésztába és ízlés szerint cukor.

      Törlés
  8. Szia! Ha ma este begyúrom, hűtőbe teszem, és csak holnap délután sütöm ki? Működhet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viktória!
      Úgy emlékszem, válaszoltam neked este a facebook oldalamon ezzel kapcsolatban.
      Sajnos ezt a tésztát még nem próbáltam hűtőben kelesztéssel, emiatt nem tudok neked erről jó tanáccsal szolgálni.

      Törlés
  9. Kedves Gabi! Eddig a kakaós csigát és a sörkiflit próbáltam ki, csuda fino
    m lett mind! Nagyon tetszik az oldalad és nagyon csodállak, ezért a rengeteg finomságért és a fotók is gyönyörűek. Most a kora reggeli kávé közben is ezt böngészem!:-) Tündi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlettek az eddig elkészített finomságok. :)
      Boldogság számomra, hogy ennyire tetszik a blogom, köszönöm.
      További kellemes időtöltést kívánok Neked itt nálam és jó sütögetést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés