2014. július 28., hétfő

Gyors sajtos-túrós rudak

Valóban gyorsan elkészíthető - alig 3/4 óra alatt. Ráadásul nagyon finom és omlós. Vendégvárásra, ünnepekre, kirándulásra egyaránt tökéletes. Vagy csak úgy, ha a család valamilyen gyorsan elkészülő sós nassolni valóra vágyik.


A pöttyös kerámiákért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók:  
kb. 50 darab rudacskához
 25 dkg finomliszt
 25 dkg túró
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 1 teáskanál só

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej (vagy víz)
 reszelt sajt, szezámmag, lenmag...
   





Elkészítés:
1.  A lisztben elkeverjük a sót, majd a túrót. Hozzáadjuk a vajat is és tésztává gyúrjuk. (Jó puha tészta legyen, de ne legyen ragacsos. Attól függően mennyire zsíros túrót használunk, ha esetleg száraznak érezzük a tésztát, adjunk még hozzá pici vajat, vagy ha nagyon ragacsos a tészta, akkor kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
2. Lisztezett felületen kb. 7-8 mm vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk, melyet másfél cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágunk fel (vagy tetszés szerinti nagyságra).
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével (ha nincs tej, vízzel is össze lehet keverni). Megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, vagy szezám- és lenmaggal.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)




Jó étvágyat!

2014. július 21., hétfő

Szilvalekváros gombóc vagy szilvás gombóc

Gondolom, sokan szeretitek...? Nekem az örök kedvencem! 
A férjem 1 hete mondogatja, hogy szép sorban kezdenek érni a különböző szilvák a kertben, milyen jó lenne, ha készítenék szilvás gombócot. Pár napig csendben hallgattam ezt az óhajt, mígnem rászántam magam. Nagy része lekváros lett, néhányba viszont szilvát tettem - mindkettő nagyon finom, de nekem a szilvalekváros picit jobban ízlik. Egyébként egész egyszerű elkészíteni és a munkafázisok sem annyira macerásak, mint amilyennek első gondolatra tűnik. No és annyira finom!  Jó "gyenge" tésztával készítettem (nem szeretjük nagyon keményen, de ez ízlésfüggő), finomságos házi szilvalekvárral töltöttem... hmmm, még most is érzem az ízét, pedig már rég elfogyott. Valamelyik nap ismét elkészítem... szerintem ez most addig fog menni, míg rá nem ununk. :)




Hozzávalók:  
kb. 30 darab gombóchoz
 1 kg burgonya
 kb. 25-30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes burgonyát használunk)
 1 evőkanál búzadara
 3 dkg zsír (vagy 2 evőkanál olaj)
1 tojás
 1-2 csipet só

+ szilvalekvár

Ha szilvával szeretnétek tölteni, akkor:
 szilva (megmosva, kimagozva, meghámozva)
 porcukor ízlés szerint
 őrölt fahéj ízlés szerint
A porcukrot és a fahéjat összekeverjük, meghempergetjük benne a meghámozott szilvát.

A hempergetéshez:
 kb. 10 dkg zsemlemorzsa
 4 dkg zsír (vagy 3 evőkanál olaj)
 1 púpos evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)  


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, 'karikákra' vágjuk, megfőzzük, leszűrjük, megtörjük és kihűtjük.
Addig elkészítjük a pirított zsemlemorzsát: Egy serpenyőbe tesszük a zsírt vagy az olajat, amikor felforrósodott, lentebb vesszük a gázt, beleöntjük a zsemlemorzsát és kevergetve megpirítjuk. Elzárjuk alatta a lángot és ízlés szerint keverünk bele porcukrot, félretesszük.
2. Az áttört burgonyát a 3 dkg zsírral összekeverjük, majd hozzáadunk először 25 dkg lisztet, a búzadarát, 1-2 csipet sót és az egy tojással összegyúrjuk. Ha ragad a tészta, akkor adunk még hozzá kis lisztet - ne kapjunk kemény tésztát, inkább picit gyengébb/lágyabb legyen, de ne nagyon ragadjon.
3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Mindegyik közepére teszünk szilvalekvárt. (Ha szilvával szeretnénk tölteni, akkor a hozzávalóknál említett módon előkészítjük a szilvát és mindegyik négyzet közepére helyezünk fél szemet.) A négyszögek sarkait összefogjuk és enyhén lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle. 
4. Egy közepes méretű fazékba vizet töltünk, teszünk bele egy csipet sót, felforraljuk a vizet. Amikor felforrt, beletesszük a gombócokat (egyszerre kb. 8 darabot tegyünk bele), megvárjuk, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére és 1-2 percig így főzzük, majd szűrővel kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük és megforgatjuk az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába.


   
...és jöjjön még néhány fotó :)

  







Jó étvágyat!
   

2014. július 18., péntek

Barackos manna, avagy sárgabarackos kevert sütemény

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb kevert sütemény - puha, nagyon laza tésztával. Még tavaly kinéztem Piroskánál, egy év elteltével - tegnap - végre meg is sütöttem. :) Annyira finom és könnyű a tésztája... tulajdonképpen nekem ilyen süteményeket nem lenne szabad sütnöm, mert a fél tepsivel én eszem meg. 
Olyan sok kevert sütemény receptem van már... ha ilyesmit szeretnék sütni, csak ülök a receptjeim előtt és képtelen vagyok eldönteni, melyiket készítsem el - egyik finomabb, mint a másik.

A fotóim igazán nyáriasra és vidámra sikerültek - szeretem őket. :)
 A vidám pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:







Hozzávalók: 20x30 cm-es tespihez
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl olaj
- 7 evőkanál tejszín
- 20 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 8-10 darab sárgabarack




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
2. A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük (fehéredésig, amíg a cukor el nem olvad). Hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt is, mellyel szintén jól összekeverjük. Ezután beleszitáljuk a sütőporos lisztet is, fakanállal simára keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. 
3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a masszát, majd a megmosott/megszárított/kimagozott barackokat felezve, magházukkal felfelé gyengén belenyomkodjuk a tésztába. 
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!)
5. A megsült tésztát 1-2 percig a tepsiben hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk egy fa táblára és így hagyjuk kihűlni. 
6. Porcukorral meghintve, kockákra szeletelve tálaljuk.


 

Jó étvágyat!

2014. július 14., hétfő

Zsúrkifli házi lekvárral töltve

Egy hónapja javarészt lekvárfőzéssel telik az időm, szépen gyűlnek a kamrapolcon. Annyira szeretem a lekvárokat - ilyenkor frissen főzve pedig a lekvárt is lekvárral eszem. Emiatt mostanában a lekváros süteményeket kívánjuk, tegnap gyorsan meg is sütöttem ezt a kis aprósüteményt a citromos-mazsolás tekercs tésztájából. Alig szükséges hozzá 3-4 dolog, ráadásul szűk 1 óra múlva már ehető is... az ilyen gyors és egyszerű, omlós finomságokat nagyon szeretem ám. :)

 A pöttyös kerámiák és a spárgás tálca megtalálható a webáruházban is:





Hozzávalók: 24 darab kiflihez
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
- csipet só
- fél csomag sütőpor (6 g)

+ a tölteléknek lekvár (nálam sárgabaracklekvár és eperlekvár)






Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáadjuk a túrót is, tésztát gyúrunk. (Attól függően, hogy mennyire zsíros túrót használunk, ha esetleg picit ragacsos a tészta, akkor adunk még hozzá annyi lisztet, hogy jó lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.) Három gombóccá alakítjuk a tésztát.
2.  Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk az egyik gombócot - kb. 2-3 mm vastagra - majd 8 egyenlő háromszögre vágjuk, melyeknek szélesebb részére lekvárt teszünk. Feltekerjük a tésztát úgy, hogy a lekvár két végénél a tésztát picit összenyomjuk, így biztos, hogy nem folyik ki a lekvár sütés közben. Kifli alakot formálunk. (a másik két gombóc tésztát is ugyanígy nyújtjuk/formázzuk)
4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben világosbarnára sütjük. (nálam 15-18 percig sültek, de ez változó a sütőtől függően)
5. Hűlni hagyjuk a kifliket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.






Jó étvágyat!

Sárgabaracklekvár - másképp

Azért másképp, mert a blogon található már egy sárgabaracklekvár recept, de az idén picit másképp készítettem. Így van választási lehetőség, kinek melyik recept tetszik jobban. :) A lekvárok közül egyébként nekem a sárgabaracklekvár és az eperlekvár a legnagyobb kedvencem - ezeket képes vagyok csak úgy magában is kanalazgatni.






Hozzávalók:
 8 kg sárgabarack kimagozva (érett, egészséges gyümölcsök)
 2,5 kg kristálycukor (vagy ízlés szerint)

(Én 1 kg gyümölcshöz kb. 30 dkg cukrot szoktam használni.)


Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan megmossuk, megszárítjuk.
2. A kimagozott/megmosott barackokat ledaráljuk (nem szoktam lehúzni a gyümölcs héját), majd egy lábasba tesszük, főzni kezdjük - kavargatjuk közben.  
3. Kb. 1 óra elteltével hozzáadjuk a cukrot, ha "csapkod" a lekvár, lentebb vesszük kicsit a lángot és folyamatos kevergetés közben főzzük. Mi picit sűrűbben szeretjük a lekvárokat (nem keményen, de azt szeretjük, ha egy kicsit sűrű és nem folyik, így bátran lehet süteményekbe használni, sütés közben nem folyik ki egyáltalán), ezért ezt a mennyiséget a cukor hozzáadásától számítva mi kb. még 1 óráig főzzük (tehát összesen kb. 2 órát rotyogtatjuk) - attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Ha a hígabb lekvárt szeretitek, kevesebb ideig főzzétek.
4. Az elkészült lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük (teljesen tele), jól rácsavarjuk a fedelét, majd 5-7 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Addig elkészítünk egy ládát pléddel kibélelve.
5. Majd visszafordítjuk az üvegeket, beletesszük a ládába, jól bebugyoláljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni (néhány napig). Aztán szépen "felöltöztetve", felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.

 A pöttyös kerámiák nagy választékkal megtalálhatók és megvásárolhatók a webáruházban
az alábbi linken:
 www.pottyosotthon.hu


Tipp:
Tudok egy olyat, ha valaki fél a tartósítószer nélküli befőzéstől, de azt sem szeretné, hogy tartósítószer legyen a lekvárban, akkor miután teletöltöttük az üvegeket a lekvárral, teszünk a tetejére egy celofánt, erre szórjuk a tartósítószert, majd ismét egy réteg celofánt teszünk és így csavarjuk rá az üvegek tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, végül a szokásos módon száraz dunsztba tesszük. Így a tartósítószer nem érintkezik közvetlenül a lekvárral.


Jó lekvárfőzést kívánok!

2014. július 9., szerda

Meggylekvár

Szép lassan megtelnek a kamrapolcok az idén főzött lekvárjaimmal. Készült 1 hónappal ezelőtt eperlekvár (isteni lett, imádom). Két hete meggylekvár főzéssel telt el 1-2 nap, hétvégén pedig sárgabaracklekvár készült, de azt most kicsit másképp főztem, mint ahogy eddig szoktam (majd azt is hozom, de még dunsztolás alatt van). 
Szederlekvár van még tervezve augusztusban, valamint szilvalekvárt szoktunk főzni minden második évben (a szilvalekvárt mindig Anyukámmal főzöm, mert azt kivételesen üstben készítjük - elég nagy mennyiséget, így kitart 2-3 évig is - valószínű az idén is rászánjuk magunkat. :) De előtte még csalamádé, uborka, lecsó... szóval lesz még mivel foglalatoskodni.

A pöttyös kézműves kerámia lekvártartó megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:  
www.pottyosotthon.hu





Hozzávalók:
 4 kg meggy kimagozva (egészséges, érett gyümölcs)
 1,5 kg cukor


Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan kimossuk, megszárítjuk.
2. A megmosott, kimagozott meggyet egy lábasba öntjük, felforraljuk - közben kevergetjük. Amikor picit "megrottyant" a meggy, hozzáadjuk a cukrot, közepesre vesszük alatta a lángot és folyamatos kevergetés közben kb. 2 óráig főzzük (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk).
3. Majd kimerjük az üvegekbe, melyeket teljesen teletöltünk a lekvárral. Rácsavarjuk a tetejét és fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket 5-7 percre. 
4. Közben egy ládát kibélelünk pléddel, majd beletesszük a lekvárosüvegeket és jól bebugyoláljuk - így hagyjuk teljesen kihűlni néhány napig. (dunsztoljuk)




Jó lekvárfőzést kívánok! 
 

2014. július 8., kedd

Eszkimókunyhók

Mókás, játékos, dekoratív kis desszert, és mindezek mellett nagyon finom is. A kisfiamnak nagy kedvence - és most mosolyogni fogtok - a férjemnek is. :) Na, nem mintha én nem kapkodnám be egyiket a másik után - olyan igazi kis nassolni való, ami nagyon kínálja magát. 
A fotók jó két hete készültek róla, azóta már kétszer csináltam, olyan nagy sláger lett most nálunk. Mivel épp meggyszezon ideje volt/van, tettem bele friss meggyet is, ami még jobban feldobta az ízét (télen meggybefőttel is készülhet). Ja és nem fogjátok elhinni: egyszerű citromfacsaróval formázom a kis kunyhókat. :)

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linkre kattintva www.pottyosotthon.hu 

Hozzávalók a kekszes réteghez:
 25 dkg darált háztartási keksz
 kb. 10 dkg puha vaj (szobahőmérsékletű)
 5 dkg porcukor
 2 csapott evőkanál kakaópor
 2 evőkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekeknek készül)
 néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)

A kókuszos réteghez:
 1 dl tej
 1 csapott evőkanál cukor
 1 csapott evőkanál liszt
 kb. 5-7 dkg kókuszreszelék 

+ megmosott/kimagozott/lecsepegtetett meggy



Elkészítés:
1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval - utoljára adjuk hozzá a tejet folyamatosan, mert abból csak annyi kell, hogy összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. A kókuszos réteghez a tejet felforrósítjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Belekeverünk annyi kókuszreszeléket, hogy ne legyen túl száraz sem a krém, de nagyon lágy sem, mert akkor nem fog kijönni a formából. Picit kihűtjük.
3. A citromfacsaró belsejébe fóliát nyomkodunk (folpackot), majd az ujjunkkal belenyomunk picike kókuszos réteget, majd a kekszes réteget a forma széleire tapogatjuk úgy, hogy a közepébe tudjunk nyomni egy szem kimagozott meggyet, melyet befedünk a kekszes réteggel. (az alja sima legyen, hogy szépen megálljon). Ezután kiborítjuk a kis kunyhót egy tálcára, lehúzzuk róla a fóliát. Ezeket a műveleteket addig végezzük, míg tart a kókuszos krémből és a kekszes tésztából.
4. Azonnal is fogyasztható, de tapasztalatom szerint másnap a legfinomabb, mert kellemesen átpuhul és jól összeállnak a rétegek, ezért én 1 éjszakára a hűtőbe tettem.

Jó étvágyat!

Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, szeretettel látlak a Facebook oldalamon is:  
  

2014. július 2., szerda

Kürtős kalács (vaníliás-citromos) - sütőben sütve

Hétvégén kirándulni voltunk, ahol egész nap kürtős kalácsot szerettünk volna enni, de sehol nem találtunk. A férjem felvetette az ötletet, hogy akkor süssem meg itthon. Tulajdonképpen nem ért váratlanul a kérése, régóta tervezem, hogy megpróbálom itthon elkészíteni - már tavaly összegyűjtöttem hozzá a papírtörlő gurigákat, forma hiányában ezeket becsomagoltam alufóliával és erre tekertem fel a kalácstésztát. :)
...és hogy sikerült? Nem azért, hogy csupa jókat írjak róla, de ízre, állagra és kinézetre is szinte teljesen olyan, mint amilyet a vásárokban lehet kapni. Persze a sütőben nem karamellizálódik és pirul rá a cukor kívül olyan szépen, de ezt leszámítva tökéletes. A szüleimnek nagyon ízlett, a férjem pedig nem győzött dicsérni. :)




    Hozzávalók:   
3 darabhoz
 35 dkg finomliszt
 1 tojás
 5 dkg olvasztott vaj 
 kb. 1 dl langyos tej
 2,5 dkg friss élesztő
 2 evőkanál kristálycukor
 1 evőkanál vanília aroma
 fél citrom reszelt héja és leve
 csipet só

 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej
 1 teáskanál kristálycukor

A hempergetéshez:
 3 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vanília cukor


Pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban az alábbi linken:




  
Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől... akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)
2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal - félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)
3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit. 
4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében. 
5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. ...és lehet fogyasztani.

A sütőmben van grill program is, ezért kipróbáltam ezt a kalácsot grillsütőben és légkeveréses sütőben is sütve, de igazából nem sok különbséget tapasztaltam. Grillsütőben talán picit ráolvad kívül a cukorréteg, légkeveréses sütőben pedig csak rásül - de valójában tényleg nem nagy a különbség. Bátran készítsétek el - bármilyen sütőben. 
Én a sütőben tepsibe állítva sütöttem a kalácsokat, de süthetitek fekve is. Grill programon sütve érdemes nézegetni, mert lehet, hogy fordítani kell rajta sütés közben, felül erősebben sül. Légkeveréses sütőben viszont nem kell fordítgatni.






Jó étvágyat!


Lassan két hete voltam új bejegyzéssel itt a blogon. Pedig néha-néha sütögetek - olyanokat is, melyek már szerepelnek a blogon és néhány új finomságot is - csak sajnos most nagyon kevés időm van minderre és nem mindenről készül fotó. Igazából mostanában olyan jó úgy sütni-főzni, hogy közben nem hurcolom magammal a fényképezőgépet. :) Nyár van... a bokros teendők között ilyenkor jó néha egy picit kikapcsolódni. De azért amikor van kis időm, hozok 1-1 receptet...
Szép nyarat kívánok Nektek is!