2014. július 28., hétfő

Gyors sajtos-túrós rudak

Valóban gyorsan elkészíthető - alig 3/4 óra alatt. Ráadásul nagyon finom és omlós. Vendégvárásra, ünnepekre, kirándulásra egyaránt tökéletes. Vagy csak úgy, ha a család valamilyen gyorsan elkészülő sós nassolni valóra vágyik.


A pöttyös kerámiákért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók:  
kb. 50 darab rudacskához
 25 dkg finomliszt
 25 dkg túró
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 1 teáskanál só

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej (vagy víz)
 reszelt sajt, szezámmag, lenmag...
   





Elkészítés:
1.  A lisztben elkeverjük a sót, majd a túrót. Hozzáadjuk a vajat is és tésztává gyúrjuk. (Jó puha tészta legyen, de ne legyen ragacsos. Attól függően mennyire zsíros túrót használunk, ha esetleg száraznak érezzük a tésztát, adjunk még hozzá pici vajat, vagy ha nagyon ragacsos a tészta, akkor kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
2. Lisztezett felületen kb. 7-8 mm vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk, melyet másfél cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágunk fel (vagy tetszés szerinti nagyságra).
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével (ha nincs tej, vízzel is össze lehet keverni). Megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, vagy szezám- és lenmaggal.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)




Jó étvágyat!

24 megjegyzés:

  1. Hm, vasárnap megyünk haza. Van még belőle? ;-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs, már elfogyott. De szívesen készítek újra, ha erre jársz. :D

      Törlés
  2. Most állok neki, de teljes kiőrlésű lisztből, mert az van most itthon. :) Nincs kedvem csak egy kiló liszt miatt boltba menni.
    (a weboldal nagyon igényes, csodásak a fotóid és a receptek is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Erika, nagyon örülök, hogy tetszik az oldal, a fotók és a receptek is. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  3. Most épp ilyen sós ropogtatni valóra vágyok:-) Nagyon csábító!

    VálaszTörlés
  4. a legjobb recept a vilagon ! ezt meg en is fajban tudom tartani :-) es nagyon be is vallt !!!

    VálaszTörlés
  5. Tanúsíthatom, hogy nagyon finom, én is gyakran szoktam készíteni. Nagyon hangulatosak a képek.

    VálaszTörlés
  6. Gabicsek, Te előző életedben mérnök voltál... :-)) Irigylésre méltó a precizitásod, lájk, lájk, lájk! Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))) Sokan szoktak hasonlót mondani nekem... igen, talán mérnök lehettem - vagy valami ilyesmi.
      Puszi Neked is.

      Törlés
  7. Nagyon guszták lettek és ha tényleg ilyen gyorsan elkészíthető, akkor nyerő ügye van nálam! :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nálam is gyakran készül, nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  9. Tegnap este rám tört a rágcsálhatnék... Nem volt otthon semmi. Még jó, hogy nem láttam a képeidet, csak ma délelőtt... Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom sós nasi, mi is nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  11. MIlyen less 2 nap mulva??Valakinek volt mar maradek? Meg kellene sutnom a kinalas elott 2 nappal Kernek szepen valaszt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!
      Azt nem tudom, hogy milyen lesz két nap múlva, de másnap még nagyon finom - ezt tanúsíthatom, mert a kisfiamnak tettem el pár darabot másnapra.
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  12. Ez nálunk is óriási kedvenc - most is van egy adag tészta a mélyhűtőben, ha esetleg sürgősen szükség lenne rá :-). Nekünk sem maradt még soha a 2. napra, frissen, langyosan szokott eltűnni !

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyok még nagyon gyakorlott sütésben, és valamiért nekem leragadtak a sütőpapírra :( mit rontottam el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter szerintem semmit nem rontottál el, előfordulhat, hogy azért ragadt rá a sütőpapírra, mert nem olyan jó minőségű a papírod. Sajnos nem mindegyik sütőpapír jó, némelyikre bizony simán ráragadnak a sütemények sütés közben és alig lehet levenni róla. Ajánlom, hogy szilikonos sütőpapírt vegyél legközelebb, arra tuti nem ragad rá semmilyen süti.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Ma ismét megpróbálkozom vele, remélem több sikerem lesz, szerencsére van itthon másik sütőpapír, és fogok venni szilikonosat is, de bevallom őszintén nem is tudtam hogy létezik olyan :)

      Törlés
  14. De örülök, hogy ilyen sokan írtatok, nem is érkeztem mindenkinek válaszolni, de itt megköszönöm, hogy benéztetek hozzám. :)

    VálaszTörlés
  15. Ez isteni!!!
    Szokásomhoz híven teljes kiörlésű tönköly lisztet is használtam hozzá, 10 dkg-ot, mellé ugyancsak ennyi finom lisztet, és még megspékeltem 5 dkg zabpehelyliszttel, nagyon könnyű, finom tésztája lett. És ez ismét egy olyan finomság, amit a kislányommal közösen tudunk sütni, imád segíteni :)
    Hát, nem tudom mennyi marad apának, mire hazaér, nem lehet abbahagyni :)

    Üdv: Tory

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tory!
      De jó, olyan örömmel olvasom. :) Látom, a Te kislányod is szereted segíteni a konyhában... Nekem ugyan kisfiam van, de Ő is szereti az ilyen apró sütiket formázni vagy szaggatni a kis szorgos kezecskéivel. Édes.

      Végül apa meg tudta kóstolni a közösen készített finomságot?

      További kellemes nézelődést kívánok Neked a blogon és jó sütést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  16. Sutopapira rakjam vagy ????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem sütőpapírra rakod, akkor enyhén vajazd ki a tepsit és hintsd meg egy pici liszttel. Így rakod bele a rudakat és indulhat a sütés.

      Törlés