2014. július 14., hétfő

Zsúrkifli házi lekvárral töltve

Egy hónapja javarészt lekvárfőzéssel telik az időm, szépen gyűlnek a kamrapolcon. Annyira szeretem a lekvárokat - ilyenkor frissen főzve pedig a lekvárt is lekvárral eszem. Emiatt mostanában a lekváros süteményeket kívánjuk, tegnap gyorsan meg is sütöttem ezt a kis aprósüteményt a citromos-mazsolás tekercs tésztájából. Alig szükséges hozzá 3-4 dolog, ráadásul szűk 1 óra múlva már ehető is... az ilyen gyors és egyszerű, omlós finomságokat nagyon szeretem ám. :)

 A pöttyös kerámiák és a spárgás tálca megtalálható a webáruházban is:





Hozzávalók: 24 darab kiflihez
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
- csipet só
- fél csomag sütőpor (6 g)

+ a tölteléknek lekvár (nálam sárgabaracklekvár és eperlekvár)






Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáadjuk a túrót is, tésztát gyúrunk. (Attól függően, hogy mennyire zsíros túrót használunk, ha esetleg picit ragacsos a tészta, akkor adunk még hozzá annyi lisztet, hogy jó lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.) Három gombóccá alakítjuk a tésztát.
2.  Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk az egyik gombócot - kb. 2-3 mm vastagra - majd 8 egyenlő háromszögre vágjuk, melyeknek szélesebb részére lekvárt teszünk. Feltekerjük a tésztát úgy, hogy a lekvár két végénél a tésztát picit összenyomjuk, így biztos, hogy nem folyik ki a lekvár sütés közben. Kifli alakot formálunk. (a másik két gombóc tésztát is ugyanígy nyújtjuk/formázzuk)
4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben világosbarnára sütjük. (nálam 15-18 percig sültek, de ez változó a sütőtől függően)
5. Hűlni hagyjuk a kifliket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.






Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. A tésztába nem kell egy kis cukor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem teszek a tésztájába cukrot, anélkül is elég édes lesz a végén a lekvártöltelék és a tetejére hintett porcukor miatt.

      Törlés
  2. Gabikám! Köszönöm, pont erre vágytam! Lekvárt főztem!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon konynnek latszik, es fantasztikusan neznek ki; ki kel probaljam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. :) Egyszerű, könnyű és nagyon finom!

      Törlés
  4. Csinos kifliket sütöttél! Ez a fajta tészta, nem is tudom, hogyan, de kimaradt az életemből. Gyorsan pótolni kell:-)
    Főleg, mert egyre jobban szeretem a gyorsan elkészülő sütiket...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kis csinoskák lettek a kiflik, és házi lekvárral nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  6. De guszták lettek! A lekvárt én is "új" korában szeretem a legjobban :-)

    VálaszTörlés
  7. Ez olyan jó kis vendégváró süti. Mostanában egyre jobban oda vagyok a túrós tésztájú süteményekért, olyan finom puha lesz tőle a süti, a házi lekvár meg csak pluszban jót tesz neki.

    VálaszTörlés
  8. Szép a lekvárod színe és biztos finom is, főleg ezekben a kis kiflikben :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönök minden receptet..finomak,és imádjuk mindet..:)

    VálaszTörlés
  10. És a lekvár sem folyt ki belőle...Igazán szemrevaló kiflikék! Jó recept, azt hiszem kipróbálom valamikor. Nekem egy ecetes változat van, az is nagyon porhanyós és finom. Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ilyen sokan írtatok, nagyon kedvesek vagytok. Örömmel olvasom, hogy tetszik a kis kifli recept, nagyon finom, érdemes kipróbálni. :)

      Törlés
  11. Kedves Gabriella! Gluténmentesen készítettem a receptedet - sajnos mint kiderült, ebbe a verzióba túl sok ez a vajmennyiség. Nagyon zsíros lett a kisült tészta, szétlapultak formátlanná a kiflik. Legközelebb megpróbálom újra - fele ennyi vajjal. Nem adom fel! Egyébként nagyon szeretem a receptjeidet. :-) Üdvözlettel: Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani!
      Ha túl "zsírosnak" találod a tésztát, nyugodtan utána lehet lisztezni. Bár bevallom, gluténmentes lisztet nemigen szoktam használni, ezért nem tudom, hogy ezek a lisztek hogy reagálnak a többi hozzávalóval.

      Nagyon aranyos vagy, örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
      Kellemes nézelődést kívánok továbbra is a blogomon!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. nekem is nagyon tetszik a recept!de olyan baj van hogy nálunk nem szeretik a túrót,és nem is bírják megenni,mert érzékenyek rá!mivel lehet a tésztában a túrót helyettesíteni?

      Törlés
    3. Ha csak a túrót nem szereti a családod, de a többi tejtermékkel nincs gond nálatok, akkor ajánlom, hogy készítsd el a Hókifli receptemet. Az is hasonlóan egyszerű, alig kell ahhoz is 3-4 hozzávaló, nagyon gyorsan el lehet készíteni és nagyon finom omlós! Fent az Összes receptemre kattintva megtalálod a receptet a H betű alatt.
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés