2014. július 8., kedd

Eszkimókunyhók

Mókás, játékos, dekoratív kis desszert, és mindezek mellett nagyon finom is. A kisfiamnak nagy kedvence - és most mosolyogni fogtok - a férjemnek is. :) Na, nem mintha én nem kapkodnám be egyiket a másik után - olyan igazi kis nassolni való, ami nagyon kínálja magát. 
A fotók jó két hete készültek róla, azóta már kétszer csináltam, olyan nagy sláger lett most nálunk. Mivel épp meggyszezon ideje volt/van, tettem bele friss meggyet is, ami még jobban feldobta az ízét (télen meggybefőttel is készülhet). Ja és nem fogjátok elhinni: egyszerű citromfacsaróval formázom a kis kunyhókat. :)

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linkre kattintva www.pottyosotthon.hu 

Hozzávalók a kekszes réteghez:
 25 dkg darált háztartási keksz
 kb. 10 dkg puha vaj (szobahőmérsékletű)
 5 dkg porcukor
 2 csapott evőkanál kakaópor
 2 evőkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekeknek készül)
 néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)

A kókuszos réteghez:
 1 dl tej
 1 csapott evőkanál cukor
 1 csapott evőkanál liszt
 kb. 5-7 dkg kókuszreszelék 

+ megmosott/kimagozott/lecsepegtetett meggy



Elkészítés:
1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval - utoljára adjuk hozzá a tejet folyamatosan, mert abból csak annyi kell, hogy összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. A kókuszos réteghez a tejet felforrósítjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Belekeverünk annyi kókuszreszeléket, hogy ne legyen túl száraz sem a krém, de nagyon lágy sem, mert akkor nem fog kijönni a formából. Picit kihűtjük.
3. A citromfacsaró belsejébe fóliát nyomkodunk (folpackot), majd az ujjunkkal belenyomunk picike kókuszos réteget, majd a kekszes réteget a forma széleire tapogatjuk úgy, hogy a közepébe tudjunk nyomni egy szem kimagozott meggyet, melyet befedünk a kekszes réteggel. (az alja sima legyen, hogy szépen megálljon). Ezután kiborítjuk a kis kunyhót egy tálcára, lehúzzuk róla a fóliát. Ezeket a műveleteket addig végezzük, míg tart a kókuszos krémből és a kekszes tésztából.
4. Azonnal is fogyasztható, de tapasztalatom szerint másnap a legfinomabb, mert kellemesen átpuhul és jól összeállnak a rétegek, ezért én 1 éjszakára a hűtőbe tettem.

Jó étvágyat!

Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, szeretettel látlak a Facebook oldalamon is:  
  

14 megjegyzés:

  1. these are so pretty, very different, I will love trying this recipe for sure, best wishes from Canada!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ez nálunk is hamar "kedvenc"- titulust fog kapni! :-)

    VálaszTörlés
  3. Hááát, ezt nagyon hamar el tudnám tüntetni :D

    VálaszTörlés
  4. Több mint tíz éve csinálom,csak nálunk kókuszos kuckónak hívják.De tényleg nagyon finom és mutatós desszert.

    VálaszTörlés
  5. Helyeskék, egyáltalán nem csodálom, hogy ilyen nagy kedvenc nálatok! :)

    VálaszTörlés
  6. Igencsak mutatós finomság! Naná, hogy finomság, meggy, kókusz, kakaó, rum... minden jó egy kunyhóban:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon mutatós kis süti, nekünk is ízlene. De azért ez a darabonként folpackozás macerásan hangzik.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ötletes ez a sütemény, talán Hankkánál láttam egyszer egy hasonlót. Egyszer megpróbálkozom majd vele :)

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon nagy ötlet, tetszik! :) Az egyszerű kókuszos golyót milyen egyszerűen lehet mutatóssá varázsolni. ;)

    VálaszTörlés
  10. Hogy ez mekkora ötlet ! Hosszú évekig nagy kedvenc volt a kókusztekercs, de mostanában már nem csinálom, mert "uncsi". De ebben az új formájában !! Igazi vendégámító desszert !

    VálaszTörlés
  11. Hajdanán a NLC oldalán "Morgós csúcs"-ként ismertem meg. Nagyon finom, igazi házi desszert. De rég nem csináltam... Láttam olyan formát hozzá, aminek az oldalán van egy pici méhecske is...

    VálaszTörlés
  12. De finomak lehetne, és nagyon szépek, mutatósak! Azt hiszem nekem is kedvencem lenne :-)

    VálaszTörlés
  13. Szép, mutatós, biztos finom... elmentettem. :D Ebből az adagból kb. mennyi kunyhó nyerhető?

    VálaszTörlés