Diós-citromos karácsonyi keksz

Az egyik legfinomabb keksz, amit valaha sütöttem - érdemes dupla adagot készíteni.
Az elmúlt hónapokban alig sütöttem valamit - sem időm, és bevallom, kedvem sem igazán volt. Pedig novemberben két fontosabb ünnep is volt (a 18. házassági évfordulónk, majd az utolsó olyan születésnapom, mely hármassal kezdődik, de kivételesen egyik alkalomra sem készítettem süteményeket). Viszont a kisfiam és a férjem már annyira kívánják a sütiket és kis édességeket (na meg persze én is), ráadásul az adventi időszakban mindig is szerettem feltölteni a kekszes tároló üveget és dobozokat, ezért hétvégén megleptem magunkat ezzel a nagyon finom, kellemes aromájú keksszel. Óriási volt az öröm, nagyon ízlett mindenkinek.





Hozzávalók:
(kb. 30 darabhoz)
20 dkg finomliszt
10 dkg darált dió
10 dkg vaj (esetleg margarin)
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)

 A keksznyomda rengeteg mintával kapható a webáruházban az alábbi linken, illetve megtalálható az üveg keksztároló is:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:
1. A hozzávalókat a sütés előtti napon érdemes összegyúrni azért, hogy a liszt a lehető legtöbb nedvességet átvegye. Ha esetleg nem áll össze a tészta, pici vizet adjunk hozzá. (Én nem mindig szoktam pihentetni a hűtőben, összegyúrás után azonnal nyújtom és mintázom, és így is jó.)
2. Másnap a hűtőből kivéve 30 perc pihentetés után 4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett felületen, és a tésztába egymáshoz szorosan belenyomjuk a kissé meglisztezett keksznyomdát (ha mindig meglisztezzük, egész biztos, hogy nem ragad a tésztába). 
3. Majd a kekszek széleit derelyemetszővel vagy késsel elvágjuk és egy lapos kiszedő kanállal áttesszük a kekszeket egy sütőpapíros tepsire.
4. Előmelegített 150 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de a lényeg, hogy a kekszek világosak maradjanak!

Tipp: Jól záródó kekszes dobozban (fémdobozban, üvegtárolóban) a kekszek akár 3 hétig is eltarthatók. 







Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Annyira szépek!!! Puszi, B.csek!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek és idáig érzem az illatukat...hmmmm... Mentve máris gyors kipróbálásra! ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Valóban annyira jó illat lengte be a konyhát, amikor sültek... csak ajánlani tudom Neked is! :)
      Örülök, hogy benéztél.

      Törlés
  3. Igazi Karácsonyi, csodás hangulatú fotók! Utólag is boldog szülinapot és házassági évfordulót nektek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek :) Klassz a kekszmintázó!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek és igen finomak lehetnek! Gratulálok évfordulótokhoz és még kívánok sok együtt eltöltött boldog éveket! Isten éltessen nagyon sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Éva, nagyon aranyos vagy. :)

      Törlés
  6. Nagyon jók ezek a kekszformázó lapok. Csodásak lettek! Nekem is kéne feltöltenem....a dobozokat...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek a kekszeid, a kiegészítők meg csodálatosak! :)

    VálaszTörlés
  8. Boldog névnapot kívánok sok szeretettel!

    VálaszTörlés
  9. Olyan szepen csinaltad es olyan szepek a kepek !
    Mamma vettem Debrecen-be 4 db mintat, majd kiprobalom a receptedet, koszonom !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy.
      Örülök, hogy kipróbálod a receptem szerint... :)

      Törlés
  10. Szia Gabriella!
    Megtetszett ez a diós-citromos recept és elkészítettem. Habár a kép gyanús volt mert ha 20 dkg. liszthez teszek 10 dkg. diót az már nem lesz sárga tészta.
    Én dupla adagot készítettem amikor a tésztát begyúrtam az bizony a diótól szép barna lett és nem sárga.
    Megtévesztő a képed nem tudom, hogy te a diót hova tetted.
    Egyébként finom lett de csalódtam most egy cseppecskét.
    Én ha egy receptet leírok akkor azt úgy írom le,ahogy igazából készült.
    Üdv: Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi!
      Én bizony szóról szóra úgy írom le a receptjeimet mindig, ahogy elkészítem. Ebbe a kekszbe is beletettem a 10 dkg darált diót, hiszen imádja a diót az egész családom és épp amiatt készítettem ezt a kekszet is (ráadásul rengeteg diónk van a 2 nagy diófánknak köszönhetően, tehát a dióval igazán nem spórolok). :) Egyébként a fotón szereplő színek nagyon sok mindentől függnek. Például én mindig Anyukám házi tojását használom, és az annyira sárga (néha szinte narancssárga), hogy emiatt bizony nekem néha nagyon sárgák tudnak lenni a süteményeim. De fotózáskor az épp aktuális fényviszonyokon is nagyon sok múlik: a konyhámban a fal színe ugyanis sárga, és amikor besüt a nap a konyhapultra és ott fotózom készítés közben a munka fázisait... na, hát akkor nagyon sárga tud lenni a kép, ugyanis a nap visszaveri a konyhapultra a fal sárga színét. + attól is függ, hogy a diónk belső haja sárgás vagy egész sötétbarna mielőtt ledaráljuk. (az egyik diófánkon nagyon szép dió terem... amikor megpucoljuk nagyon szép világos sárga a héja - a süteményekhez ezt a diót használom, mert a másik fajta diónk viszont nagyon barna)
      Egyébként azon a fotón, ahol már meg van sütve a keksz, elég jól látszik, hogy világosbarna a színe a darált diótól - megsült állapotban nem sárga.
      Úgyhogy szerintem több dologtól is függhet, hogy kinek mennyire sárga vagy barna lesz a tészta. ...és persze a fotózás pillanatnyi fényviszonyai is nagyon befolyásolják a színeket.

      Annak viszont mindenképp örülök, hogy ízlett.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  11. Kedves Gabriella!
    Gratulálok a blogodhoz, nagyon szép! Tegnap megsütöttem a kekszeket keksznyomdával, nagyon finomak lettek, de az lenne a kérdésem, hogy elméletben ezek a kekszek mennyire ropogósak? Az enyém inkább omlós lett, mint ropogós, de lehet, hogy elrontottam valamit. (Azért kérdezem, mert egy ropogós kekszrecept után kutatok, kisfiam meglehetősen egyedi ízlése miatt..A tojássárgáját kihagytam egyébként belőle, mert kisfiam tej-és tojásallergiás.)
    Üdv:
    Flóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Flóra!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blogom.
      Ha a tésztát egész vékonyra nyújtod ki (kb. 2-3 mm vékonyra), akkor ropogós lesz a keksz. Ha pedig picit vastagabbra nyújtod (kb. 5-6 mm-re), akkor inkább omlós jellege lesz. Ezért írtam a receptben olyan átlagos vastagságot, azaz 4 mm-t, mert végül is, ki hogy szereti jobban.
      Egyébként, ha igazán ropogósra szeretnéd, akkor szerintem próbáld ki úgy, hogy 15 dkg finomliszttel + 5 dkg kukoricaliszttel készíted - ebben az esetben nyújthatod 4-5 mm vastagra is, mert a kukoricaliszttől biztos, hogy ropogósabb lesz.
      További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogon és jó sütést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Kedves Gabriella!
      Köszönöm szépen a gyors választ, ki fogom próbálni kukoricaliszttel is. (Elfelejtettem írni, hogy fehér tönkölylisztet használtam nagyrészt, lehet, hogy az is befolyásolta az állagát.)
      Egyébként a webáruházatokhoz is gratulálok, onnan rendeltem a keksznyomdákat, nagyon hamar - pár nap alatt megérkeztek..
      Üdv:
      Flóra

      Törlés
  12. Kedves Gabriella!
    épp most sülnek a sütőben , fenséges az illat és az ízek is.:)
    üdv Márti

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban