Kürtős kalács (vaníliás-citromos) - sütőben sütve

Hétvégén kirándulni voltunk, ahol egész nap kürtős kalácsot szerettünk volna enni, de sehol nem találtunk. A férjem felvetette az ötletet, hogy akkor süssem meg itthon. Tulajdonképpen nem ért váratlanul a kérése, régóta tervezem, hogy megpróbálom itthon elkészíteni. Már tavaly összegyűjtöttem hozzá a papírtörlő gurigákat, forma hiányában ezeket becsomagoltam alufóliával és erre tekertem fel a kalácstésztát.

...és hogy sikerült? Nem azért, hogy csupa jókat írjak róla, de ízre, állagra és kinézetre is szinte teljesen olyan, mint amilyet a vásárokban lehet kapni. Persze a sütőben nem karamelizálódik és pirul rá a cukor kívül olyan szépen, de ezt leszámítva tökéletes. A szüleimnek nagyon ízlett, a férjem pedig nem győzött dicsérni. 😊




    Hozzávalók:   
3 darabhoz
 35 dkg finomliszt
 1 tojás
 5 dkg olvasztott vaj 
 kb. 1 dl langyos tej
 2,5 dkg friss élesztő
 2 evőkanál kristálycukor
 1 evőkanál vanília aroma
 fél citrom reszelt héja és leve
 csipet só

 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej
 1 teáskanál kristálycukor

A hempergetéshez:
 3 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vanília cukor


L E G Ú J A B B   SÜTEMÉNYES KÖNYVEM  
és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől... akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)
  2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal - félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)
  3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit. 
  4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében. 
  5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
  6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. ...és lehet fogyasztani.

Tipp: A sütőmben van grill program is, ezért kipróbáltam ezt a kalácsot grillsütőben és légkeveréses sütőben is sütve, de igazából nem sok különbséget tapasztaltam. Grillsütőben talán picit ráolvad kívül a cukorréteg, légkeveréses sütőben pedig csak rásül - de valójában tényleg nem nagy a különbség. Bátran készítsétek el - bármilyen sütőben. 
Én a sütőben tepsibe állítva sütöttem a kalácsokat, de süthetitek fektetve is. Grill programon sütve érdemes nézegetni, mert lehet, hogy fordítani kell rajta sütés közben, felül erősebben sül. Légkeveréses sütőben viszont nem kell fordítgatni.


Munkafolyamat képekben



Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. szia ez szuper:)a hengert állítva teszed a sütőbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, állítva teszem be a sütőbe a kalácsokat.

      Törlés
  2. Szépséges! Én biztosan megkóstolnám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy. Én pedig szívesen megkínálnálak, ha közelebb laknál... :D

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy! És gyönyörűek a fotóid :-) Mi is fóliával betekert rudakon szoktunk sütni, de már elég rég...

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon rég tervezem a kürtőskalács sütést, csak valahogy mindig elmarad. Nem a legjobb a sütőm, és félek, hogy nem sikerülne, pedig nagyon szeretjük. Neked nagyon szépre sikerült, látszik rajta milyen finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tényleg nagyon finom lett. Én is nagyon régóta szerettem volna megsütni, de 1 éve már tényleg komolyabban terveztem, gyűjtögettem is a gurigákat, hogy mire rászánom magam, legyen mire formázni. :)

      Törlés
  5. De jól néz ki, megkívántattad velem:-) Egyszer én is sütöttem így, hengerekre tekergetve, azóta is gyűjtögetem a gurigákat, ideje lenne használni is őket.

    VálaszTörlés
  6. Megpróbálom ezt a receptet is. Eddig nem volt sikerélményem, hiába próbáltam üvegre, sörös dobozra, papírgurigára tekerni a tésztát, az alsó sorok mindig összecsúsznak. Előbb-utóbb sikerülni fog...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilona, nekem egyáltalán nem csúszott a tészta a formán, bízom benne, hogy e recept szerint sikerülni fog Önnek is.

      Törlés
  7. Szia! Ezt tuti kipróbálom. A kérdésem annyi lenne,hogy a papírguriga, az sima papírtörlő gurigája, vagy más? és mekkora? Egy egész?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, sima papírtörlő guriga. bár én az egész vastag papírtörlőt szoktam vásárolni a konyhába - akkorát, amekkorára 6X1 tekercses férne rá, így az én üres gurigám 6 cm átmérőjű, de ha neked a vékonyabb van otthon, az is jó. Ja, a hossza 20 cm, nem vágom ketté.

      Törlés
  8. Szépséges. Én eddig még csak szabadban sütöttem, de most kedvem támadt ehhez is. Ha hazaérve a nyaralásból még nem lesz negyven fok, akkor kipróbálom. Én is azt kérdezném, hogy a papírtörlő gurigája okés e hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Szia kipróbáltam isteni köszi a receptet:)üdv Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigi!
      Már meg is sütötted? De jó!! Nagyon örülök, hogy ízlik. Köszönöm, hogy megírtad.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  10. Viszem is a receptet, mert imádom a kürtös kalácsot! :) Nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  11. Gabika, olyan ügyes vagy, tökéletesre kivitelezted a benti sütőben is. Látszik, hogy milyen foszlós és puha, szívesen lekanyarintanék egy kis kóstolót belőle. :))

    VálaszTörlés
  12. Éppen kel a tésztám, remélem finom lesz. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Négy kalácsom lett, a gyerekeim, a férjem és az anyukáim is üdvözölnek téged. :))

      Törlés
  13. Szia! Nézz be hozzám egy díjért, ha van kedved! :)
    http://csibekalandok.blogspot.com/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szép lett, nagyon ügyes vagy! Én mindig grillezem, és most tanultam egy profitól, jó alaposan meg kell hengergetni a hengeren (de szép szójáték lett;-)) akkor nem esnek szét a sorok. Mert nekem mindig szétjöttek, De Te sokkal ügyesebb vagy! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így csináltam, meghengergettem. :)
      Köszi, örülök, hogy tetszik.

      Törlés
  15. Szia. Arra vagyok kíváncsi, hogy energiaitalos dobozra lehet e ???? Alig várom h megsüssem. Nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm. :)
      Úgy hallottam, hogy energiaitalos dobozra vagy sörös dobozra is szokták feltekerni a kürtős kalács tésztáját, akinek az van otthon. Csak előtte ne felejtsd el azt is bebugyolálni alufóliával.
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  16. Köszönöm szépen a segítséget.

    VálaszTörlés
  17. Nálunk most lesz kész :)) nagyon várom már :) de biztos vagyok benne, hogy jó lesz..akármit süthetek innen mindig jó :)))

    VálaszTörlés
  18. Szia! Én is megcsináltam nagyon finom , bár sajnos nekem lecsúsztak a hengerről a tészták :( De majd talán máskor rendesen sikerül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, örülök, hogy ízlik. Picit szorosabban tekerd rá a formára a tésztát... legközelebb biztos nem csúszik le. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
    2. Szia! Nálunk a gyerekek a fahéjast szeretik,ha keverek a hempergetésnél bele fahéjat úgy is jó lesz?

      Törlés
    3. Szia!
      Igen, a vaníliás cukor helyett a kristálycukrot nyugodtan keverd össze őrölt fahéjjal. Finom lesz. :)
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
    4. Kedves Gabi!
      Ma megsütöttem, isteni lett! Mindent elárul, hogy 4 gyerek pár perc alatt felfalta. Nem sokat hagytak a szüleiknek. Éppen csak meg tudtuk kóstolni! :)
      Köszönöm a receptet!

      Törlés
    5. Kedves Dytke!
      Elnézést, hogy ilyen későn reagálok. Pedig emlékszem, hogy amikor decemberben olvastam a megjegyzésedet, nagyon-nagyon örültem, hogy ennyire ízlett nektek és hogy megírtad ezt nekem.
      Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok neked a blogon és jó sütést a gyerekek részére... és persze a felnőtteknek is! :)
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  19. Szia Gabriella ,szeretnem meg kerdezni ,lehet-e le dolvel a tepsibe ,mert az en sutom ,villanyos es dondolom meg egeti a felso felet ,es a masik kerdesem forgathatom-e cukros dioba ,mert a ferjem inkabb a diost szeretne.
    Koszonom a valaszodat ,Kellemes Husveti unnepeket kivanok a csaladod reszere Margit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margit!
      Szerintem nyugodtan lehet fektetve is sütni a tepsiben (esetleg egy idő után alánézni, nehogy megégjen az alja és fordítani rajta egyet - de ha nem pirul nagyon alul, akkor nem kell megfordítani).
      Igen, nyugodtan lehet cukros dióba is forgatni - kinek mivel ízlik jobban.
      Szép Húsvétot kívánok én is, és jó készülődést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  20. Szia Gabriella! Tényleg állítva tetted a sütőbe? Én egyszer próbáltam (egy másik recept alapján), de nekem lecsúszott a formáról és egy nagy placcs lett az egész. Mit ronthattam el? Vagy a recept nem volt jó?
    Üdv Klau

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Klau!
      Egész nyugodtan fektesd le és úgy süsd meg. Én a fotókon szereplőket állítva sütöttem, nem csúszott le a tészta, mert olyan a tésztának az állaga, hogy jól tartja magát még úgy is, hogy be van kenve a forma olajjal. De azóta már sütöttem úgy is, hogy lefektettem a tepsibe.
      Szerintem a másik recept (mely szerint régebben készítetted) nem volt valami jó...

      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  21. A cukor nem folyik le róla? Egyszer próbáltam (más recept volt), akkor a cukor elkezdett megolvadni a tésztán és mind lefolyt és jól beleégett a sütőbe, nagyon sokáig büdös volt és nehéz volt kitakarítani :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem szokott erről lefolyni a cukor, nem volt eddig ilyesmivel gondom...

      Törlés
    2. Ja, és amikor sütöd, akkor tepsibe tedd bele a kalácsokat, ne tepsi nélkül süsd a sütőben!

      Törlés
  22. Szia! Nekem csak annyi lenne a hozzàszòlàsom hogy a tèsztàt nem tojàssal hanem olajjal kenik meg. Ès ezt onnan tudom h dolgoztam màr kalàcsosnàl ès ismerek is pàrat akik csinàljàk. Egyèbkènt koszonom az otletet a gurigàhoz. Mi imàdjuk a k.kalàcsot de itthon nem tudtam eddig megsutni formahìjàn, magyarorszàgon meg minden sarkon kaptunk... mèg egyszer koszonom az otletet ès remèlem ha kipròbàlod a javaslatom, jobban fog karamelizàlòdni a cukor neked is.
    Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszti!
      Köszi az olaj lekenéses ötletet, legközelebb kipróbálom.
      Üdv: Gabriella

      Törlés
  23. Nagyon jó recept,ha valaki akarja karamelizálni a cukrot rajta .hajszáritoval rá is égethetia !!!!! Kedves névtelen tepsibe ragd a tésztát, ne a sima sütöbe.

    VálaszTörlés
  24. Sörös dobozzal nem egyszerűbb???

    VálaszTörlés
  25. Én már egyszer sütöttem ilyet, de nekem lecsúszott. Mit kell olyankor csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem túl lágy volt a tésztád, azért csúszott le a gurigáról, mert nem volt tartása. + amikor tekered fel, ne hagyj közte hézagot.

      Törlés
  26. Ki szeretném nyomtatni a recepteket, de nem találom a nyomtatási ikont?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem volt időm rászerkeszteni a blogra a nyomtatási lehetőséget, emiatt nem találod...

      Törlés
  27. Ma meg sütőttem a kacsazsíros kiflit isteni lett.Régóta szeretnék kürtős kalácsot csinálni ezt a receptet viszont ki fogom próbálni a gyerekeim is imádják.Köszönöm az isteni recepteket☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire ízlett a kacsazsíros kifli - olyan egyszerű, mégis milyen finom - a családomnak is nagyon ízlett.
      Érdemes kipróbálni a kürtős kalácsot is. :)
      Szívesen a recepteket.

      Törlés
  28. Életem első kürtős kalácsa,sajna " lemászott" a gurigáról! Viszont mikor itt meglattam ezt a receptet,úgy gondoltam adok még egy esélyt ennek a dolognak! Már csak azért is mert Gabi receptjei mindig beválnak! Nagyon ügyeltem arra,hogy tényleg csak vékonyan kenjem be a gurigákat. Illetve már a tészta állaga is biztató volt, ahogy betettem a sütőbe. ....és igen, sikerült :)! Mind 3 guriga szépen egyben maradt és az íze szuper finom!!! Köszönöm a szupet receptet! ( visszatért a hitem a kürtős kalács sütésbe )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Nóri. :) Nagyon örülök, hogy sikerült elkészíteni és ízlett.

      Törlés
  29. Kedves Gabi! Azt szeretném megkérdezni, hogy az általad leírt gurigából hány db tekercs készül ebből a tészta mennyiségből? Nagyon szeretem a kürtős kalácsot, de még sosem készítettem, viszont a recepted - olvasva a hozzászólásokat is - nagyon ígéretesnek tűnik....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy megtetszett neked a kalácsom, sokan elkészítették már, sok köszönő levelet kaptam már érte.
      Ebből a mennyiségből 3 darab kalács készül ugyanakkora méretben, mint amilyet a vásárokban is lehet kapni. Egyébként azt, hogy miből hány darab készül vagy milyen méretű tepsiben, formában sütöm a süteményeket, mindig megtalálod a "hozzávalók"-nál, mert ott mindig fel szoktam tüntetni az ilyeneket vastagabb betűvel kiemelve.
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdvözlettel

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, biztosan ki fogom próbálni!

      Törlés
  30. Szia!
    Ma megsütöttem a kürtöskalácsokat. Sörösdobozon és kisebb méretű xixo teás dobozon. Nagyon finom lett. Többfé!e ízesítéssel készültek. Köszönöm ezt a csodás receptet!! A gyerekeim rajonganak érte 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik a gyerkőcöknek. :) Nagyon szívesen a receptet.

      Törlés
  31. Irtad, hogy nem lesz annyira pirúlt, gondolom lehetne barnacukorban meghempergetni, és úgy sütni...

    VálaszTörlés
  32. szervusz Gabriella, nagyon megorultem a lapodnak mivel nagyon sok finom dolgot tuddsz eloallitani, olvasgatom a sok kedves forumozokat, nem talaltam azt a kerdest feltenni, hogy e kurtos kalacsot zart tuzhelyen kell vegezni, vagy nyitott legyen az ajtaja, mert az eredetit szabadteren sutik, en ket tesztagyurot betekerek alufoliaval es rahelyezem a tepsire ami nem er le az aljara es kibeelem sutopapirra, mert ezrk utan hogy forgatom a tesztagyurot kicsit munkas hogy ki be kell csukogatni a suto ajtajat es gondolom ekkor a villanysutot grillre kell allitani, hogy jobban erje a ho...koszonom ha veletlen idetalalsz erre az oldaladra es soraimra es valaszolsz nekem tisztelettel Eva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Szeretettel köszöntelek a blogomon! :)
      Igen, ha van grill program a sütődön, akkor azzal is sütheted. Én is úgy sütöttem. Nem szoktam nyitva hagyni a sütő ajtaját.
      További kellemes időtöltést kívánok Neked itt és jó sütögetést!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  33. Kedves Gabriella!
    Nem volt elég gurigám, így 2 kukoricakonzerves dobozt vontam be alufoliaval. Méretre nem rossz, remélem sikerülni fog. A fiaim imadjak a kürtős kalácsot. Köszi a receptet!
    Üdv, Andi

    VálaszTörlés
  34. Kedves Gabriella!
    Én már 3 fajta kürtös kalács receptet is kiprobáltam de valahogy azok nem az igaziak de ezt a receptet ki fogom probálom,egy kérdésem lenne sörös dobozokra is jo rá tekerni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem próbáltam, de több Olvasóm is írta, hogy a sörös dobozokat alufóliával becsomagolták és arra tekerve sütötték meg a kürtős kalácsot.

      Törlés
  35. Köszönöm a receptet tökéletes lett nagyon finom.ma megsütötem mind elfogyot vaj puha a tésztája.��

    VálaszTörlés
  36. Megsütöttem, de kicsit szétnyíltak a toldások, bár próbáltam nagyon összenyomni. Van erre valami praktika? Egyébként finom, annak ellenére, hogy azt hiszem, kicsit túlsüttem :) Köszi

    VálaszTörlés
  37. Kedves Gabriella!
    Olvasom, hogy a tésztába citromot kell tenni. Ez ízesítési célból, vagy a tészta állaga miatt szükséges? Azért kérdem, mert sajnos nem bírom a citromot.
    Citrom nélkül is jó lesza tészta, vagy mivel lehet helyettesíteni?
    Válaszodat köszönöm!

    VálaszTörlés
  38. Meg csinaltam es tökéletes,köszönöm szépén

    VálaszTörlés
  39. Ma megsütöttem, nagyon finom lett. Jövő héten ismét nekifogok az osztrák főnökeinknek is csinálok, remélem nekik is ízlik majd.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban