Epres-túrós rétes
Elkészítettem már régebben a sonkás-hagymás verziót és annyira jól sikerült a tésztája - azóta bátran nekiállok a rétes készítéséhez (is). Nagyon szeretem ennek a tésztának az állagát, mert hihetetlen könnyű "dolgozni" vele, nem kell húzogatni az asztalon, elég ha a gyúrótáblán jó vékonyra kinyújtjuk és már tölthetjük is. Ráadásul nagyon könnyű nyújtani, nem kell vele küzdeni. Az epres-túrós töltelékkel nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg finomliszt
1 tojás
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál citromlé
1 csipet só
kb. fél dl langyos víz
A kenéshez:
1 dl tejföl
1 dl olaj
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
15 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
3 evőkanál búzadara
1 tojás
40 dkg eper tisztítva, darabokra vágva
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
- A töltelékhez a túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban elkeverjük addig, amíg a cukor el nem olvad.
- A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túró felét, megszórjuk az eper felével. Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre (ahogy a fenti képen is látszik) és feltekerjük, mint a piskótatekercset (a hajtás része alulra kerüljön). A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
- Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Nagyon szép rétest készítettél! Az ízkombináció is nyerő! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. :)
TörlésNagyon szép és igen jó kis recept! Megjegyzem magamnak! Megint csábitól ezzel a szép eperrel, bár látom már a cseresznye is terítéken van. Csodásak ezek a kiegészítőid csak lehet hogy nekem kicsit drága. Megnézem !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, örülök, hogy tetszik Neked is a recept. :)
TörlésNem olyan drágák ezek a kézműves kerámiák - a mi webáruházunkban 50-60 %-kal jobb áron lehet kapni, mint máshol. Gyere és nézelődj egy kicsit, szerintem találsz olyat, ami megfelel Neked árban is...
Guszta! Az utolsó kép különösen tetszik :)
VálaszTörlés:)) Köszi.
TörlésKöszönöm a receptet! Elkészítettem igaz én még húztam a tésztát amíg engedte így szép hártyás lett.
VálaszTörlésA képeim megsem közelítik a tieidet ,de te bizonyosan profi géppel fotózol.
Nagyon szívesen Ilona, örülök, hogy tetszett és ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésÉn nem tudom, de idén nem ettem igazán finom epret. Nem volt édes egyik sem. A képeid csodásak a rétes fergeteges lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti, örülök, hogy tetszik. :)
TörlésNekünk saját eper van a kertben és nagyon finom zamatos és édes.
Az epres-túrós töltelékkel is nagyon finom lehet a rétes, kipróbálós! :)
VálaszTörlésBizony finom Hankka. Örülök, hogy benéztél... :)
TörlésKedves Gabriella!Ebből a tésztából hány szelet rétesed lett?
VálaszTörlésA recept nagyon jó a tészta tökéletes! A tölteléket én meg variáltam. 😀
VálaszTörlésSzia! Nagyon tetszik a recepted, lehet zabpehely lisztet hasznàlni a sima fehèr helyett? Sòsan szeretnèm, mivel cukor ès liszt nèlkül pròbàlok sütni-fözni.
VálaszTörlés