Eperdzsem és eperlekvár
Idén különösen sok eper volt a kertünkben, nem győztük szedni és enni, ezért készült belőle lekvár és dzsem is. 2 hete folyamatosan főzöm az eperlekvárt és mindig csak kis adagokban, ahogy leszedjük az epreket. Nem gondoltam, hogy fel fogom tenni a blogra, hiszen annyira egyszerű, de többen is kértetek receptet, úgyhogy most gyorsan közzé teszem - talán még találtok egy kis epret Ti is a lekvárhoz vagy a dzsemhez.
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók a dzsemhez:
1,2 kg eper
20-25 dkg kristálycukor
(lehet más édesítőszer is, több vagy kevesebb - ízlés szerint)
(lehet más édesítőszer is, több vagy kevesebb - ízlés szerint)
1 tasak dzsemfix szuper 3:1
Ha több eperrel készítjük, akkor a többi hozzávalót arányosan felszorozzuk.
Elkészítés:
- Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és apróra vágjuk.
- Beletesszük a gyümölcsöt egy akkora lábasba, melyben 'kényelmesen' elfér minden úgy, hogy kevergetni is tudjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. A forrástól számítva kb. 3 percig 'rotyogtatjuk' - közben kevergetjük.
- Leszedjük a tetején keletkezett habot és tiszta, előkészített üvegekbe merjük. Az üvegeket teljesen tegyük tele, majd jó erősen rázárjuk a tetejét és mindegyiket fejjel lefelé fordítjuk 5 percre.
- Ha dzsemfixet használunk, akkor nem muszáj száraz dunsztba tenni, de én megszokásból soha nem hagyom ki ezt a folyamatot. :)
Hozzávalók az eperlekvárhoz:
1,2 kg eper
20-25 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
Ha több kg eperrel készítjük, a cukor mennyiségét arányosan hozzászorozzuk.
Elkészítés:
- Az üvegeket alaposan kimossuk.
- Az érett, egészséges, megmosott/megtisztított epreket apróra vágjuk, majd rétegezve beletesszük egy fazékba (egy sor eper, majd meghintjük cukorral, ismét eper, majd cukor).
- Egy éjszaka hűvös helyen állni hagyjuk.
- Mivel levet ereszt, másnap valamennyi levet leveszünk róla (ezt üvegbe töltjük és jó lesz szörpnek). A cukros epret egy lábasban nagy lángon elkezdjük felforralni, közben folyamatosan kevergetjük. Forrás után addig rotyogtatjuk, amíg elég sűrűnek nem érezzük.
- Ha megfelelő sűrűségűnek érezzük, beletöltjük a tiszta üvegekbe (teljesen tele tegyük az üvegeket), jól rászorítjuk a tetejét, majd 5-10 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Végül száraz dunsztba tesszük (egy ládába plédet teszünk és ebbe jól bebugyoláljuk az üvegeket) - benne hagyjuk 1-2-3 napig, amíg teljesen ki nem hűlnek a lekvárok.
Jó lekvárfőzést kívánok Nektek! :)
Én is így készítem csak kevesebb cukorral :) Szépek a kerámiáid :)
VálaszTörlésKöszi.
TörlésSzia! Köszönöm szépen a receptet, annyi kérdésem lenne, hogy más semmi nem megy bele, így eláll a hűvösebb hónapokra?
VálaszTörlésSzia Zsófi!
TörlésHa jól el van mosva az eper és nem kerülnek bele rohadt gyümölcsök + ha alaposan el vannak mosva az üvegek is és jó szorosan lezárod, fejre állítod 5 percre, dunsztba hűtöd, akkor nem szabad, hogy tönkre menjen a lekvár. Nekem nem szokott semmi baja lenni. De annyira finom, hogy valószínű, nem fog maradni télig egy csepp sem. :) Én tavalyról direkt hagytam meg egy pici üveggel (eldugtam még magam elől is) és még idén januárban sem volt semmi baja.
Szia!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy a leírásban szereplő mennyiségből hány üveg dzsem lesz?
Előre is köszönöm :)
Barbi
Szia!
TörlésKb. 3 db 3-4 dl-es kis üveg lekvár lesz ebből a mennyiségből.
Jó lekvárfőzést kívánok! :)
Szia! Tulajdonképpen mi a lényegi különbség a lekvár és a dzsem között? Más lesz a végeredmény a két elkészítési módtól függően?
VálaszTörlésSzia! Dzsemfix nélkül készítve addig főzzük a lekvárt, amilyen állagúra szeretnénk. Ha folyékonyra szeretnénk, akkor kevesebb ideig főzzük, ha kicsit sűrűbbre szeretnénk, akkor picit tovább főzzük. Ezt főzés közben lehet érezni, látni a lekvár állagán, hogy milyenre szeretnénk.
TörlésDzsemfix-szel készítve viszont sűrűbb, zselé-szerű állaga lesz, vagyis dzsem lesz belőle.
Köszönöm szépen! :)
Törlés