Eperdzsem és eperlekvár

Idén különösen sok eper volt a kertünkben, nem győztük szedni és enni, ezért készült belőle lekvár és dzsem is. 2 hete folyamatosan főzöm az eperlekvárt és mindig csak kis adagokban, ahogy leszedjük az epreket. Nem gondoltam, hogy fel fogom tenni a blogra, hiszen annyira egyszerű, de többen is kértetek receptet, úgyhogy most gyorsan közzé teszem - talán még találtok egy kis epret Ti is a lekvárhoz vagy a dzsemhez.


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók a dzsemhez:
 1,2 kg eper
 20-25 dkg kristálycukor 
(lehet más édesítőszer is, több vagy kevesebb - ízlés szerint)
 1 tasak dzsemfix szuper 3:1

Ha több eperrel készítjük, akkor a többi hozzávalót arányosan felszorozzuk.

Elkészítés:
  1. Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és apróra vágjuk.
  2. Beletesszük a gyümölcsöt egy akkora lábasba, melyben 'kényelmesen' elfér minden úgy, hogy kevergetni is tudjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. A forrástól számítva kb. 3 percig 'rotyogtatjuk' - közben kevergetjük.
  3. Leszedjük a tetején keletkezett habot és tiszta, előkészített üvegekbe merjük. Az üvegeket teljesen tegyük tele, majd jó erősen rázárjuk a tetejét és mindegyiket fejjel lefelé fordítjuk 5 percre.
  4. Ha dzsemfixet használunk, akkor nem muszáj száraz dunsztba tenni, de én megszokásból soha nem hagyom ki ezt a folyamatot. :)



Hozzávalók az eperlekvárhoz:
 1,2 kg eper
 20-25 dkg kristálycukor (ízlés szerint)

Ha több kg eperrel készítjük, a cukor mennyiségét arányosan hozzászorozzuk.

Elkészítés:
  1. Az üvegeket alaposan kimossuk.
  2. Az érett, egészséges, megmosott/megtisztított epreket apróra vágjuk, majd rétegezve beletesszük egy fazékba (egy sor eper, majd meghintjük cukorral, ismét eper, majd cukor).  
  3. Egy éjszaka hűvös helyen állni hagyjuk.
  4. Mivel levet ereszt, másnap valamennyi levet leveszünk róla (ezt üvegbe töltjük és jó lesz szörpnek). A cukros epret egy lábasban nagy lángon elkezdjük felforralni, közben folyamatosan kevergetjük. Forrás után addig rotyogtatjuk, amíg elég sűrűnek nem érezzük. 
  5. Ha megfelelő sűrűségűnek érezzük, beletöltjük a tiszta üvegekbe (teljesen tele tegyük az üvegeket), jól rászorítjuk a tetejét, majd 5-10 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Végül száraz dunsztba tesszük (egy ládába plédet teszünk és ebbe jól bebugyoláljuk az üvegeket) - benne hagyjuk 1-2-3 napig, amíg teljesen ki nem hűlnek a lekvárok. 
 
Jó lekvárfőzést kívánok Nektek! :)

Megjegyzések

  1. Én is így készítem csak kevesebb cukorral :) Szépek a kerámiáid :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszönöm szépen a receptet, annyi kérdésem lenne, hogy más semmi nem megy bele, így eláll a hűvösebb hónapokra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsófi!
      Ha jól el van mosva az eper és nem kerülnek bele rohadt gyümölcsök + ha alaposan el vannak mosva az üvegek is és jó szorosan lezárod, fejre állítod 5 percre, dunsztba hűtöd, akkor nem szabad, hogy tönkre menjen a lekvár. Nekem nem szokott semmi baja lenni. De annyira finom, hogy valószínű, nem fog maradni télig egy csepp sem. :) Én tavalyról direkt hagytam meg egy pici üveggel (eldugtam még magam elől is) és még idén januárban sem volt semmi baja.

      Törlés
  3. Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy a leírásban szereplő mennyiségből hány üveg dzsem lesz?
    Előre is köszönöm :)
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Kb. 3 db 3-4 dl-es kis üveg lekvár lesz ebből a mennyiségből.
      Jó lekvárfőzést kívánok! :)

      Törlés
  4. Szia! Tulajdonképpen mi a lényegi különbség a lekvár és a dzsem között? Más lesz a végeredmény a két elkészítési módtól függően?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Dzsemfix nélkül készítve addig főzzük a lekvárt, amilyen állagúra szeretnénk. Ha folyékonyra szeretnénk, akkor kevesebb ideig főzzük, ha kicsit sűrűbbre szeretnénk, akkor picit tovább főzzük. Ezt főzés közben lehet érezni, látni a lekvár állagán, hogy milyenre szeretnénk.
      Dzsemfix-szel készítve viszont sűrűbb, zselé-szerű állaga lesz, vagyis dzsem lesz belőle.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban