Duna-hullám

Évek óta nézegetem ezt a süteményt az egyik süteményes könyvemben, mert a receptet olvasgatva annyira finom süteménynek éreztem. ...és most, hogy végre elkészült nálam, már tudom, hogy egy valóban egy nagyon finom süteménnyel lettem gazdagabb. Nem volt sok időm az elkészítésére, arra pedig pláne nem volt elég idő, hogy a hűtőben dermedjen egy kicsit a könnyebb szeletelés kedvéért, de a vendégek így sem panaszkodtak - hamar eltűnt a tányérról. Ettől meggyőzőbb visszajelzést nem is kaphattam volna... 😀




Hozzávalók a tésztához:
20x30 cm-es tepsihez
 30 dkg sima liszt
 25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 20 dkg porcukor
 csipet só
 6 nagy méretű tojás
fél csomag sütőpor (6 g)

 2 evőkanál kakaópor
 2 evőkanál rum (ennek híján tej)
 80 dkg kimagozott meggy vagy meggybefőtt


A krémhez:
 1 csomag vanília pudingpor
 5 dl tej
13 dkg kristálycukor
 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
 

A tetejére:
 20 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

      

Elkészítés:
  1. A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Ha friss meggyel készítjük, akkor megmossuk, kimagozzuk, 1-2 evőkanál cukorral összekeverjük, lecsöpögtetjük.
  2. A lisztet a sütőporral összekeverjük és átszitáljuk. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, beleforgatjuk a sárgás masszába óvatosan. Majd apránként adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Ekkor már ne kavarjuk túl a tésztamasszát, mert sütés után sűrű lesz!
  3. Sütőpapíros tepsibe egyengetjük a tészta felét, a maradékba belekeverjük a 2 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál rumot, és rásimítjuk a sárga tésztára. Elosztjuk a tetején a meggyet, melyet óvatosan belenyomkodjuk.
  4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük (nálam 18-20 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet). Vigyázzunk, ne süssük túl a tésztát, mert akkor száraz, morzsalékos lesz!
  5. A krémhez a pudingport pici tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet + cukrot és sűrűre főzzük a pudingot. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk, beleállítjuk a pudingos tálat és folyamatos keverés közben kihűtjük a krémet (így pillanatok alatt kihűl és nem bőrösödik be a puding).
  6. A vajat egy kicsit habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot és kihabosítjuk.
  7. A krémet rákenjük a kihűlt tésztára, majd a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat és rásimítjuk a krémre. Villával hullámokat rajzolunk a csokoládémázra.
  8. Néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni, hogy könnyebb legyen szeletelni, majd forró vízbe mártunk egy kést, megtöröljük és szeletelve tálaljuk a süteményt.



...és még néhány fotó 










Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Én is nézegetem már mióta... Még sosem sütöttem. Itt lenne az ideje...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én barackkal szoktam de kipróbálom most meggyel.

      Törlés
    2. Hallottam már a barackos verzióról, de még nem próbáltam ki. Jövő nyáron viszont megteszem. Köszönöm.

      Törlés
  2. Nálunk régi kedvenc a Duna-hullám, szokták is rendelni. Kicsit másképp készül ugyan, de a csodás fotóid arra sarkallnak, így is tegyek egy próbát:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!
      Mekkora tepsi kell ehhez a sütihez?
      Erika

      Törlés
    2. Kedves Erika!
      Kb. 20x30 cm-es tepsiben szoktam sütni ezt a süteményt, hogy szép magas legyen.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban