2014. április 29., kedd

Kókuszos tekercs

Ez a kókuszos tekercs igazi nosztalgia sütemény számomra. 20-25 évvel ezelőtt Anyukám szinte minden hétvégén megsütötte, mert nagy kedvence volt az egész családnak. Az Ő receptje alapján szoktam készíteni én is - bár a recept egy régi szakadt papírra van leírva, melyet itt-ott már alig lehet elolvasni, emiatt ideje felvezetni az elektronikus receptáramba. Ettől függetlenül a papírt meghagyom emlékbe, mert amikor ránézek ezekre a foszlányos régi receptes cetlikre, újra átélem a gyerekkori sütéseket Anyukámmal. Így voltam ezzel szombaton is, amikor sütöttem ezt a süteményt.
Szerintem nagyon sokan ismeritek ezt az élesztős omlós sütit és biztos vagyok benne, hogy szeretitek is...




Hozzávalók a tésztához: 
 40 dkg sima liszt
 25 dkg vaj vagy margarin
 2 tojássárgája
 2 dkg friss élesztő
 kb. fél dl langyos tej
 1 teáskanál kristálycukor

A töltelékhez:
 2 tojásfehérje 
 15 dkg kristálycukor
 8-10 dkg kókuszreszelék

A világos sütemény nagyon jól mutat ezen a pasztellkék kerámia tányéron.
Ha Nektek is tetszik, megtaláljátok a webáruházban az alábbi linken az akciós termékek között:



Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk fél dl tejbe és a cukorral elkeverve felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk. Omlós tésztát kapunk. (Ha esetleg a tészta kívánja, adhatunk még hozzá pici tejet.) Fél óráig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a kristálycukrot és gőz fölött tovább keményítjük a habot. (a víz ekkor már ne főjön, csak gőzölögjön, valamint a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe) Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is.
4. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 40x20 cm-es téglalapra és a kihűlt töltelék masszát egyenletesen rákenjük. Feltekerjük, mint a piskótatekercset és vizes késsel 1-1,5 cm széles darabokra szeleteljük, sütőpapíros tepsire fektetjük.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt világos sárgára sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)





...és a kis régi szakadt cetli, melyen a recept szerepel.
Pici módosítással ugyan, de így készítem én is.



Jó étvágyat!


Földrajz-környezetvédelem tanári szakkal a hátam mögött mindig imádtam fotózni a természetet, a hegyeket, a tájakat, virágokat, várakat, kastélyokat, állatokat és tulajdonképpen mindent. Sajnos a régi fényképezőgépem az utóbbi hónapokban nem működött túl jól, de én akkor is rendíthetetlenül fotóztam. Egy-két hónapja viszont kaptam a férjemtől egy új gépet, mert látta, mennyire szenvedek a régivel (néha már képtelen voltam vele készíteni egy normális fotót), de az újjal még nagyobb örömmel fotózom. Igaz, a gép adottságait negyed annyira sem használom ki, mint amennyire képes lenne, mert sajnos nincs időm tanulmányozni. Egyszer talán arra is lesz időm... 
Mutatok Nektek néhány fotót, melyeket a napokban Anyukám virágoskertjében készítettem amatőr fotósként. :)

 
 






A kis árvácska fotó a mi udvarunkon készült,
a fű között találtam árván. 
Olyan aranyos...

21 megjegyzés:

  1. Imádom a receptjeidet, sok újdonsággal örvendeztettem meg a családot a blogodról. Ennek a sütinek a leírásában nem találom a kókuszt....gondolom én, hogy hol kell használni, de azért szólok! :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Era!
      Örülök, hogy tetszenek a receptek. :) A kókuszreszeléket akkor tesszük bele, miután kemény habbá vertük a tojásfehérjét, aztán gőz fölött a cukrot hozzáadva tovább keményítjük, végül jön bele a kókuszreszelék.

      Törlés
  2. Én ezt úgy ismertem, hogy a tojásfehérjét csak simán verjük fel a porcukorral és belekeverjük a kókuszt, nem a víz fölött. Legközelebb így sütöm meg anyuval, mindig jó újítani. :) Ja, és nálunk "asszonykonty" néven fut, és olykor dióval is csináljuk kókusz helyett... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Asszonykonty - de jó név, nem hallottam még ennek a sütinek. Én mindig kókuszos tekercsként ismertem. Nagyon szeretem, amikor az ilyen régi nosztalgia sütiknél kiderül, hogy az ország különböző részein más-más néven hívjuk.
      Amikor ezt a süteményt sütöttem kezdőként még annak idején, Anyukám mindig figyelmeztetett, hogy nehogy elfelejtsem gőz felett verni a habot. :) Pedig szerintem anélkül is kemény lesz. De ha Ő így csinálta mindig, én is ennél maradtam.

      Törlés
  3. Szeretem a nosztalgia-süteményeidet, meg az összes többit is:-) Nálunk diós-kakaósan készült hasonló, meglehetősen gyakran. Jó ideje szeretném már megsütni.
    Szépek a fotóid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi, aranyos vagy. :)
      A diós-kakaós változat nekem nem ismerős, viszont nagyon jó páros, úgyhogy imádnám!!

      Törlés
  4. Finom lehet a kókuszos süti, és nagyon szépen tálaltad is!

    A virágaid gyönyörűek - vagyis Anyukád virágai - gratulálok hozzá, és az új géphez. Legyen benne sok örömed!

    Nekünk is két gépünk van. Az új, ami már nem is annyira új, mert már kb. 3 éves, szintén nagyon sokat tud, egy elég nagy Canon, úgy érzem bonyolultabb mint egy számítógép :-) Mi talán csak a negyedét használjuk a funkciói közül :-) Én a régit jobban szeretem, az ételeket is evvel szoktam fényképezni, csak szegénynek az aksitartó ajtaját már befőttes gumik tartják össze, mert vele volt 2009-ban a nagy balesetem Erdélyben, akkor "mindketten repültünk", mikor egy száguldó biciklis elütött a hegyről lefelé jövet, és több mindenem eltörött.... Szerencsére az erős agyrázkódástól ebből semmire sem emlékszem :-) Azóta is vágyom vissza oda :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin, aranyos vagy.

      Erdély gyönyörű, a balesetedet olvasva viszont elszörnyedtem.

      Ó, a gépemnek a tudását én sem használom ki - tulajdonképpen semennyire, mert hiába van meg lassan két hónapja, nem volt még időm komolyabban nézegetni és tanulmányozni.
      Egyébként nem terveztünk új gép vásárlást, de a régi gépem néha már nagyon kiszámíthatatlan volt - valamikor még sikerült vele készítenem egy valamire használható képet, valamikor viszont egyáltalán nem sikerültek a vele készített képek. :(

      Törlés
  5. Mi is sütöttük kókusszal és dióval is, általában mindkettőt egyszerre (felesben). Az asszonykonty frappáns elnevezés, én sem ismertem ezen a néven :) Imádom a virágokat, szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vicuska, kedves vagy. Örülök, hogy benéztél.

      Törlés
  6. Nagyon guszta a süteményed! Szeretem a kókuszos sütiket és van is egy receptem majd megnézem pontosan , mert ha ez más akkor kipróbálom ezt is mint a sütés nélküli kókuszosodat aminek húsvétkor nagy sikere volt, köszi! ( Nem tudom hogy láttad-e a blogomban?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva.
      Elkészítetted a kókuszos álmot? De jó. Gyakran benézek hozzád, de szerintem eddig elkerülte a figyelmemet, megyek és megnézem. :)

      Törlés
  7. Nagyon guszta a sütid, de a képeid is fantasztikusak, csak ámulok és bámulok. Légy kedves kukkants be hozzám meglepetés vár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy Mrita, köszönöm szépen. :)

      Törlés
  8. A klasszikus! Lakodalmak elmaradhatatlan süteménye. Szeretem! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy mindenki lakodalmasként emlegeti... én nem emlékszem ilyenre, hogy gyerekkoromban találkoztam volna vele lagzikban. Lehet, hogy felénk nem volt divat lagzis sütiként... :) De klasszikusként mindenképp említhető. Örülök, hogy benéztél. :))

      Törlés
  9. Nagyon jó recept, finom süti lehet!

    VálaszTörlés
  10. Nem sütöttem még ilyen tekercset. Pedig biztos finom lehet! Mindegy, a sorba ő is beállt! A százszorszép a kedvencem... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti. :o)
      Örülök, hogy tetszik a százszorszép. Nekem mindig Nagymamám jut eszembe erről a kis virágról - az udvarán tele volt a fű százszorszéppel.
      Milyen érdekes, hogy Te még nem sütöttél ilyen sütit, pedig valóban klasszikus, régi sütemény.

      Törlés
  11. Kedves Gabi! Mostanában napi szinten nézegetem a receptjeidet, és nagyon klasszak! Hétvégén a fent említett kókusz tekercset szeretném elkészíteni, de már félek a kelt tésztáktól, mert bár kétszeresére megkel, sütés közben, és után keménnyé válik, elnehezül. Így jártam a szalagos fánkkal, aranygaluskával, pizzával. A sajtos-sonkás tekercs éppen sikerült. Vajon hol rontom el a kelt tésztákat? Nem szabad gyúrni mikor dagasztunk? A tűzhelyem is most lett cserélve. Tanácsodat köszönöm: Katica

    VálaszTörlés