Foszlós tejes kalács

Rég készült nálunk kelt tészta, vágytunk már valami finom kalácsra. Bár még Húsvét picit odébb van, de körülöttem már olyan sokan készülnek rá, egy picit kedvet kaptam hozzá én is, ezért készítettem a kalácsra tojásfészkeket. A receptemben nem szerepel töltelék, de volt itthon egy csomag felhasználásra várakozó túróm, úgyhogy beletöltöttem azt is + még a három fonat közül az egyikbe mogyorókrém is került. Adtunk az élvezetnek, mert mennyei kalácsunk lett - ízletes puha tészta finom túrós-mogyorókrémes töltelékkel. El is tüntettük fél óra alatt az egészet. :) Süssétek meg Ti is az ünnepekre - töltelékkel vagy anélkül - szeretni fogjátok!

 




Hozzávalók a tésztához:  
(26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
 50 dkg átszitált sima liszt
 2 dkg friss élesztő
 kb. 4 dl langyos tej
 5 dkg puha vaj 
 5 dkg kristálycukor
 1 tojássárgája
 csipet só
 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

A töltelékhez:
 25 dkg túró (nálam a szárazabb)
 1 tojássárgája
 1 csomag vaníliás cukor
 1 evőkanál frissen facsart citromlé
 3 evőkanál kristálycukor
 5 dkg mazsola

+ mogyorókrém

+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve






Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt + még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Bedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük.
2. A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
3. A tésztából 3 egyenlő nagy gombócot és 3 egyenlő pici gombócot formálunk.  A nagyobbakat egyenként kinyújtjuk vékonyra (kb. 3 mm vastagra) - keskeny, de hosszú téglalap alakúra. Két téglalapot egyenletesen megkenünk a túrós töltelékkel, a harmadik lapot pedig mogyorókrémmel. (úgy szoktam tölteni, hogy csak 2/3-ad részére teszek tölteléket, felcsavarásnál a felső 1/3 részét szabadon hagyom, így sütés közben a töltelék szinte ki sem folyik). Feltekerjük a töltelékes téglalapokat, mint a bejglit (alsó részüket + a két végét összenyomkodjuk, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék) és a 3 hosszú rudat összefonjuk. A fonatból koszorút formázunk, beletesszük a kivajazott/lisztezett tortaformába. 
4. A három kis gombócból fészkeket készítünk, melybe kis mélyedést csinálunk, ebbe teszünk alufólia gombócokat, majd a fészkeket a kalácskoszorúra helyezzük. Kelesztjük még a tésztát kb. 20 percig - addig előmelegítjük a sütőt kb. 100 fokra. Lekenjük a tetejét a tojássárgás tejjel.
5. Majd 180 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Ha szépen sül a teteje, a sütési idő felénél betakarjuk alufóliával és így sütjük tovább. (Nálam 40 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű.)
6. Ha megsült a kalács, néhány perc után kivesszük a formából, valamint a fészkekből eltávolítjuk az alufólia gombócokat és belehelyezzük a hímes tojásokat. 

Tipp: Az eredeti recept töltelék nélkül van, nyugodtan lehet úgy is készíteni. Valamint tortaforma helyett kalácsformába is süthetitek.




" A hagyományőrző dagasztás fortélyai: 
A Jászságban a háziasszonyok úgy dagasztották régen a kalácsot, hogy 3-4 szem búzát beledagasztottak - akkor volt kész a dagasztás, amikor a búzaszemek kiperegtek a tésztából. A kislányoknak 9 éves korukra már tudniuk kellett dagasztani. Édesanyjuk a liszt közé keverte a búzaszemeket, és ha a leányzó ki tudta pattogtatni a szemeket dagasztás közben, akkor felnőttnek nyilvánították, azaz olyan lánynak, aki már legény után nézhet." :)
                                                                    Részlet Lévai Anita Péksütemények és  házikenyerek c. könyvéből


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon szép a kalácsod! Nagyon finom lehet így megtöltve. Ezek a fonások nekem bonyolultak , marad a hármas fonás vagy feltekerés! Érdekes ez a népszokás leírás. Nekem csak az van előttem mikor nagymamám a kenyeret dagasztotta , azon izgultam hogy a verejték ami már az orra hegyén volt bele ne cseppenjen a tésztába:-)) De finom is volt az a kenyér, kár hogy gyerekként még nem érdekelt a receptje:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi !
    Nagyon szép a kalács így koszorúba tekerve ! Ha egy-két nappal előbb látom, akkor a szilvalekvárral töltött kalácsomat én is ilyen szépre formáztam volna ! (no majd legközelebb :-) ).
    Annak mi az oka, hogy 100 fokra kell előmelegíteni a sütőt ? Így tovább kel a sütőben, amíg még melegszik 180 fokra ?
    üdv Sylvia

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép:) Imádom a kelt kalácsot készíteni, enni sajnos nem ehetem, nálunk is régen volt kelt, hamarosan sütnöm kell:)

    VálaszTörlés
  4. Csodaklassz! Ebbe most beleharapnék egy jó nagyot! :-))

    VálaszTörlés
  5. Egy ilyen szép és finom kalácskára most én is vágynék.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett, és a töltelékekkel nagyon finom lehet! Nagyon különleges ez a formázási mód, és a tojásokkal nagyon mutatós! Tetszik :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csinos kalácska, és még tojásfészek is van rajta... Ünnepi az biztos! Főtt kemény tojással szoktam sütni, akkor együtt sülnek...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép a kalácsod,és az ötlet nagyon tetszik,így bármilyen töltelék mehet bele!!! Köszi! valamelyik nap megsütöm!!! :) Mentem a recepted!!! :)

    VálaszTörlés
  9. EZ csodálatos lett Gabi, annyira, hogy kedvet is kaptam hozzá és húsvétra el is fogom készíteni! :-)

    VálaszTörlés
  10. Lenyűgöz, ahogy megformáztad, az ember lánya tényleg kedvet kap elkészíteni és bezsebelni érte a dicséreteket :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabriella! Minden húsvétra sütök fonott kalácsot!De sajnos olyan tömött lesz mikor meg sül! Szeretném a tanácsodat kérni mit csinálok rosszul? Pedig minden mást jól tudok el készíteni csak ő nem sikerül! Nagyon köszönöm! Várom válaszod! Üdvözlettel!Katalin!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Katalin!
      Egy kicsit megkésve jövök a válasszal, elnézést érte.
      Esetleg arra tudok gyanakodni, hogy nem kell meg rendesen a tészta...

      Törlés
  12. Köszönöm szépen mindenkinek a megjegyzést, hozzászólást, nagyon örülök, hogy írtatok - ráadásul ilyen szépeket. :) Aranyosak vagytok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban