Foszlós tejes kalács

Régebben készült itthon kelt tészta, ezért vágytunk már egy finom kalácsra.  Mivel közeledik a Húsvét, készítettem rá tojásfészkeket is. A főtt tojásokat viszont még később festem, emiatt most csak tojás dekoráció került a fészkekbe. De úgy szép igazán, ha a festett főtt tojások kerülnek bele.
Eredetileg ez a kalács töltelék nélkül készül, tehát nyugodtan lehet anélkül is készíteni, de nekem most volt itthon egy csomag felhasználásra várakozó túró, úgyhogy beletöltöttem azt is + még a három fonat közül az egyikbe mogyorókrém is került. Nagyon ízletes puha, foszlós a tésztája, finom túrós-mogyorókrémes töltelékkel.  Süssétek meg az ünnepekre - töltelékkel vagy anélkül - szeretni fogjátok! 😍

 


Hozzávalók a tésztához:  
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
 50 dkg átszitált finomliszt
 2,5 dkg friss élesztő
 kb. 4 dl langyos tej
 5 dkg puha vaj 
 5 dkg kristálycukor
 1 tojássárgája
 csipet só
 1 citrom reszelt héja (bio)

A töltelékhez:
 25 dkg túró (nálam a szárazabb, darabos)
 1 tojássárgája
 1 csomag vaníliás cukor
 1 evőkanál frissen facsart citromlé
 3 evőkanál kristálycukor
 5 dkg mazsola

+ mogyorókrém

+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt + még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Bedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük.
  2. A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
  3. A tésztából 3 egyenlő nagy gombócot és 3 egyenlő pici gombócot formálunk.  A nagyobbakat egyenként kinyújtjuk vékonyra (kb. 3 mm vastagra) - keskeny, de hosszú téglalap alakúra. Két téglalapot egyenletesen megkenünk a túrós töltelékkel, a harmadik lapot pedig mogyorókrémmel. (úgy szoktam tölteni, hogy csak 2/3-ad részére teszek tölteléket, felcsavarásnál a felső 1/3 részét szabadon hagyom, így sütés közben a töltelék szinte ki sem folyik). Feltekerjük a töltelékes téglalapokat, mint a bejglit (alsó részüket + a két végét összenyomkodjuk, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék) és a 3 hosszú rudat összefonjuk. A fonatból koszorút formázunk egyszerűen csak úgy, hogy a két végét egymás felé fordítjuk kör alakba, beletesszük a kivajazott/lisztezett tortaformába. 
  4. A három kis gombócból fészkeket készítünk, azaz összegömbölyítjük őket, kicsit lelapítjuk a tenyerünkkel, a közepére mindegyiknek kis mélyedést csinálunk, ebbe teszünk alufólia vagy sütőpapír gombócokat, majd a fészkeket a kalácskoszorúra helyezzük. (A formázás látható a legutolsó fotón.)
  5. Kelesztjük még a tésztát kb. 20 percig - addig előmelegítjük a sütőt kb. 100 fokra. Lekenjük a tetejét a tojássárgás tejjel.
  6. Majd felvesszük a sütőt 180 fokra, tehát 180 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Amikor már szépen megsült a teteje, kb. a sütési idő felénél betakarjuk alufóliával és így sütjük tovább, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön. (Nálam 40 percig sült összesen, de ez csak tájékoztató jellegű.)
  7. Ha megsült a kalács, néhány perc után kivesszük a formából, valamint a fészkekből eltávolítjuk az alufólia gombócokat és belehelyezzük a hímes tojásokat. 

Tipp: Az eredeti recept töltelék nélkül van, nyugodtan lehet úgy is készíteni. Valamint tortaforma helyett kalácsformában is süthető.




Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nagyon szép a kalácsod! Nagyon finom lehet így megtöltve. Ezek a fonások nekem bonyolultak , marad a hármas fonás vagy feltekerés! Érdekes ez a népszokás leírás. Nekem csak az van előttem mikor nagymamám a kenyeret dagasztotta , azon izgultam hogy a verejték ami már az orra hegyén volt bele ne cseppenjen a tésztába:-)) De finom is volt az a kenyér, kár hogy gyerekként még nem érdekelt a receptje:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi !
    Nagyon szép a kalács így koszorúba tekerve ! Ha egy-két nappal előbb látom, akkor a szilvalekvárral töltött kalácsomat én is ilyen szépre formáztam volna ! (no majd legközelebb :-) ).
    Annak mi az oka, hogy 100 fokra kell előmelegíteni a sütőt ? Így tovább kel a sütőben, amíg még melegszik 180 fokra ?
    üdv Sylvia

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép:) Imádom a kelt kalácsot készíteni, enni sajnos nem ehetem, nálunk is régen volt kelt, hamarosan sütnöm kell:)

    VálaszTörlés
  4. Csodaklassz! Ebbe most beleharapnék egy jó nagyot! :-))

    VálaszTörlés
  5. Egy ilyen szép és finom kalácskára most én is vágynék.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett, és a töltelékekkel nagyon finom lehet! Nagyon különleges ez a formázási mód, és a tojásokkal nagyon mutatós! Tetszik :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csinos kalácska, és még tojásfészek is van rajta... Ünnepi az biztos! Főtt kemény tojással szoktam sütni, akkor együtt sülnek...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép a kalácsod,és az ötlet nagyon tetszik,így bármilyen töltelék mehet bele!!! Köszi! valamelyik nap megsütöm!!! :) Mentem a recepted!!! :)

    VálaszTörlés
  9. EZ csodálatos lett Gabi, annyira, hogy kedvet is kaptam hozzá és húsvétra el is fogom készíteni! :-)

    VálaszTörlés
  10. Lenyűgöz, ahogy megformáztad, az ember lánya tényleg kedvet kap elkészíteni és bezsebelni érte a dicséreteket :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabriella! Minden húsvétra sütök fonott kalácsot!De sajnos olyan tömött lesz mikor meg sül! Szeretném a tanácsodat kérni mit csinálok rosszul? Pedig minden mást jól tudok el készíteni csak ő nem sikerül! Nagyon köszönöm! Várom válaszod! Üdvözlettel!Katalin!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Katalin!
      Egy kicsit megkésve jövök a válasszal, elnézést érte.
      Esetleg arra tudok gyanakodni, hogy nem kell meg rendesen a tészta...

      Törlés
  12. Köszönöm szépen mindenkinek a megjegyzést, hozzászólást, nagyon örülök, hogy írtatok - ráadásul ilyen szépeket. :) Aranyosak vagytok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban