2014. április 16., szerda

Citromos-mazsolás tekercs - avagy gyorsan valami finomat :)

Ezt a nagyon finom mazsolás tekercset szinte villámgyorsan el lehet készíteni, vagy legalábbis bő fél óra alatt egész biztos, hiszen nem kelt tésztás. A receptet néhány héttel ezelőtt egy nagyon kedves olvasótól kaptam: Hollós Dóritól, melyet egy ismerőse nagymamájától kapott. Nagyon örültem, amikor megkaptam a receptet, mert ki ne szeretné, az ilyen gyorsan elkészíthető finomságokat...? Könnyen összeállítható a tésztája, egyszerű kinyújtani is, a citromos-mazsolás-fahéjas tölteléknek pedig nem lehet ellenállni, annyira kellemes ízvilág. (A tésztája egyébként hasonló a villámgyors kakaós csigáéhoz.)
Dóri, igazad van... ezt a süteményt is érdemes rögtön dupla adaggal indítani. :) Ez volt a szombat délutáni nassolni valónk, és amint megsültek a tekercsek, a családom rögtön el is tüntette. Alig tudtam lefotózni néhány darabot, ott toporgott mindenki az asztal körül, várták, hogy elkészüljenek a fotók és megehessék végre az utolsó darabokat is. :) 
Köszönöm szépen a receptet - bátran ajánlom mindenkinek. 

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken:




Hozzávalók a tésztához: kb. 18 darab lesz ebből a mennyiségből
- 25 dkg vaj (esetleg margarin)
- 25 dkg sima liszt
- 25 dkg félzsíros túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só

A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg porcukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 10 dkg mazsola rumba vagy rumaromába áztatva

A mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál citromlé






Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 
2. Enyhén lisztezett felületen kb. 40x60 cm-es téglalappá nyújtjuk (úgy 5 mm vastag legyen). Egyenletesen elkenjük rajta az olvasztott vajat, majd megszórjuk a fahéj+porcukor+citromhéj keverékével és rászórjuk a mazsolát is. Szorosan feltekerjük, majd késsel (ha egy picit ragadna a tészta, akkor vizes késsel) kb. 2 cm-es szeletekre felvágjuk, melyeket sütőpapíros tepsire helyezzünk.
3. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. 
4. A mázhoz a porcukrot és a citromlevet simára keverjük, és amíg meleg a sütemény, rácsorgatjuk a tetejére.




Jó étvágyat!
        

4 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy nem hiszed el, de ugyanezt készítettem el épp ma egy 45 órahosszával ezelőtt.
    Milyen véletlen. Jó régi bevált kis recept, bár én a tejet sem hagytam ki a masszából, úgy nekem lágyabb. Szép estét

    VálaszTörlés
  2. Jók ezek a gyors receptek! Finom is, egyszerű is, mutatós is, kell ennél több?

    VálaszTörlés
  3. Tényleg gyors és nagyon finom. Köszönöm, hogy bekukkantottatok hozzám...

    VálaszTörlés