2014. április 16., szerda

Citromos-mazsolás tekercs - gyorsan valami finomat

Ezt a nagyon finom mazsolás tekercset szinte villámgyorsan el lehet készíteni, vagy legalábbis bő fél óra alatt egész biztos, hiszen nem kelt tésztás. A receptet néhány héttel ezelőtt egy nagyon kedves olvasótól kaptam: Hollós Dóritól, melyet egy ismerőse nagymamájától kapott. Nagyon örültem, amikor megkaptam a receptet, mert ki ne szeretné, az ilyen gyorsan elkészíthető finomságokat...? Könnyen összeállítható a tésztája, egyszerű kinyújtani is, a citromos-mazsolás-fahéjas tölteléknek pedig nem lehet ellenállni, annyira kellemes ízvilág. (A tésztája egyébként hasonló a villámgyors kakaós csigáéhoz.)
Dóri, igazad van... ezt a süteményt is érdemes rögtön dupla adaggal indítani. 
Ez volt a szombat délutáni nassolni valónk, fergeteges illat volt a konyhában, és amint megsültek a tekercsek, a családom rögtön el is tüntette. Alig tudtam lefotózni néhány darabot, ott toporgott mindenki az asztal körül, várták, hogy elkészüljenek a fotók és megehessék végre az utolsó darabokat is. 
Köszönöm szépen a receptet - bátran ajánlom mindenkinek. 


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a Pöttyös Otthon webáruházban is az alábbi linken:

Hozzávalók a tésztához:  
kb. 18 darab lesz ebből a mennyiségből
 25 dkg vaj (esetleg margarin)
25 dkg sima liszt
25 dkg félzsíros túró
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj - vagy ízlés szerint
5 dkg porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
10 dkg mazsola rumba vagy rumaromába áztatva

A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé


Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 
  2. Enyhén lisztezett felületen kb. 40x60 cm-es téglalappá nyújtjuk (úgy 5 mm vastag legyen). Egyenletesen elkenjük rajta az olvasztott vajat, majd megszórjuk a fahéj+porcukor+citromhéj keverékével és rászórjuk a mazsolát is. Szorosan feltekerjük, majd késsel (ha egy picit ragadna a tészta, akkor vizes késsel) kb. 2 cm-es szeletekre felvágjuk, melyeket sütőpapíros tepsire helyezzünk.
  3. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. 
  4. A mázhoz a porcukrot és a citromlevet simára keverjük, és amíg meleg a sütemény, rácsorgatjuk a tetejére.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy nem hiszed el, de ugyanezt készítettem el épp ma egy 45 órahosszával ezelőtt.
    Milyen véletlen. Jó régi bevált kis recept, bár én a tejet sem hagytam ki a masszából, úgy nekem lágyabb. Szép estét

    VálaszTörlés
  2. Jók ezek a gyors receptek! Finom is, egyszerű is, mutatós is, kell ennél több?

    VálaszTörlés
  3. Tényleg gyors és nagyon finom. Köszönöm, hogy bekukkantottatok hozzám...

    VálaszTörlés