Nanaimo szelet - sütés nélkül

A múltkor említettem, hogy karácsonyra kicsit sok kókuszreszeléket vettem, emiatt hozok mostanában néhány kókuszos finomságot. A Nanaimo szeletettel már sok helyen találkoztam és amikor valamelyik nap megláttam ezt a videót, úgy gondoltam, hogy akkor most már ideje elkészíteni (annyi különbséggel, hogy én főzött krémmel készítettem). Nagyon finom - vasárnap készítettem először, de mivel képes voltam megenni majdnem az egészet egyedül (és ezt komolyan írom, sajnos tényleg egyedül ettem meg majdnem), ezért tegnap újra el kellett készítenem, hogy jusson elég mennyiség a család többi tagjának is. :) Pedig - bevallom - én nem nagyon szeretem a sütés nélküli desszerteket, de az utóbbi időben olyan jó sütés nélküli finomságokat találok és készítek, hogy még többet megeszek belőlük, mint a sütéssel készült süteményekből.



Nem kell vastagabb krém rá - 
ezzel a kis vékony krémmel pont megfelelő az ízarány.
A vastagabb krémmel talán túl édes lenne. 



Hozzávalók az alsó réteghez: 
20x20 cm-es tepsihez vagy tálhoz
 11 dkg vaj
 5 dkg porcukor
 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
 1 nagyobb tojás 
 1 evőkanál vanília kivonat (elhagyható)
 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is)
 6 dkg kókuszreszelék
 5 dkg dió összetörve

A középső réteghez (krémhez):
 6 dkg puha vaj
2 dl tej
 2 evőkanál vaníliás pudingpor
 10 dkg cukor

A felső réteghez:
 10 dkg étcsokoládé
 1,5 dkg vaj




Elkészítés:
1.  Egy lábasban nagyon alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport és a cukrot - simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverővel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverővel - nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben. Visszatesszük a tűzre alacsony hőfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval. (Ha nem akar összeállni, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, de ne legyen ragacsos massza - ha az ujjunkkal szépen belenyomkodjuk a tálba/tepsibe, úgyis szépen össze fog majd állni és dermedni a hűtőben.)
2.  Egy 20x20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az előzőleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órahosszára.
3. A cukrot, pudingport és a tejet simára keverjük, majd alacsony lángon sűrűre főzzük - kevergetve kihűtjük. A vajat kihabosítjuk és hozzáadjuk a pudingos krémhez és sima krémmé keverjük. A kekszes alapot kivesszük a hűtőből és rákenjük a vaníliás krémet.
4. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, levesszük a gőzről, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hűtőben dermesztjük 30-40 percig, majd szeletelve tálaljuk. 
Szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, töröljük meg papírtörlőben és szeleteljük, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből, hiszen az alsó réteg a darabolt diótól és darabolt keksztől picit morzsalékos.

Tipp: A kekszet és a diót úgy szoktam darabosra törni, hogy beleteszem egy zacskóba, bekötöm a végét és egy húsklopfolóval ütögetem. :)


Jó étvágyat!

Forrás: 


Megjegyzések

  1. Nem is csodálom, hogy ennyit ettél belőle :-) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Wanna örülök, hogy tetszik, köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  3. Ez a süti az én listámon is rajta van, de még soha nem készítettem. A tiedet látva, nagyon megkívántam, lehet ez lesz a hétvégi sütink? :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki. Nagyon finom, érdemes elkészíteni. :)

      Törlés
  4. A tojást nem lehetne valahogy helyettesíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem lehet helyettesíteni a tojást... esetleg tejjel.

      Törlés
  5. Rigóné Sánta Ilona2014. február 20. 13:05

    Szia! Én ezt a sütit vasárnap készítettem el, de kevés volt a családomnak! nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Szia! A pudingpor sima (főzős) vagy főzés nélküli?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főzőset használtam, de szerintem a főzés nélküli is megfelel.

      Törlés
    2. szia Kandika! ez a pudingpor eredetileg fozes nelkuli instant pudinpor! azt hasznald ha van ra lehetoseged..a sima pudingpor meg csak siman mintha lisztet hasznalnal /etkezesi kemenyito / :)

      Törlés
  7. Szuper ez a süti, de ez nekem sajnos már a "nana!" kategória. Biztosan én is addig enném, míg lenne belőle.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki, kipróbálós féle:-)

    VálaszTörlés
  9. Nyami...nagyon jol nez ki. Sutopapirral belelt talba tehetem? Ill. a puddingport megkell kesziteni es ugy kimerni a 2 kanalat...v magabol az elkeszitetlenbol kivenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hajni!
      Lehet, hogy jobb egy picit kivajazni a tálat, mert abban szeleteljük, és akkor a papír csak zavar szeletelés közben.
      Nem kell elkészíteni a pudingot egyáltalán, csak a pudingpor kell hozzá 2 evőkanállal.

      Törlés
  10. Ismerem, jó fajta süti! :o) Elég édes, de azért kelleti magát rendesen. Nekem rétegenként van leírva a receptje, de gondolom pont ilyen. Jó, mert nem kell sütni csak hűteni egy kicsit...

    VálaszTörlés
  11. Hát ez nagyon tuti kis süti. Én is sütés nélküli sütit terveztem a hétvégére. Kérdés, milyet? :-.))

    VálaszTörlés
  12. Ó, de jó! Már láttam néhány helyen, de igazán most csábultam el!

    VálaszTörlés
  13. Szia.megcsináltam ma a sütit de a középső réteg nem kötött meg,így sajnos nem lett jó:S Nem értem mitől mmert úgyan úgy csináltuk ahogy leírtad.Köszi a segítséget

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta!
      Vaj helyet véletlenül nem margarinnal csináltad? Csak azért kérdezem, mert ezt csak vajjal lehet elkészíteni, hiszen a vaj a hűtőben visszadermed, ez tuti. Viszont a margarin már nem igazán dermed vissza. + túl sok tejet sem lehet hozzáadni, csak max. 3-4 evőkanállal!! Ilyesmi hibákra tippelek esetleg.
      Nekem nagyon szépen megdermedt a hűtőben + azóta sokan elkészítették már - a facebook oldalamon írtak is a süti alá, akik elkészítették és mindenkinek jól sikerült, és a közeli ismerőseimnek is...

      Törlés
  14. Ez a süti valami mennyei lehet! :) Ez is megy a könyvtárba!!! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszi a receptet, kiprobáltam és nagyon fincsi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva nagyon örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  16. Szia.megkérdezhetem hogy szerinted más ízesítésű pudingporral is (puncs vagy csoki)is ugyan olyan finom lesz???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta!
      Szerintem finom lesz, csak akkor nem világos színű lesz a krém, hanem rózsaszín vagy barna...

      Törlés
  17. Tegnap elkészítettem puncs pudinggal,isteni finom lett!!!köszönöm a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Főzős vagy főzés nélküli pudinggal készítetted el? Köszi!

      Törlés
    2. Szia Valéria!
      Mikor melyikkel szoktam, de szerintem ha lehet, akkor inkább főzés nélkülivel készítsd.
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  18. nagyon finom sutiket keszitesz es konnyen megvalosithatok koszi szepen

    VálaszTörlés
  19. Szia
    Megcsináltam a sütit, sajnos a csokimáz nem úgy sikerült, ahogy nálad van a képen, na majd a következő :P
    Ízére kíváncsi vagyok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos fog ízleni Anita, örülök, hogy megtetszett és elkészítetted.

      Törlés
  20. Jaj, de fincsi lett ez is Gabi...! És valóban elég hozzá ennyi krém, tökéletes az arány! Köszi a receptet ismét!

    VálaszTörlés
  21. Isteni fincsi lett! A hétvégére készíthetem a következő adagot! A csoki nekem sem lett szép fényes mivel szerintem felolvasztotta a pudingos krémet alatta és így keveredtek! Majd most újra próbálom! Nagyon köszönöm Gabi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Éva, örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban