2013. szeptember 27., péntek

Szicíliai tepsis csirke

Nagyon szeretem a tepsis ételeket, mert általában kevés gond van velük - csak elő kell készíteni, aztán már mehet is be a sütőbe, ahol szépen elvan magának, legfeljebb csak néha kell ránézni. Addig pedig nyugodtan lehet mást csinálni... Majd a végeredmény egy finomságos étel lesz. 
Ezt az ételt Anyukám "kapirgálós" csirkéjéből készítettem, a zöldségek pedig (paradicsom, paprika, petrezselyemzöld) a kertünkből származik, a friss kakukkfű a teraszomon lévő dézsából. Tehát ahhoz képest, hogy szicíliai tepsis csirke a neve, mindent a kertből és udvarról szedtem össze hozzá - és nem Szicíliában lakunk. :)



Sütés előtt


Hozzávalók:
- 1 csirke feldarabolva
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab paprika (lehet tv vagy kaliforniai paprika is)
- 80 dkg hámozott paradicsom (nálam friss paradicsom, de lehet konzerv is)
- 2 evőkanál friss kakukkfű
- 1 kis ág rozmaring
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- esetleg pici olívaolaj vagy valamilyen zsiradék a hús alá



Sütés után


Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, besózzuk alaposan, majd hagyjuk állni a sóban 1 órát.
2. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot forró vízben megmossuk, majd meghámozzuk, feldaraboljuk. A zöld fűszereket megmossuk.
3. Tegyük egy nagy tepsibe a húst, halmozzuk köré a hagymát, fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát, paradicsomot. Szórjuk meg bőségesen a friss fűszernövényekkel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Öntsünk alá egy kis vizet, esetleg pici olívaolajat.
4. Fedjük le alufóliával a tepsit, és 220 fokos légkeveréses sütőben süssük a húst kb. 1 órán át. A végén vegyük le a fóliát és süssük további 15-20 percet, míg a teteje is megpirul. 




Jó étvágyat!

Recept ötlet: Nők Lapja Konyha 2013. június
  

2013. szeptember 26., csütörtök

Csokoládés gombocska :)

Nagyon finom omlós, keksz jellegű aprósütemény egy kis csokoládéval feldobva. Egyszerű elkészíteni, mégis olyan kis aranyosak. Igaz, mondanom sem kell, hogy a kisfiammal nagy kedvencünk lett... Amíg el nem fogyott, nem győztünk a kekszes dobozhoz járni. :) Vendégeknek is kínálhatjuk tea vagy kávé mellé.




Hozzávalók:
- 12,5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg sima liszt
- csipet só
- 2 kanál víz
- 10 dkg Boci tejcsokoládé




Elkészítés:
1. Felverjük a vajat a cukorral és a tojássárgákkal, amíg sima nem lesz. Hozzáadjuk a vizet, a csipet sót, majd a lisztet és összegyúrjuk. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. Ezután kis golyókat formázunk a tésztából és belehelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik golyó közepébe nyomunk egy kis lyukat az ujjunkkal. 
3. Előmelegített 180 fokos sütőben világosra sütjük alsó-felső sütésen - világos maradjon, amikor már kezd a széle picit barnulni, akkor már jó. (Nálam 13 percig sültek, de ezt inkább csak magamnak jegyzem meg.)
4. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a kihűlt tésztagolyók közepére csorgatjuk a lyukakba.




Jó étvágyat!


Forrás: itt 

2013. szeptember 22., vasárnap

Hajtogatott sajtos pogácsa

Olyan sok jót hallottam erről a pogácsáról, és mivel pogácsa rajongó a családom, úgy gondoltam kipróbálom. Bár már annyi pogácsa receptem van, hogy sokszor képtelen vagyok eldönteni, melyiket süssem meg. Nem baj, fő a változatosság. :) Nagyon ízlett, felvettem a recepttáramba, bár bevallom, hogy az első számú kedvenc a családom számára még mindig a Pehelykönnyű burgonyás pogácsa, valamint az Aranyló füstölt sajtos pogácsa. De számtalan pogácsa van még a blogomon - és még lesz is szerintem  - úgyhogy válogassatok nyugodtan. :)


  



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- kb. 1 dl tejföl

+ a nyújtáshoz/hajtogatáshoz
- 5 dkg puha vaj

A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg reszelt trappista sajt




Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. (ha esetleg nagyon lágy, akkor adhatunk még hozzá pici lisztet) Duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, rákenjük a puha vaj 1/3-át, majd két oldalát behajtjuk a tészta közepére egymásra, majd ezt összehajtjuk - így 6 réteget kapunk. Ezt a nyújtást, puha vaj kenegetést és hajtogatást még 2-szer megismételjük 15 percenként. 
3. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk (az utolsó nyújtásnál csak lazán nyújtsuk ki, ne lapítsuk le nagyon), a tetejét bevágjuk késsel és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 
4. Sütőpapíros tepsire tesszük, hagyjuk kelni még kb. 15 percig, majd lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. (nálam kb. 15-20 perc, de ez csak tájékoztató jellegű)




Jó étvágyat!

2013. szeptember 21., szombat

Kinder Pingvin szelet

Piskóta jellegű kakaós tészta között könnyed habos réteg és persze az elmaradhatatlan csokoládé krém. Mondanom sem kell, hogy ez az egyik kedvenc süteményünk - többször készítettem már, és mindig pillanatok alatt elfogy. Ráadásul szerintem egyszerűbb elkészíteni, mint általában a többi krémes sütit.
Évekig más recept szerint készítettem ezt a süteményt, itt látjátok a blogon, melynek az íze ugyanilyen finom, csak nem úgy néz ki, mint egy kinder pingvin, emiatt mostanában ezt a receptet használom. Persze a másik receptet is ajánlom, az talán egy kicsit költségtakarékosabb, ez pedig látványosabb. Nyugodtan válogassatok, melyiket szeretnétek megsütni - mindkettőt nyugodtan szívvel ajánlom.




Hozzávalók a tésztához: 36x22 cm-es tepsihez, 7 cm magas legyen
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 16 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csomag sütőpor 

A habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- ízlés szerint porcukor

A mázhoz:
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg étcsokoládé


Annyira laza, pihe-puha az egész sütemény,
 emiatt nem tudtam szépen szeletelni...
De az íze, mennyei. :) 


Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a cukor felét kemény habbá verjük. A sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája-masszát, a liszttel elkevert sütőport, a kakaóport, és óvatosan összekeverjük.
2. Beleöntjük a kivajazott/lisztezett tepsibe és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük (hagyományos sütőben is lehet, de inkább végezzünk tűpróbát!!). 
A megsült és kihűlt piskótát két lappá elvágjuk. 
3. A mázhoz a tejet, a vajat és az eltördelt csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Kevergetve kihűtjük.
4. A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük. 
5. A piskóta alsó részét egy tálcára tesszük, rákenjük a tejszínhab felét, elsimítjuk. Erre rákenjük a csokoládémáz felét, majd a tejszínhab másik felét simítjuk rá. Ráhelyezzük a piskóta felső részét, aminek a tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát és elsimítjuk. 
Hűtőbe tesszük dermedni, fogyasztás előtt felszeleteljük.

 


Jó étvágyat!

Recept: Mindennapi finomságok (margarinos könyv)

2013. szeptember 19., csütörtök

Töltött paprika

Tipikusan magyar és nyári étel, bő 1 óra alatt elkészül. Nagyon szeretjük, ezért tulajdonképpen én nem csak nyáron szoktam készíteni, hanem ősszel is, amíg csak találok paprikát hozzá a kertben. :)



Hozzávalók: 
- 4 nagy vagy 8 kisebb paprika 
- 25 dkg darált sertéshús 
- 3 csapott evőkanál rizs 
- 1 kis doboz paradicsompüré 
- 1 csokor zeller zöld 
- 2 dl tejföl 
- 2 evőkanál finomliszt 
- 1 kis fej vöröshagyma 
- 1 evőkanál ételízesítő 
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika por
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés: 
1. A töltelékhez a darált húst összegyúrjuk a megmosott és lecsepegtetett rizzsel, majd a finomra vágott hagymával, a fűszerpaprikával, a borssal és sóval fűszerezzük/ízesítjük.
2. A paprikák szárát egy vékony "kalappal" együtt levágjuk, ereit és csumáját kiszedjük, majd a tölteléket lazán beletömjük (azért lazán, mert a nyers rizs főzés közben dagadni fog). 
Ha a töltelék nem fér bele a paprikába, kis gombócokká formáljuk. 
3. Egy lábasban egymás mellé helyezzük a paprikákat (és a maradék húsgombócokat), majd annyi forrásban lévő vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Beletesszük a paprikák kalapját és a zellercsokrot, beleszórjuk az ételízesítőt, ezután fedő alatt kis lángon kb. 30 percig főzzük. 
4. Közben a paradicsompürét simára keverjük 1 dl vízzel, a tejföllel és a liszttel. 
5. A megfőtt paprikákat és a gombócokat kanállal óvatosan kiszedjük a léből, és félretesszük. A paradicsomos-tejfölös keveréket beleöntjük a lábasba, folytonos keverés közben kiforraljuk. A kissé besűrűsödött mártásba óvatosan visszatesszük a paprikákat és még egyszer "rottyantunk" rajta egyet (azaz felforraljuk).


Jó étvágyat!
 

2013. szeptember 10., kedd

Sajtos-sonkás-tejfölös párna

Nagyon finom töltelékkel van gazdagítva ez a sós kelt tészta, mindenképp érdemes egy pillantást vetni a receptre. Reggelire egy bögre tejjel igazán jól tud esni. De csomagolhatjuk tízóraira is. Lehet nyugodtan dupla adaggal készíteni.




Hozzávalók a tésztához: 8 db lesz ebből a mennyiségből
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csipet kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só
- kb. 1,5-2 dl langyos tej
- 1 dl olaj

A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 1 dl tejföl
- 1 kis doboz kukorica (én frissen főzött csemege kukoricával készítettem most)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- fél dl tejföl
- kb. 5 dkg reszelt trappista sajt






 Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is bedagaszthatjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a tejfölben elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal. A sonkát kockákra vágjuk és a kukoricával együtt hozzákeverjük a hagymás tejfölös alaphoz.
3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 6-7 mm vastagra) és 8 egyenlő négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk a töltelékből, majd a képen látható módon kis párnákat formázunk belőle. A formázás végén érdemes picit összenyomkodni, ahol összeér, hogy sütés közben ne nyíljon szét.




4. Sütőpapíros tepsire tesszük a párnákat, a tetejüket lekenjük a tojássárga és tejföl keverékével, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (a sütési idő sütő függő)


Jó étvágyat!
 

2013. szeptember 8., vasárnap

Sakktábla szelet

Évek óta szerettem volna elkészíteni - nem tudom, miért vártam vele eddig...? Valószínű, első ránézésre azt gondoltam, hogy macerás, pedig valójában nagyon egyszerű, dekoratív és finom sütemény. Szerintem készítsétek el Ti is (ünnepnapon, családi összejöveteleken vagy egyszerű hétvégén) - tuti, sikert arattok vele! (A recept hosszúságától ne ijedjetek meg, leírni hosszú volt, elkészíteni viszont nagyon könnyű.) Legközelebb kisebb kockákra vágom, hogy valóban kocka formája legyen, de a videón, melyen néztem a formázást, pont ugyanígy készítették... nem tudom, miért?






Hozzávalók a sárga tésztához: 36x28 cm-es tepsihez
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 16 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor

A barna tésztához: 36x28 cm-es tepsihez
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 13 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor

A kenéshez:
- sárgabaracklekvár (nálam házi)

A mázhoz:
- 12-15 dkg porcukor (ízlés szerint - ettől kevesebb ne legyen, mert nem lesz elég körbekenni a süteményt)
- 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg puha vaj
- 3 evőkanál forró víz


 

Elkészítés:
1. A sárga tésztához egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Belekeverünk 16 dkg vajat (vagy margarint), majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 
A tésztát kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük (nálam 10 perc, de inkább tűpróba).
2. A barna tésztához szintén habosra keverjük a tojásokat a cukorral, belekeverjük a vajat (margarint), majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
Ezt a tésztát is kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük (vagy tűpróba).
3. A megsült tésztákat egymásra tesszük és a széleit egyenesre vágjuk, majd középen kettévágjuk, így a barna és a sárga tésztából is 2-2 lapot kapunk. Egymásra tesszük a lapokat és egyenlő csíkokra vágjuk fel (kb. 4 cm szélesek legyenek a csíkok).



4. Egy tálcára sárga tésztacsíkot teszünk, megkenjük az egyik oldalát (a hosszabbik oldalát) sárgabaracklekvárral, ehhez illesztünk egy barna tésztacsíkot, ennek az oldalát is megkenjük lekvárral, ehhez illesztjük a sárga tésztát, lekvárral megkenjük az oldalát, ehhez jön egy barna tésztacsík. (4 csík van egymás mellé ragasztva lekvárral) A tetejüket megkenjük lekvárral és ugyanígy teszünk rá tésztacsíkokat, melyeknek az oldalát lekvárral ragasztjuk össze - csak eltérő színű tésztacsíkot teszünk egymásra: a sárga tésztára barnát teszünk, a barnára sárgát és így tovább... Majd a második sornak is megkenjük a tetejét lekvárral és szintén eltérő és váltakozó tésztacsíkokat ragasztunk össze lekvárral, majd ennek a sornak a tetejét is megkenjük a lekvárral és jön az utolsó sor (egy barna, sárga, barna, sárga).
5. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a kakaóporral, majd hozzáadjuk a puha vajat és a forró vizet és simára keverjük.
6. Ráöntjük a mázat a tésztára, bevonjuk vele az oldalait és a tetejét is, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Youtube