2013. szeptember 8., vasárnap

Sakktábla szelet

Évek óta szerettem volna elkészíteni - nem tudom, miért vártam vele eddig...? Valószínű, első ránézésre azt gondoltam, hogy macerás, pedig valójában nagyon egyszerű, dekoratív és finom sütemény. Szerintem készítsétek el Ti is (ünnepnapon, családi összejöveteleken vagy egyszerű hétvégén) - tuti, sikert arattok vele! (A recept hosszúságától ne ijedjetek meg, leírni hosszú volt, elkészíteni viszont nagyon könnyű.) Legközelebb kisebb kockákra vágom, hogy valóban kocka formája legyen, de a videón, melyen néztem a formázást, pont ugyanígy készítették... nem tudom, miért?






Hozzávalók a sárga tésztához: 36x28 cm-es tepsihez
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 16 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor

A barna tésztához: 36x28 cm-es tepsihez
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 13 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor

A kenéshez:
- sárgabaracklekvár (nálam házi)

A mázhoz:
- 12-15 dkg porcukor (ízlés szerint - ettől kevesebb ne legyen, mert nem lesz elég körbekenni a süteményt)
- 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg puha vaj
- 3 evőkanál forró víz


 

Elkészítés:
1. A sárga tésztához egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Belekeverünk 16 dkg vajat (vagy margarint), majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 
A tésztát kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük (nálam 10 perc, de inkább tűpróba).
2. A barna tésztához szintén habosra keverjük a tojásokat a cukorral, belekeverjük a vajat (margarint), majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
Ezt a tésztát is kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük (vagy tűpróba).
3. A megsült tésztákat egymásra tesszük és a széleit egyenesre vágjuk, majd középen kettévágjuk, így a barna és a sárga tésztából is 2-2 lapot kapunk. Egymásra tesszük a lapokat és egyenlő csíkokra vágjuk fel (kb. 4 cm szélesek legyenek a csíkok).



4. Egy tálcára sárga tésztacsíkot teszünk, megkenjük az egyik oldalát (a hosszabbik oldalát) sárgabaracklekvárral, ehhez illesztünk egy barna tésztacsíkot, ennek az oldalát is megkenjük lekvárral, ehhez illesztjük a sárga tésztát, lekvárral megkenjük az oldalát, ehhez jön egy barna tésztacsík. (4 csík van egymás mellé ragasztva lekvárral) A tetejüket megkenjük lekvárral és ugyanígy teszünk rá tésztacsíkokat, melyeknek az oldalát lekvárral ragasztjuk össze - csak eltérő színű tésztacsíkot teszünk egymásra: a sárga tésztára barnát teszünk, a barnára sárgát és így tovább... Majd a második sornak is megkenjük a tetejét lekvárral és szintén eltérő és váltakozó tésztacsíkokat ragasztunk össze lekvárral, majd ennek a sornak a tetejét is megkenjük a lekvárral és jön az utolsó sor (egy barna, sárga, barna, sárga).
5. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a kakaóporral, majd hozzáadjuk a puha vajat és a forró vizet és simára keverjük.
6. Ráöntjük a mázat a tésztára, bevonjuk vele az oldalait és a tetejét is, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Youtube 
 

15 megjegyzés:

  1. Nem nagyon értem,akkor most egy tepsi szélességű szeletet láthatok? Nem lehet csíkonként felszeletelni? Talán úgy is jó lenne.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabriella! Sokat olvaslak, és teszek dolgokat magamévá a konyhádból :) Ehhez a sütihez jegyezném meg (én is szoktam sütni, ugyan ezen recept alapján), hogy nem muszáj csíkozni az összerakáshoz a tésztát. Én megsütöm a sárga és barna tésztát. Az egyiket alulra rakom (mondjuk a sárgát) megkenem lekvárral, rá a barna (egészbe). Akkor kezdem darabolni. Először félbe vágom, és rárakom egyiket a másik tetejére (közbe ugye megint lekvár). Így lesz négy emelet rétegem. Ezt a négy emeletet pedig negyedelem csíkokra, és egy-egy csíkot elborítok oldalra (lekvár rá) majd a másik csíkot ellentétesen rá, hogy a színek jól álljanak. Nem tudom mennyire érthető, köszönöm ezt a receptet is! :) - Magdi -

    VálaszTörlés
  3. Szerintem érthetően le van írva.
    Mutatós sütike, nagyon tetszik. Lekvárral és valamilyen krémmel is jó lehet.

    VálaszTörlés
  4. A kisfiam kedvence...csak meg ne lássa most :)
    Én nem pont így rétegezem,de az íz és a küllem a lényeg.Márpedig ez szép is és fincsi is :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós sütemény, az biztos:) Egyszer én is sütöttem, de őszintén, nem emlékszem, hogyan készítettem:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki mutatós sütemény! Az íze pedig nagyon finom lehet! Igazi ünnepi asztalra való finomság!

    VálaszTörlés
  7. Szép mutatós süti, és biztosan finom is. :)

    VálaszTörlés
  8. Ó de guszta szeletek, mint minden amit sütsz :)
    Én mostanában nem nagyon sütök újdonságot, maradnak a régi jól bevált receptek :)

    VálaszTörlés
  9. Csodás sütike, nagyon guszta. Olyan kis elegáns. Egyszer mindenképpen ki fogom próbálni. Köszi, hogy megosztottad :-)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép! Mutatós is, finom is:-)

    VálaszTörlés
  11. Nekem még mindig nem tiszta, hogy lesz 8 csík. süssek két adagot a sárgából és a barnából is?

    VálaszTörlés
  12. Hogy lesz 8-8 csík? két adagot süssek? csak csak a képen látszik nagyobbnak, és egy tepsi tésztát kell nyolc felé csíkozni?

    VálaszTörlés
  13. Szia Erika!
    Elnézésedet kérem, egy kicsit későn értem ide, picit sok dolgom van mostanában...
    Egy tepsi világos tésztát kell sütni, és egy tepsi kakaós tésztát. Amikor kihűlt, egymásra teszed a kettőt, levágod a széleit, hogy egyenes legyen mindenhol. Így ahogy egymásra van tészta a világos és a barna tészta: középen kettévágod, majd ezt egymásra teszed - így már négy kis lap tésztát lesz: sorrendben a következőképp: egy világos, egy barna, egy világos, egy barna. ...és ezt így felcsíkozod kb. 4 cm szélesen, így kapsz egy sorban 4 tésztacsíkot, de mivel 4 lapod van, ezért 4x4=16 csíkod lesz. Ezt váltakozva ragasztod össze lekvárral. Megkened az oldalaid, majd minden elkészült sornak a tetejét is lekvározod, és így tovább.
    Remélem, most sikerült egy kicsit világosabban leírnom... és nem késtem el nagyon a válasszal...?
    Jó sütést kívánok Neked!
    Gabriella

    VálaszTörlés
  14. Szia:)
    mekkora tepsibe kell sütni? Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A tészta hozzávalók felsorolásánál szoktam mindig feltüntetni a tepsi méretét. Kb. 36x28 cm-es tepsiben sütöm ennek a süteménynek a tésztáját.

      Törlés