2013. szeptember 27., péntek

Szicíliai tepsis csirke

Nagyon szeretem a tepsis ételeket, mert általában kevés gond van velük - csak elő kell készíteni, aztán már mehet is be a sütőbe, ahol szépen elvan magának, legfeljebb csak néha kell ránézni. Addig pedig nyugodtan lehet mást csinálni... Majd a végeredmény egy finomságos étel lesz. 
Ezt az ételt Anyukám "kapirgálós" csirkéjéből készítettem, a zöldségek pedig (paradicsom, paprika, petrezselyemzöld) a kertünkből származik, a friss kakukkfű a teraszomon lévő dézsából. Tehát ahhoz képest, hogy szicíliai tepsis csirke a neve, mindent a kertből és udvarról szedtem össze hozzá - és nem Szicíliában lakunk. :)



Sütés előtt


Hozzávalók:
- 1 csirke feldarabolva
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab paprika (lehet tv vagy kaliforniai paprika is)
- 80 dkg hámozott paradicsom (nálam friss paradicsom, de lehet konzerv is)
- 2 evőkanál friss kakukkfű
- 1 kis ág rozmaring
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- esetleg pici olívaolaj vagy valamilyen zsiradék a hús alá



Sütés után


Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, besózzuk alaposan, majd hagyjuk állni a sóban 1 órát.
2. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot forró vízben megmossuk, majd meghámozzuk, feldaraboljuk. A zöld fűszereket megmossuk.
3. Tegyük egy nagy tepsibe a húst, halmozzuk köré a hagymát, fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát, paradicsomot. Szórjuk meg bőségesen a friss fűszernövényekkel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Öntsünk alá egy kis vizet, esetleg pici olívaolajat.
4. Fedjük le alufóliával a tepsit, és 220 fokos légkeveréses sütőben süssük a húst kb. 1 órán át. A végén vegyük le a fóliát és süssük további 15-20 percet, míg a teteje is megpirul. 




Jó étvágyat!

Recept ötlet: Nők Lapja Konyha 2013. június
  

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett! Meg a csokoládés gombocskáid is nagyon tetszenek! A pogácsáidat pedig az egészet meg tudnám enni, olyan kívánatosak a képen!

    VálaszTörlés
  2. Pont ezért szeretem én is a tepsis dolgokat. Könnyű, egyszerű és nagyon finom.Mint ez is!

    VálaszTörlés
  3. Én is szeretem a sütő segítségét kérni a főzéshez. Étvágygerjesztőre sült a kapirgálós csirke! S mennyivel finomabb tud lenni, mint a sápadt bolti!

    VálaszTörlés