2013. december 12., csütörtök

Csokoládés fatörzs

Egy igazi klasszikus recept, vagy legalább is maga a fatörzs sütemény valóban nagy klasszikus. Régóta tervezem elkészíteni, és mivel decemberben nálunk egymás után jönnek-mennek a névnapok, születésnapok és egyéb ünnepek, így most alkalmam is volt rá. Imádom ezt a piskótát, a csokoládé krémet pedig tényleg ajánlom figyelmetekbe, mert egyszerűen isteni! Aki még nem sütötte eddig meg, de barátkozik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra felkerüljön, bátran vágjon bele, mert igazán egyszerű elkészíteni. 






Hozzávalók a tésztához: 40x30 cm-es tepsihez
- 4 tojás
- 4 púpos evőkanál sima liszt
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor (6 g )
- 4 enyhén púpos kristálycukor

A krémhez:
- 13 dkg Boci étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg puha vaj
- 0,5 dl habtejszín
- 10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
- 1 csomag vaníliás cukor






Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát.  A sütőpapíros rész felül legyen - lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni. (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele)
3. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban. Majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
4. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük, és egy kb. 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág). Majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával - a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel. Feltekerjük újra mindkét darabot, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne, és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
5. Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.




Jó étvágyat!
 

27 megjegyzés:

  1. Hű, ezzel a tejszínes-csokis krémmel nagyon finomságos lehet! :) Boldog névnapot! :)

    VálaszTörlés
  2. Nem a sütőport húzzuk le a tésztáról, hanem a sütőpapírt :) Nagy tisztelőd vagyok, folyamatosan olvasom receptjeidet, néha hűha-zok, és mindig mentem, ami megtetszik! Boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak, mindig szórakoztat a receptek melletti "körítés", köszönöm ! Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Magdi, örülök, hogy tetszenek a receptek és az előtte lévő szövegek. :)
      Gyorsan átírtam sütőpapírra. :))

      Törlés
  3. Én fél éve tervezem elkészíteni csak nagyon félek a piskóta feltekerésétől, de ezt most egy jelnek veszem hogy megláttam Nálad és nekiesek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan készítsd el, ne félj tőle, sikerülni fog. Ez a piskóta ráadásul könnyen hajlik - ha egy kis nedves konyharuhába tekered, akkor meg pláne. :)

      Törlés
    2. Hú ez nagyon jó ötlet, köszönöm!!! Mindenképpen kipróbálom:)

      Törlés
  4. Jól néz ki, de ugye nem 0,5dl habtejszin hanem 0,5 l kell hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 0,5 dl habtejszín kell bele, ahogy a receptben is írva van. Nehogy fél litert tegyél bele!!!

      Törlés
  5. Gabi ez valami csodaszép lett! Kérges a Krémje, a tekerés pedig csillagos 5-ös. Gondolom az íze is frenetikus! Gratula,méltó ünnepi torta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, nagyon örülök, hogy tetszik Kriszti. Igen, az íze valami mennyei, csak ajánlani tudom. :)

      Törlés
  6. Hű, Gabi ez nagyon élethűre sikeredett. Csodás laza krémje van és a piskóta tekercs is kifogástalan. A "rügyek" is nagyon tetszenek rajta. Nálam díjnyertes lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, nagyon örülök, hogy Neked is ennyire tetszik. Én is meg vagyok elégedve nagyon, szerintem is szép lett, és olyan hamar elkészítettem, pedig közben Milán állandóan belezavart, mert hol éhes volt, hol szomjas, hol nem találta a pazle valamelyik darabját és jött, hogy keressük meg együtt... Mindig így járok, amikor belefogok a sütésbe. :-))

      Törlés
  7. Guszta a süti .Olvasom itt a kommenteket.De én ugy értem hogy fél liter tejszín kell hozzá!Mert a 0,5 dc az fél liter nem?Vagy az csak fél deci?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 0,5 dl tejszín 1 dl-nek a fele, tehát isten ments, hogy fél liter tejszínt tegyél bele!! A fél litert úgy írjuk le, hogy 0,5 liter. Tehát még egyszer: csak fél dl tejszín kell bele!!
      Egyébként örülök, hogy tetszik a süti és érdemes elkészíteni, mert nagyon finom is!! :)

      Törlés
  8. Nagyon szép lett! :)
    Én még csak barátkozok a gondolattal, de ha elhatározom magam hogy el is készítsem akkor majd a jövök a receptért. :)

    VálaszTörlés
  9. Ó, ezt én is nagyon tervezgetem, szerintem szilveszterre fogom elkészíteni. Eszméletlen guszta!

    VálaszTörlés
  10. Szia Gabriella! A tésztáját mekkora tepsibe kell sütni?
    Üdv:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      40x30 cm-es tepsiben szoktam sütni. A tepsi méretét a "hozzávalók a tésztához" részhez mindig odaírom...
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  11. végre egy olyan recept, ami korrekten ír le mindent. általában nincs tepsi méret, ami nagyon kellemetlen. A tojások, ésa liszt mennyiségéből szoktam, kalkulálni a méretet. mennyivel jobb, hogy most minden paramétert megadtál! KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!! Judit

    VálaszTörlés
  12. Elkészült és el is fogyott! Nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dezső, nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlett.

      Törlés