2013. november 16., szombat

Elefántkönnycsepp

Ismét egy sütemény a gyerekkoromból, most Keresztanyám receptje szerint. Minden alkalommal, amikor látogatóba mentünk hozzájuk, ezt a süteményt készítette, mert tudta, hogy nagyon szeretjük. (150 km-re laknak tőlünk, de gyerekként autóval vagy vonattal ez nagyon távolinak tűnt - olyan sokáig utaztunk).
Hihetetlen könnyed ennek a süteménynek a tésztája - csak 2 kanál lisztet tartalmaz, talán emiatt ennyire pihe-puha... nem tudom, de nagyon finom! Akik ismerik, talán meglepődnek az én változatomon... Mi ugyanis soha nem készítettük felcsavart alakban, mint egy piskótatekercset  - sokan úgy csinálják - nálunk mindig ilyen könnycsepp formája volt, és maradunk is ennél örökre. :) Valamint a mi receptünk szerint a krém darált dióval készül... mennyei az íze így. De eddig másnál nem láttam. 
Aki még soha nem készítette el, ajánlom figyelmébe, mert nagyon finom és dekoratív sütemény  - nálunk az őszi-téli időszakban elmaradhatatlan!






Hozzávalók a tésztához: 28x38 cm-es tepsihez
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 2 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor

A krémhez:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 20 dkg puha vaj
- 18-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 15 dkg darált dió

+ 2-3 banán


 

Elkészítés:
1. A tojásokat ketté választjuk. A sárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben megsütjük. Tűpróba. (nálam 15-17 perc a sütési idő)
2. Amikor megsült a tészta, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, majd a tészta közepére egy nyújtófát teszünk és ráhajtjuk a tésztát (vagyis kettéhajtjuk). Esetleg többször megemeljük a tésztát, nehogy rátapadjon a nyújtófára. Így hagyjuk kihűlni, de kb. 10-15 perc után vegyük ki alóla alóla a nedves ruhát, nehogy nyers legyen!
3. A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel, majd felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és beleteszünk egy tojást, mellyel szintén simára keverjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. Addig a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a főzött krémet és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót is.
4. A tésztát kihajtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, közepére helyezzük hosszában a meghámozott banánokat, ráhajtjuk a tésztát és kívülről is megkenjük a krémmel.
5. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, szeletelve kínáljuk.


Erről a rojtosra használt, besárgult lapról sütöttem eddig ezt a süteményt,
ideje volt, hogy felkerüljön a blogra.
Persze a  lapot meghagyom emlékbe. 





Jó étvágyat!
 

23 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Már olvastam máshol is de én még eddig nem sütöttem pedig biztos kedvencemmé válna, mivel banánt is és a diós krémet is nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva. Szerintem készítsd el egyszer, megéri.

      Törlés
  2. Ezek olyan jó kis receptek, amik a régből valók. Nekem is van anyukámtól jó pár. Nagy becsben tartom őket. Főleg, hogy a kézírásával van. Nagyon guszta süti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, az ilyen recepteket én is nagy becsben tartom. Emléknek is olyan szép...
      Köszönöm, hogy benéztél, örülök, hogy tetszik a süti.

      Törlés
  3. Nagyon ötletes, még nem hallottam erről a sütiről. Finom lehet! Nagyon guszta :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, örülök, hogy Neked is tetszik.

      Törlés
  4. Ez egy nagyon finom sütemény, vendégségbe gyakran sütöm én is, mert mindenkinek nagyon szokott ízleni. Alakra így tényleg olyan, mint egy hatalmas könnycsepp és a dió is nagyon jól passzol hozzá. Viharos gyorsasággal fogy nálunk is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, hogy Nálatok is kedvenc. :)

      Törlés
  5. Még sosem ettem ilyet, s bár banános süti, amit én nem szeretek, de ezt nagyon megkóstolnám! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon ízlene Neked is, hidd el... :)

      Törlés
  6. Nálunk tegnap fogyott el,Én 3 rudat szoktam késziteni , Ccaládunk kedvenc süteménye, Én nem teszek bele diót
    vanilia pudinggal amibe egy rámát keverek azzal töltöm Fontos hogy a banán szép legyen ne legyen rajta barna folt ,Én nem teszek a tetejére krémet csokimázzal vonom be , Nagyon finom sütemény

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is ismered, köszönöm, hogy írtál...

      Törlés
  7. Nagyon guszta:))
    Itt az ideje hogy kipróbáljam :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon mutatós, kívánatos és finom sütemény! Ügyes vagy, szépen elkészítetted! Egy idő óta kacérkodok vele én is...

    VálaszTörlés
  9. Dió nélkül el lehet készíteni? Vagy esetleg mással pótolni?

    VálaszTörlés
  10. NAGYON GUSZTA MOST RÖGTÖN KIPROBÁLOM

    VálaszTörlés
  11. nagymamám készítette sokszor,még kisebb koromban.Ő is darált dióból készítette el a krémet.Imádtam gyerekkoromban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megírtad. Látom, nem csak nálunk ismerős az elefántkönnycsepp darált diós krémmel. Nekem is gyerekkori kedvencem. :)

      Törlés
  12. Sya Gabi!
    Végre 1 recept,amiben a dió kap szerepet a krémben,én is ìgy ismerem,csak az arányokra nem emlékeztem :)Köszi. Vaníliaval meg nem készìtettem,de kipróbálom...

    VálaszTörlés