2013. október 3., csütörtök

Linzertekercs - zserbós és kakaós töltelékkel

Olyan vagyok a linzer süteményekkel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Mindenféle linzert készítettem már: lemezes linzer, linzer virágok, linzercsiga... Ez persze nem véletlen, mivel a családom linzer rajongó. Néha kifejezetten van kedvem linzer virágokkal szöszmötölni, szaggatni, lekvárral ragasztgatni - kivéve most. Mivel a süteményes könyvemben a hókifli receptnél tippként meg van említve, hogy nyugodtan lehet tekercseket is készíteni ebből a tésztából, úgy gondoltam, ennek most eljött az ideje. :) Nagyon gyorsan elkészült, olyan jó omlós ez a tészta, és annyira finom - amíg tudtam, hogy van, képtelen voltam elmenni tőle messzebbre. :) A zserbós és kakaós tölteléket én találtam ki hozzá, mert a családom egyik fele zserbó, a másik fele kakaós csiga rajongó - hát most megkapták: kettő az egyben. :)






Hozzávalók a tésztához: 2 rúdhoz
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg puha vaj vagy margarin (vagy 20 dkg zsír)
- 2 dl tejföl 
- csipet só

A kakaós töltelékhez:
- 1 evőkanál olvasztott vaj (vagy olaj)
- 4 evőkanál cukor
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A zserbós töltelékhez:
- 4 evőkanál sárgabaracklekvár 
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)


 

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a vajjal/margarinnal (vagy a zsírral) elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, meggömbölyítjük, letakarva 15 percre félrerakjuk.
2. A kakaós töltelékhez a kakaóport a cukorral összekeverjük, a diós töltelékhez a diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük.
3. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk téglalap alakúra (mivel nagyon omlós tésztáról van szó, lehet, hogy a szélei picit töredeznek, és pici türelem kell a nyújtáshoz is, de megéri vele szöszmötölni) Ha kinyújtottuk, megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen, majd rászitáljuk a cukorral összekevert kakaóport. Feltekerjük, mint a bejglit és ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kinyújtjuk a másik tésztacipót is téglalap alakúra, megkenjük egyenletesen a baracklekvárral, majd megszórjuk a cukorral összekevert darált dióval. Feltekerjük, és rátesszük a tepsire a másik tekercs mellé. 
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 
Világos maradjon!! Nem baj, ha puhának érezzük, amikor kivesszük a sütőből - mire kihűl, kicsit szikkad és omlós lesz - de azért arra figyeljünk oda, hogy a közepe ne maradjon nyers.




Jó étvágyat!

51 megjegyzés:

  1. Kedves Gabriella, nagyon guszta a süteményed és csodásak a képeid!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Roza, örülök, hogy tetszik. :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek, imádnivalóan puha lehet:) Hasonlít a göngyölt linzerhez, csak abba tojás is kell, azt is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu. Göngyölt linzer? Érdekes, erről még nem hallottam... de mivel linzerről van szó, nekem tuti, hogy ízlene. :)

      Törlés
    2. Ki kellene probalni ;)

      Törlés
  3. Ez nagyon jó!!! Viszem is a receptet köszönöm, majd beszámolok milyen is lett:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, örülök, hogy megsütöd. Feltétlenül írd meg, hogy ízlett... :))

      Törlés
  4. A zserbósat szerintem én is nagyon szeretném :)

    VálaszTörlés
  5. De szép finomság készült ismét! A csészéd és a kancsód nagyon tetszik!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nagyon finooom. Nekem már megint azon jár az eszem, hogy ismét meg kellene sütni... :)
      Igaz, milyen szép ez a kancsó és csésze Katalin? Én is gyönyörködöm benne állandóan...

      Törlés
  6. Finomat sütöttél! Szépséges a kancsó is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Hajni - a süti is + a kancsó. :)

      Törlés
  7. Fantasztikusan néznek ki, összefut a nyál az ember szájában! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa. Örülök, hogy benéztél hozzám... :)

      Törlés
  8. Tényleg nagyon ötletes és roppant mutatós! Kedvem támad sütni, csak az erőm nem akar velem együttműködni. No, majd legközelebb! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagy jól Gionetta? Azért nagyon örülök, hogy benéztél Te is hozzám... Örülök, hogy tetszik a süti. :)

      Törlés
  9. Megsütöttem, isteni finom lett! :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen a receptet, örülök, hogy ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést. :)

      Törlés
  10. Ilyen egyszerűen is lehet "kalácsot" sütni?:-) Én is szeretem ezt a tésztát, minden olyan jó omlós lesz belőle. Csak én zsírt használok margarin helyett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi én is vajat használok - vagy zsírt. Én imádom zsírral készíteni az ilyen jellegű süteményeket, de a férjem vajjal mindent jobban szeret... emiatt egyszer ezzel készítem, máskor azzal - hogy mindenki kedvébe járjak. :))

      Törlés
  11. Annyira guszta! De látom már meg is sütötték... Én is viszem a receptjét! Nagyon jó fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, örülök, hogy Neked is tetszik. :)

      Törlés
  12. Nagyon-nagyon guszta és mutatós! Gyönyörű a teáskészlet is!!!! Remélem lesz időm és elkészítem én is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tücsi, örülök, hogy tetszik.

      Törlés
  13. Ha tehetném én hamis bejglinek nevezném el, nekem az összhatás a karácsonyi bejgli izét hozta vissza, attól függetlenül, hogy semmi hasonlóság nincs az elkészítésükben. Nagyon gyorsan megvoltam vele, el is határoztam, hogy Karácsonyra ezt fogom megsütni csak diósmazsolásmézesnarancshéjassan :) :) Fantasztikus, hogy mennyire egyszerü és szinte ugyan az az ízvilág.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik Neked. :) Szerintem sikered lesz vele Karácsonykor is... ;) Köszönöm szépen, hogy hagytál megjegyzést. Gyere máskor is. :D

      Törlés
  14. Szia! Gyönyörű a süti is, a teás készlet is. Azt meg tudnád mondani, hogy kb. mennyi ideig áll el a süti ill. hogy ajánlod-e a lefagyasztását?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Boglárka, örülök, hogy tetszenek. :)
      Dobozban tárolva néhány napig eláll a süti, hiszen linzer tészta és ezek a tészták 4-5 napig simán elállnak (sőt, másnap és harmadnap még finomabbak is). Arra viszont nem tudok mit mondani, hogy mennyire fagyaszthatók, mert ebben nincs tapasztalatom, nem szoktam fagyasztani. De ha Te kipróbálod, örülnék, ha megírnád mit tapasztaltál...

      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  15. Én ma sütöttem meg .és igazán finom lett,csak kicsit soványka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miklós nagyon örülök, hogy ízlett. Ez egyébként nem olyan vastag tekercs, kis csinoska. :)

      Törlés
  16. már sokszor elkészitettem, köszönöm az ötletet nagyon finom süti, imádjuk ! :) a blogomra felraktam az eredetét , linkkel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy Te is megsütötted Erika és Nektek is ennyire ízlett. Köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  17. Szia Gabriella!

    Nagyon hálás vagyok az angyaloknak: ) hogy megtaláltam a blogodat! Köszönöm,hogy vagy: )A sütijeid sajnos nem állnak el....mert kb 10 perc alatt elfogynak!
    Gratulálok ,nagyon szuper az oldal,minden nagyon finom!

    Szia: )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!
      De kedves vagy, örülök, hogy tetszik blogom és hogy ennyire ízlenek a sütijeim. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Jó sütést kívánok Neked a továbbiakban is, és kellemes készülődést az ünnepekre!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  18. Meddig áll el ez a szépséges linzer?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt sajnos nem tudom, mert nálunk mindig olyan hamar elfogy (tulajdonképpen 1 nap alatt). :) De szerintem zárt dobozban 1 hétig biztos jó.

      Törlés
  19. Tésztába nem kell cukor,sütöpor,?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell bele cukor és sütőpor sem. De ha nagyon édesszájú vagy, akkor tehetsz a tésztájába kis porcukrot - bár eddig aki kipróbálta, mindenkinek jó volt így.

      Törlés
    2. Köszi most fogom megsütni

      Törlés
  20. Szia! Áppen most spihen a meggyúrt tésztám a hűtőben. Azt szeretném megkérdezni, hogy meggylekvárral is jó lesz a zserbós? csak az van itthon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó!
      Ha nincs otthon barack, jó lesz a meggylekvárral is, szerintem finom lesz. (bár barackkal lehet, hogy még finomabb, azért nyugodtan készítsd meggylekvárral most, legközelebb pedig baracklekvárral:)

      Törlés
  21. Szia !!! Nagyon fincsi a süti , viszont szeretném megkérdezni a következőt !!! Próbáltad már úgy, hogy felszeletelve sütötted meg / mint a kakaós csigát / !!!!!!! Egyébként minden sütidet szeretem és ha van időm és rávalóm ki is próbálom !!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy ízlik. :)
      Nem, úgy még nem próbáltam, hogy felszeletelve sütöm, de tulajdonképpen jó ötlet.
      Örülök, hogy szereted a süteményeimet és megsütögeted őket.
      Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  22. Mészérosné Czuppon Éva2014. január 24. 12:33

    Nagyon fincsi !!!!! :) / most készült /
    https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1662252_571107802980800_220935914_n.jpg

    VálaszTörlés
  23. Ma én is elkészítettem. :) Kb 1,5 hónapja szemezek vele.
    Még hűl, kinézetre, illatra nagyon kellemes!!!!

    Jóval több diós tölteléket tettem bele, és elfelejtettem megkenni lekvárral, de az adja meg a zserbó hatást, így a cukrozott dió tetejére egy kis halom ide, egy kis halom oda majd ezek után tekertem fel. :) A kakaós változat is kicsit másképpen sikeredett mivel csak előre összekevert porcukros kakaóm volt, így azt megtoldottam, egy kis nutellával, ide egy adag, oda egy adag. Viszont ezt a mennyiségű tölteléket nem bírta el a tészta, és itt-ott kifolyt belőle. Ahogy a páromat ismerem, tuti így is elfog fogyni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megsütötted Annamari.
      Nyugodtan lehet variálni a receptet ízlés szerint...

      Törlés