2013. augusztus 31., szombat

Körtés csokoládé bomba :)

Lehet, hogy már picit unni fogjátok, ha megint azt írom, hogy "el vagyok ájulva" ettől a sütitől. De nem csak én, az egész családom. :) Mit csináljak, ha ennyire ízlik? A tésztája nagyrészt nem liszttel, hanem darált dióval készül - ettől annyira pihe-puha és könnyed. Ezt a laza tésztát feldobja a benne lévő zamatos körte, na és persze a csokoládé. Bizony ám, nem csak kívül borítja a selymes csoki, hanem a tésztáját is azzal 'dúsítottam' - ezáltal igazán elmondhatom, hogy ez a süti kívül-belül csoki. :) 
A recept teljesen saját kitaláció... Néhány hónapja elkészítettem a Boccaccio szeletet, amely tésztájának fő alkotó eleme szintén a darált dió (nem ugyanez a tészta, de hasonló), és már akkor is feltűnt, milyen jó kis laza a tészta a darált diótól, olyan könnyű szeletelni, és annyira eteti magát - most egy kicsit tovább gondoltam a receptet. Ajánlom Nektek kipróbálásra. Mindenképp!!






Hozzávalók: 
20x25 cm-es tepsihez
 15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) 
 10-12 dkg kristálycukor ízlés szerint
 1 csomag vaníliás cukor
 10 dkg tejcsokoládé
18 dkg darált dió
 4 tojás
 7 dkg liszt
1 csomag sütőpor
 3-4 darab közepes körte

A tetejére:
 20 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj






Elkészítés:
1. A körtét megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
2. A tésztához a csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
3. A tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzáadjuk az olvasztott (de már kihűlt) vajat, az olvasztott csokit és alaposan összekeverjük. A darált diót a sütőporral és a liszttel összekeverjük és ezt is az előbbi masszához keverjük szép simára. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások keményre vert habját. Majd belekeverjük a körtekockákat is. 
4. A masszát sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott/lisztezett) tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütési idő sütőtől függően eltérő lehet, inkább végezzünk tűpróbát!). 
5. A kihűlt tésztát kockákra szeleteljük.
6. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és bevonjuk vele a tészta szeleteket. 
Hagyjuk dermedni, majd darált dióval díszítve tálaljuk.




Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Hú ettől én is el vagyok ájulva. Imádom a körtét meg csokit.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós süti, biztosan nagyon finom lehet:) Full csokis energia bomba:)

    VálaszTörlés
  3. Na ez nyerő lenne nálunk is:-) a csoki az megy csokival. Finom zamatos benne a körte.

    VálaszTörlés
  4. A Rusztik Home most nem fog örülni, de az - egyébként szép - készlet eltörpül a sütike szépsége és ötletessége mellett :) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  5. Hű, de guszta! Mennyei finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nem semmi süteményt készítettél (ismételten :),
    a látványtól is hízik az ember lánya! :D

    VálaszTörlés
  7. Ejj de nagyon fincsi lehet! Tényleg bombának tűnik, de bevállalnám :)

    VálaszTörlés
  8. Gabi, megint remekművet alkottál. Nem nyitsz valahol cukrászdát, hogy meg is kóstolhassuk?
    Nagyon-nagyon szép, már a látvány is önmagáért beszél.

    VálaszTörlés
  9. Azt a mindenit, ezt most jól megkívántam. :D Szuper guszta! :)

    VálaszTörlés
  10. Szia Gabi,

    isteni a süti, nagyon ízlett az egész családnak. Pedig nem is krémes...
    Ismét egy szuper recept!

    Csilla

    VálaszTörlés
  11. Vendégségben kínáltak vele. Nagyon,de nagyon finom, én is kipróbálom! Gratulálok a találmányhoz!

    VálaszTörlés