Kakaós csavart csiga

Annyira finom, nem lehet ellenállni neki!!! Attól félek, éjszaka is erről fogok álmodni, hogy mikor készítsem legközelebb...? 😊 A puha kelt tészta között ez a kakaós krém valami mennyei, arról nem is beszélve, hogy az alján kifolyó kakaós réteg sütés közben enyhén karamellizálódik, és ez valami isteni finom. 😋 Na jó, nem "dobálom" itt Nektek a nagy szavakat, egyszerűen csak annyit írok, hogy ezt muszáj elkészítenetek, ha még nem próbáltátok eddig!
Néhány éve B.csek Barátnőm küldött egy vajas-fokhagymás csavart briós receptet, ami azóta is a családom kedvence, ezért másfél évvel ezelőtt - amikor elindítottam a blogot - az elsők között tettem fel ide. Annak a mintájára készítettem ezt a kakaós csavart csigát, csak az alap édes kelt tészta receptemmel. Láttam, hogy sokan készítik mogyorókrémmel is mostanában - de nálunk ritkán van itthon nutella, mert nem nagyon esszük, ezért én kikevertem egy kakaós krémet, amit mindenképpen ajánlok Nektek is, mert nagyon-nagyon finom!! Meg merem kockáztatni, hogy ezzel a kakaós krémmel még finomabb, mint a nutellával. De mivel a Barátnőm nutella függő... Jó, jó B.csek, akkor Te készítsd nyugodtan azzal! 😀


Új fotók: 2019. november
 


Hozzávalók a tésztához: 
kb. 10-12 db-hoz
 3 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 2 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 1 tojás
 3 dkg friss élesztő
 csipet só
 60 dkg átszitált finom liszt
 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de kis pikáns ízt ad a tésztának)

A kakaós krémhez:
 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 10 dkg puha vaj
 7 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej
 1 teáskanál kristálycukor


A pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük a kristálycukorral, felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot és a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, citromlevet, végül a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de ne ragacsos tészta legyen! (Kicsi vaj vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő.) Letakarva duplájára kelesztjük.
  2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon benne.
  3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
  4. Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).

Munkafolyamatok









Jó étvágyat!

Régi fotó: 2013. július



Megjegyzések

  1. Nagyon guszta, elhiszem, hogy nem lehet neki ellenállni :-)

    VálaszTörlés
  2. Hú ez tényleg istenien hangzik:)

    VálaszTörlés
  3. Mint kezdő kérdezném, hogy kenyérsütőgép nélkül nem lehet a tésztát elkészíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem! Nyugodtan dagaszt be a tésztát kézzel... Kb. 1 dl tejbe belemorzsolod az élesztőt, felfuttatod - amikor már kezd habos lenni, akkor beleöntöd a liszt közepébe, majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrod, kidagasztod. Letakarva duplájára keleszted...

      Törlés
    2. Ja, el ne felejtsd hozzáadni a maradék 2 dl tejet is... :)

      Törlés
  4. Hú, nagyon jól néz ki! A finomságában meg kételkedni sem mernék:-)

    VálaszTörlés
  5. Jujj, és bele is írtál, hát mostmár ezért minimum meg fogom csinálni, persze Nutellával... (ha tudod mikor tartják következő ülésüket a "névtelen Nutellafüggők" akkor szólj, mennem kell! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatósak és tetszetősek lettek :) és biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  7. Már több blogon megcsodáltam ezeket a csigákat,Nálad is szuper guszták! Feltétlenül el kell készítsem, csak jókat mond mindenki róla. :)

    VálaszTörlés
  8. Egy ilyen finom csigusz után csak jól indulhat a reggel. Nagyon tetszetősek!

    VálaszTörlés
  9. Biztos meg fogom csinálni, mert az egész család szereti a kakaóscsigát. Bár a 24 éves fiam feladta a leckét, mert amikor megmutattam neki a képet, azt mondta, hogy ha szalonnás, fokhagymás, akkor jöhet :)

    VálaszTörlés
  10. Meg csináltam ma, de nekem kifolyt belöle a kakaó :( Kérlek segíts mit rontottam el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amikor csavartam fel a tésztát, nekem nem folyt ki - a vajat nem olvasztottam fel, csak szoba hőmérsékletű volt úgy kevertem ki a cukorral - valamint a cukrot picit szemcsésen hagytam a krémben, és csak lazán csavartam fel, hogy ne folyjon ki a krém, és így tényleg egyáltalán nem folyt ki. Sütés közben egy picit nekem is kifolyt, de ez óhatatlan - egy picit szerintem mindenkinek - ahogy olvad a kakaós-vajas-cukros krém. Viszont így még finomabb lett, mert az alján képződött egy pici karamellréteg és ez valami nagyon finom lett!!! Maradt benne krém is bőven, jó szaftos lett a süti így is...

      Törlés
    2. Köszöm válaszod :)

      Törlés
  11. Én cukrozott kakaóval készítem így nem annyira folyik ki.Az édes kelt tésztákat még sütés után közvetlen vizben feloldott cukor keverékével kenem le.így a sütik teteje fényes és puha lesz.

    VálaszTörlés
  12. Köszönet a receptért! Nagyon sikeres lett a családban! Jöhet a következő "megpróbáltatás"! Üvd. L-né Gabi

    VálaszTörlés
  13. Én most csináltam meg, annyit változtattam rajta, hogy a krémet megbolondítottam egy kis rumaromával és kókusz reszelékkel :)

    VálaszTörlés
  14. Ma megcsináltam. Annyit változtattam rajta, hogy megbolondítottam a krémet egy kis rum aromával és kókusz reszelékkel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ez klassz ötlet Erika. :) Örülök, hogy megsütötted Te is, és hogy megírtad. :)

      Törlés
  15. Most csináltam meg,és egyszerűen oltári finom lett.Sose sikerült még olyan kakaós csigát csinálni,amiben benne marad a kakaó,de most igen.És még külalakra is sikerült.Mondhatom,nagy az örömöm.Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen a receptet Gabica. Örülök, hogy sikerélményed volt ezzel a kakaós csavart csigával. Köszönöm szépen, hogy írtál. Gyere máskor is! :)

      Törlés
  16. Azt szeretném kérdezni akinek nincs légkeveréses sütője az jó a sima is ugye ?? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, lehet sima sütőben is sütni - csak abban talán egy picivel több ideig tart.

      Törlés
  17. Kedve s Gabriella-véletlenül találtam rá erre az oldalra,nagyon tetszik a csavart kakaóscsigát az unokáimnak megsütöttem nagyon szép és jó is lett.Köszi-marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi!
      Nagyon örülök, hogy idetalált hozzám, és hogy tetszik az oldal. ...és persze azt is örömmel olvasom, hogy finom és szép lett a kakaós csiga.
      További jó sütést kívánok az unokák részére!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  18. Kedves Gabriella ! Én is véletlenül találtam erre az oldalra :)de nagyon örülök neki.Már sok mindent sütöttem, de még ilyen csavart kakaós csigát idáig nem, de majd ezután fogok.Nagyon mutatósak, szépek lettek a csavart csigák, és biztos nagyon finomak is. Köszönöm szépen az ötletet,és a receptet. Üdvözlettel Joli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Joli!
      Ezt a receptet tényleg nagyon ajánlom, mert annyira finom, óriási sláger lett itt a blogon! Szívesen a receptet. Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  19. Megkérdezhetem, hogy az oldal jobb szélén a "Minden receptemnél csak saját fotót használok!" felirat alatti süteménynek mi a neve?...csokis-kókuszos ahogy látom...ha csak fele annyira finom, mint amilyen jól kinéz, akkor már mennyei lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Csíkos-csokis" a süti neve. Fent az összes receptemre kattintva megtalálható a receptje is. Valóban nagyon finom sütemény, nekem és a kisfiamnak legalábbis nagy kedvencünk. :)
      Kellemes nézelődést kívánok!

      Törlés
  20. Szia! Nagyon örülök neki, hogy képekkel is segítesz nekünk, hogyan készülnek ezek a sütik. Sok mindent készítettem már el az oldaladról, ez a tészta most van bent a sütőben :)
    Szép napot!
    Mónika

    VálaszTörlés
  21. Szia Gabi! Mar regota figyelemmel kiserem a receptjeidet, melyek nagyon tetszenek. Gyonyoru, izleses kepeid mindig beinditjak a gyomrnedveimet, annyira, hogy barmelyik receptedet nyitom meg, rogton el akarom kesziteni. Ma ezt a csavar kakaos csigat keszitettem el, mely tenyleg nagyon jol sikerult, nagyon izletes volt. Feltettem egy kepet a FB oldalamra, s ezutan az ismerosok sorban kopogtattak az ajtomon, s konyorogtek egy kis kostoloert. :) Megegyszer koszi a fantasztikus recepteket! Sok sikert kivanok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedveseket írsz, köszönöm szépen. :))
      Örülök, hogy ízlett a kakaós csiga és hogy ilyen sikered volt vele.

      Törlés
  22. Mutatós és nagyon finom süti, a gyerekek imádták! Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy ízlett a gyerekeknek. :)

      Törlés
  23. Nagyon szuper süti! Nálunk tovább tartott elkészíteni mint ameddig megvolt :)

    VálaszTörlés
  24. Gabi, hálás köszönet a recepttért! Most lett kész, ez vmi isteniiiii! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm a megjegyzést.

      Törlés
  25. Szia, azt szeretném kérdezni hogy ez a mennyiség belefér a gáztepsibe? 30 x 40 cm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, egy ekkora gáztepsibe belefér egyszerre.

      Törlés
  26. Kedves Gabi! Szuper a recept, szombat délután megsütöttem és vasárnap reggelire ettük meg az utolsó darabokat :-) (Ketten vagyunk) Biztosan csinálni fogok még! Ui.: Ez a kakaós krém tényleg valami mennyei!! Én nagy Nutella rajongó vagyok, de ez a "cucc" übereli azt! Ezer köszönet érte és a receptért is. Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik neked/nektek is, nekem is nagy kedvencem. Szerintem is finomabb kakaós krémmel, mint mogyorókrémmel. Bár azzal sem rossz, de ennél a krémnél + jót tesz, ahogy az alján kifolyt cukros réteg karamellizálódik egy picit. Isteni! :)
      Köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok itt nálam!
      Üdv.

      Törlés
  27. Megsütöttem😊Isteni finom lett👍🤗

    VálaszTörlés
  28. Szia!
    Köszönöm a receptet nagyon finom puha foszlós lett, még jo hogy dupla adag készült kakaós, fahéjas, s turós!😊😊

    VálaszTörlés
  29. Ez valami csoda finom. A férjem külön kérésére mentve a recept😊 Köszönöm

    VálaszTörlés
  30. Imadom ezt a receptet �� el se tudom mondani hanyszor megcsinaltam mar. Szinte mindig elfogy, ha megsem masnap is nagyon finom!

    VálaszTörlés
  31. Kedves Gabriella!
    Ma csináltam először ezt a receptedet és nagyon-nagyon jó lett. 😊 Nekem jobban ízlik, mint a sima kakaós csiga.
    Azon gondolkodom, hogy vajon milyen vanília krémmel lehetne megkenni, ami nem folyna ki? 🤔

    VálaszTörlés
  32. Kedves Gabi! Ma készítettem el a csigákat, és tényleg nagyon finomak! Nekem is kb. annyira folyt ki, mint Neked, csak annyira amennyire kell :-) Köszönöm a szuper receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban