2013. július 16., kedd

Kakaós csavart csiga

Annyira finom, nem lehet ellenállni neki!!! Attól félek, éjszaka is erről fogok álmodni, hogy mikor készítsem legközelebb...? :) A puha kelt tészta között ez a kakaós krém valami mennyei, arról nem is beszélve, hogy az alján kifolyó kakaós réteg sütés közben enyhén karamellizálódik, és ez valami brutál finom. :)) Na jó, nem "dobálom" itt Nektek a nagy szavakat, egyszerűen csak annyit írok, hogy ezt muszáj elkészítenetek, ha még nem próbáltátok eddig!
Néhány éve B.csek Barátnőm küldött egy vajas-fokhagymás csavart briós receptet, ami azóta is a családom kedvence, ezért másfél évvel ezelőtt - amikor elindítottam a blogot - az elsők között tettem fel ide. Annak a mintájára készítettem ezt a kakaós csavart csigát, csak az alap édes kelt tészta receptemmel. Láttam, hogy sokan készítik mogyorókrémmel is mostanában - de nálunk ritkán van itthon nutella, mert nem nagyon esszük, ezért én kikevertem egy kakaós krémet, amit mindenképpen ajánlok Nektek is, mert nagyon-nagyon finom!! Meg merem kockáztatni, hogy ezzel a kakaós krémmel még finomabb, mint a nutellával. De mivel a Barátnőm nutella függő... Jó, jó B.csek, akkor Te készítsd nyugodtan azzal! :))




Hozzávalók a tésztához: 
kb. 10-12 db-hoz
 3 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 2 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 1 tojás
 3 dkg friss élesztő
 csipet só
 60 dkg átszitált finom liszt
 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de kis pikáns ízt ad a tésztának)

A kakaós krémhez:
 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 10 dkg puha vaj
 7 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej
 1 teáskanál kristálycukor





Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem. 



4. Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10-15 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).


Jó étvágyat!

45 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, elhiszem, hogy nem lehet neki ellenállni :-)

    VálaszTörlés
  2. Hú ez tényleg istenien hangzik:)

    VálaszTörlés
  3. Mint kezdő kérdezném, hogy kenyérsütőgép nélkül nem lehet a tésztát elkészíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem! Nyugodtan dagaszt be a tésztát kézzel... Kb. 1 dl tejbe belemorzsolod az élesztőt, felfuttatod - amikor már kezd habos lenni, akkor beleöntöd a liszt közepébe, majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrod, kidagasztod. Letakarva duplájára keleszted...

      Törlés
    2. Ja, el ne felejtsd hozzáadni a maradék 2 dl tejet is... :)

      Törlés
  4. Hú, nagyon jól néz ki! A finomságában meg kételkedni sem mernék:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! A kakaós csiga újragondolása... El is hiszem, hogy erről álmodtál... :o)

    VálaszTörlés
  6. Jujj, és bele is írtál, hát mostmár ezért minimum meg fogom csinálni, persze Nutellával... (ha tudod mikor tartják következő ülésüket a "névtelen Nutellafüggők" akkor szólj, mennem kell! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  7. Nagyon mutatósak és tetszetősek lettek :) és biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  8. Már több blogon megcsodáltam ezeket a csigákat,Nálad is szuper guszták! Feltétlenül el kell készítsem, csak jókat mond mindenki róla. :)

    VálaszTörlés
  9. Egy ilyen finom csigusz után csak jól indulhat a reggel. Nagyon tetszetősek!

    VálaszTörlés
  10. Biztos meg fogom csinálni, mert az egész család szereti a kakaóscsigát. Bár a 24 éves fiam feladta a leckét, mert amikor megmutattam neki a képet, azt mondta, hogy ha szalonnás, fokhagymás, akkor jöhet :)

    VálaszTörlés
  11. Meg csináltam ma, de nekem kifolyt belöle a kakaó :( Kérlek segíts mit rontottam el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amikor csavartam fel a tésztát, nekem nem folyt ki - a vajat nem olvasztottam fel, csak szoba hőmérsékletű volt úgy kevertem ki a cukorral - valamint a cukrot picit szemcsésen hagytam a krémben, és csak lazán csavartam fel, hogy ne folyjon ki a krém, és így tényleg egyáltalán nem folyt ki. Sütés közben egy picit nekem is kifolyt, de ez óhatatlan - egy picit szerintem mindenkinek - ahogy olvad a kakaós-vajas-cukros krém. Viszont így még finomabb lett, mert az alján képződött egy pici karamellréteg és ez valami nagyon finom lett!!! Maradt benne krém is bőven, jó szaftos lett a süti így is...

      Törlés
    2. Köszöm válaszod :)

      Törlés
  12. Én cukrozott kakaóval készítem így nem annyira folyik ki.Az édes kelt tésztákat még sütés után közvetlen vizben feloldott cukor keverékével kenem le.így a sütik teteje fényes és puha lesz.

    VálaszTörlés
  13. Gabi, nem csak a keresztnevünk ugyanaz, de úgy látszik az agyunk is egy rugóra járt. Én is csináltam már ilyen csigát, nézd csak: http://suniskanal.blogspot.hu/2013/02/kakaos-csavart-csiga.html
    Most fedeztem fel, ahogy a torkosborz oldalon nézelődtem, hogy te is megsütötted. A tieid is nagyon szépek! :-)

    VálaszTörlés
  14. Köszönet a receptért! Nagyon sikeres lett a családban! Jöhet a következő "megpróbáltatás"! Üvd. L-né Gabi

    VálaszTörlés
  15. Én most csináltam meg, annyit változtattam rajta, hogy a krémet megbolondítottam egy kis rumaromával és kókusz reszelékkel :)

    VálaszTörlés
  16. Ma megcsináltam. Annyit változtattam rajta, hogy megbolondítottam a krémet egy kis rum aromával és kókusz reszelékkel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ez klassz ötlet Erika. :) Örülök, hogy megsütötted Te is, és hogy megírtad. :)

      Törlés
  17. Most csináltam meg,és egyszerűen oltári finom lett.Sose sikerült még olyan kakaós csigát csinálni,amiben benne marad a kakaó,de most igen.És még külalakra is sikerült.Mondhatom,nagy az örömöm.Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen a receptet Gabica. Örülök, hogy sikerélményed volt ezzel a kakaós csavart csigával. Köszönöm szépen, hogy írtál. Gyere máskor is! :)

      Törlés
  18. Azt szeretném kérdezni akinek nincs légkeveréses sütője az jó a sima is ugye ?? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, lehet sima sütőben is sütni - csak abban talán egy picivel több ideig tart.

      Törlés
  19. Kedve s Gabriella-véletlenül találtam rá erre az oldalra,nagyon tetszik a csavart kakaóscsigát az unokáimnak megsütöttem nagyon szép és jó is lett.Köszi-marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi!
      Nagyon örülök, hogy idetalált hozzám, és hogy tetszik az oldal. ...és persze azt is örömmel olvasom, hogy finom és szép lett a kakaós csiga.
      További jó sütést kívánok az unokák részére!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  20. Kedves Gabriella ! Én is véletlenül találtam erre az oldalra :)de nagyon örülök neki.Már sok mindent sütöttem, de még ilyen csavart kakaós csigát idáig nem, de majd ezután fogok.Nagyon mutatósak, szépek lettek a csavart csigák, és biztos nagyon finomak is. Köszönöm szépen az ötletet,és a receptet. Üdvözlettel Joli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Joli!
      Ezt a receptet tényleg nagyon ajánlom, mert annyira finom, óriási sláger lett itt a blogon! Szívesen a receptet. Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  21. Megkérdezhetem, hogy az oldal jobb szélén a "Minden receptemnél csak saját fotót használok!" felirat alatti süteménynek mi a neve?...csokis-kókuszos ahogy látom...ha csak fele annyira finom, mint amilyen jól kinéz, akkor már mennyei lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Csíkos-csokis" a süti neve. Fent az összes receptemre kattintva megtalálható a receptje is. Valóban nagyon finom sütemény, nekem és a kisfiamnak legalábbis nagy kedvencünk. :)
      Kellemes nézelődést kívánok!

      Törlés
  22. Szia! Nagyon örülök neki, hogy képekkel is segítesz nekünk, hogyan készülnek ezek a sütik. Sok mindent készítettem már el az oldaladról, ez a tészta most van bent a sütőben :)
    Szép napot!
    Mónika

    VálaszTörlés
  23. Szia Gabi! Mar regota figyelemmel kiserem a receptjeidet, melyek nagyon tetszenek. Gyonyoru, izleses kepeid mindig beinditjak a gyomrnedveimet, annyira, hogy barmelyik receptedet nyitom meg, rogton el akarom kesziteni. Ma ezt a csavar kakaos csigat keszitettem el, mely tenyleg nagyon jol sikerult, nagyon izletes volt. Feltettem egy kepet a FB oldalamra, s ezutan az ismerosok sorban kopogtattak az ajtomon, s konyorogtek egy kis kostoloert. :) Megegyszer koszi a fantasztikus recepteket! Sok sikert kivanok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedveseket írsz, köszönöm szépen. :))
      Örülök, hogy ízlett a kakaós csiga és hogy ilyen sikered volt vele.

      Törlés
  24. Mutatós és nagyon finom süti, a gyerekek imádták! Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  25. Nagyon szuper süti! Nálunk tovább tartott elkészíteni mint ameddig megvolt :)

    VálaszTörlés
  26. Gabi, hálás köszönet a recepttért! Most lett kész, ez vmi isteniiiii! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm a megjegyzést.

      Törlés
  27. Szia, azt szeretném kérdezni hogy ez a mennyiség belefér a gáztepsibe? 30 x 40 cm

    VálaszTörlés
  28. Kedves Gabi! Szuper a recept, szombat délután megsütöttem és vasárnap reggelire ettük meg az utolsó darabokat :-) (Ketten vagyunk) Biztosan csinálni fogok még! Ui.: Ez a kakaós krém tényleg valami mennyei!! Én nagy Nutella rajongó vagyok, de ez a "cucc" übereli azt! Ezer köszönet érte és a receptért is. Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik neked/nektek is, nekem is nagy kedvencem. Szerintem is finomabb kakaós krémmel, mint mogyorókrémmel. Bár azzal sem rossz, de ennél a krémnél + jót tesz, ahogy az alján kifolyt cukros réteg karamellizálódik egy picit. Isteni! :)
      Köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok itt nálam!
      Üdv.

      Törlés