2013. május 3., péntek

Ötperces fánk

A babgulyáshoz általában palacsinta készül nálunk, de a napokban már volt palacsinta - kelt tésztás fánkra pedig már nem volt elég időm - emiatt úgy gondoltam, kipróbálom a neten "keringő" ötperces fánkot. Az illata és az íze teljesen fánk élményt nyújt, az állaga viszont egy kicsit eltér a kelt tésztás változattól - ennek ellenére mégsem terheli meg annyira a pocakunkat a joghurtnak köszönhetően. ...és ami még mellette szól, hogy nem kell keleszteni - valóban 5 perc alatt elkészül (hamarabb el lehet készíteni, mint megírni róla most a receptet :).
Kóstolás után kíváncsi voltam a férjem véleményére, mert Ő eléggé válogat az ételek terén - ami Neki nem tetszik és nem ízlik, egyáltalán nem eszi meg. Viszont ez a fánk nagyon "bejött" Neki - olyannyira, hogy a végén már azt számolgatta, Milánnak és Nekem marad-e egyáltalán belőle...? :) Ő kérte, hogy feltétlenül tegyem fel a blogra is. Tehát bátran ajánlom Nektek - ha kevés időtök van, mindenképp készítsétek el! Azonban ne számítsatok kelt tésztás fánkra, de ha jól készítitek el, nagyon fog ízleni! Szerintem sokaknak lesz kedvence...





Hozzávalók: 
kb. 30 db fánkocska lesz ebből a mennyiségből
 2 doboz natúr joghurt (2 x 150 g-os)
 1 csomag sütőpor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 evőkanál kristálycukor
 30 dkg liszt
 1 csipet só

+ a sütéshez: olaj





Elkészítés: 
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadom a joghurtot és összegyúrom (kicsit ragacsos tésztát kapok, nem szabad már lisztezni). 5 percet állni hagyom a tésztát!
2. Vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű labdacsokat gömbölyítek (nagyobbra ne, hogy biztosan jól átsüljön!), majd közepesen forró olajban aranybarnára sütöm. (Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívül hirtelen megpirul, belül pedig nem sül át!)
3. Porcukorral meghintve lekvárral tálalom. (Csokoládé öntettel is nagyon finom.)

Tipp: Az eredeti receptben 2 csomag sütőpor van írva, de az lehet, hogy kicsit sok bele. Nekem nagyon jól sikerült 1 csomag sütőporral is, ezáltal ezt ajánlom Nektek is.


Jó étvágyat!
 

23 megjegyzés:

  1. Ismerem, én joghurtos fánknak hívom, tényleg nagyon gyors és finom:) Válogatós férfiakból nálunk sincs hiány, néha kiborít:)

    VálaszTörlés
  2. Én nem ismertem, de nagyon tetszik, főleg, hogy 5 perces!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm... imádom a fánkot, hát még ha gyors.

    VálaszTörlés
  4. Biztosan finom. A 2 cs sütőport tartom soknak egy kicsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fincsi.
      Nem sok bele a 2 cs. sütőpor, egyáltalán nem érződik az ízén sem. Kell bele szerintem mind a 2 csomaggal, én így csináltam és így lett jó.

      Törlés
  5. Jó ez a recept, kipróbálom, nálunk ma van babgulyás és túrós pogácsa:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, örülök, hogy tetszik, próbáld ki mindenképp.
      Imádom a babgulyást, és a túrós pogi is fincsi, jó ebédetek van ma. :-)

      Törlés
  6. Ezt akartam kérdezni én is,hogy nem sok egy kicsit a 2 csomag sütőpor? De Neked elhiszem!És megpróbálom,pont így készíteni ahogy Te! Valószínű attól lesz könnyű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most csináltam először ezt a fánkot, és nekem is soknak tűnt a 2 sütőpor, de úgy gondoltam, hogy elsőnek mindenképp így készítem el, és nem szerintem kellett bele a 2 csomag.
      Köszönöm, hogy benéztél, kedves vagy, hogy Nekem elhiszed. :)

      Törlés
  7. Nah, csak ideértem megdicsérni ezt a finomságot. Mert már láttam napokkal ezelőtt, de hát az idő... :-)) Nagyon guszta. Ki fogom próbálni, úgyis kell vennem joghurtot a kenyérhez. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, ízleni fog. Köszi, hogy benéztél. :)

      Törlés
  8. Kedves Gabi! Én is megcsináltam a fánkot, de bizony nekem nagyon kiérzett a sütőpor. 1-2 db elfogyasztása után már erősen éreztem a sütőpor csipős izét. Lehet hogy az én gyomrom a tul érzékeny.! Egyébként a sajtos rudat elkészitettem, és az viszont nagyon izlett mindenkinek. Valószinü legközelebb dupla adagot kell csinálni. Köszi és minden jót kivánok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A facebook oldalamon eddig mindenki dicsérte, én sem éreztem eddig ki a sütőport rajta, pedig a sütőporral én is mindig csínján bánok, mert én sem szeretem az ízét semmilyen sütiben érezni. Ebbe a fánkba viszont kell a kettő, mert semmi más fújtatószer nincs benne.
      Viszont örülök, hogy a sajtos rúd ízlett, nagyon finom, óriási kedvenc a blogon mindenkinek.
      Köszönöm, hogy megírtad a véleményedet.
      További jó sütést kívánok, üdv.:
      Gabi

      Törlés
  9. hmmmmmmmmmmm,isteni...most lett kész...tényleg gyors és finom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, hogy Neked is ízlett - óriási kedvence lett mindenkinek. Köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  10. Szia Gabi! Örülök, hogy rátaláltam a receptedre, életem első fánkja. Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én pedig örülök, hogy ízlik, és hogy írtál. :)

      Törlés
  11. Fiatal háziasszonyként a legtöbb dolog még újdonság számomra, de nagyon szeretek kísérletezni a konyhában. Életem első fánkja volt, és akkora sikere van, hogy 3. napja csinálom egymás után mert követeli a család. :D Lassan már nem is kell megkérdezni, hogy mi legyen a desszert, úgyis tudom a választ :D
    A következő amit kipróbálok biztosan a füstölt sajtos pogi lesz és a kakaós csiga. ;) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Gabriella! Nagyon szeretem a receptjeid, elég sokat megcsináltam már ezek közül és szeretnék kérni egy gofri receptet is, mivel bízok az ízlésedben. Ha lehetséges,köszönöm Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy szereted a receptjeimet, köszönöm szépen. Gofri recept található a blogomon.

      Törlés
  13. Igen, én egyszer megcsináltam, nagyon finom lett - már ami átsült!!Többnek nyers maradt a belseje, de már tudom, hogy a forró olaj miatt! Újra fogom próbálni, mert Te nagyon pontosan leírod, mit-hogyan-mennyire kell!! Köszönet érte!! Üdvözöllek: Évi

    VálaszTörlés