2013. április 29., hétfő

Málnaszörpös-túrókrémes szelet, avagy Üdítő szelet

Nem csak kinézetre feltűnő és mutatós ez a sütemény, hanem ízre is tökéletesen finom - az egész család kedvence. Nálunk vasárnapi desszertként "szerepelt", de ünnepnapokon, családi összejöveteleken is megállja a helyét - akár könnyed nyári süteményként is.

Egy picit eltűntem a blogról, mert vendégünk volt egy hétig + ebben a szép időben minden szabad percemet az udvaron töltöm a kisfiammal, családommal - esténként pedig egy óriási sétával zárjuk a napot. Nincs is ettől kellemesebb... :)




Hozzávalók a tésztához: 22x36 cm-es tepsihez
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej    (nem kell 1 dl)
- 0,8 dl olaj
- 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 20 dkg liszt
- 10 g sütőpor

A krémhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor

A tetejére:
- 3 dl málnaszörp
- 11 dl ásványvíz/szódavíz
- 4 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

A málnaszörpöt és az ásványvizet helyettesíthetjük 1 liter szénsavas üdítővel is (például narancs üdítővel), de ebben az esetben elég 3 csomag főzős vaníliás pudingpor - picit vékonyabb lesz a tésztán a felső réteg, de nem sokkal).




1. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral, és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).
2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
3. A krémhez a vajat habosra keverem a porcukorral, majd hozzákeverem a túrót.
4. A málnaszörpöt elkészítem (összekeverem a szörpöt az ásványvízzel), és 1 litert felforralok. A maradék 4 dl-t simára keverem a pudingporral. Amikor kezd forrni, leveszem a tűzhelyről, hozzákeverem a pudingporos szörpöt, majd visszateszem a tűzhelyre, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Langyosra hűtöm, hűtés közben néha megkevergetem, hogy ne bőrösödjön be. Amikor már langyos, akkor egyenletesen rákenem a túrós rétegre, és kb. 2-3 órára beteszem a hűtőbe dermedni, majd szeletelve tálalom.




Jó étvágyat!
 

20 megjegyzés:

  1. Azta, de jól néz ki. Van egy idős falusi rokonom, az csinált mindig ilyen csodaszép sütiket régen a búcsúra.

    VálaszTörlés
  2. Hogy én mennyire imádom az ilyen feltűnősködős sütiket, főleg, ha túró is van benne. Nagyon pazarul néz ki, nagyon szépek a fotók is. Végre itt a jó idő és hívogatja az embert a szabadba. Egy ilyen finom süti de jól is tud esni a friss levegőn.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, kedves vagy, örülök, hogy benéztél hozzám.
      Ezt a süteményt valóban a szabadban fogyasztottuk el, ez szerintem látszik is a napsütötte fotókon... :)

      Törlés
  3. Ezt most nagyon megkívántam, sajnos most ilyeneket nem eszem, bár nem mondom, hogy a finom édességeket nélkülözöm, de ez most nem férne bele, de milyen jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla! Tudom, hogy most váltasz egy másik életmódra, emiatt nem ehetsz most ilyen süteményeket - ennek ellenére nagyon örülök, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  4. De guszta! Nagyon finom lehet ez a sütid! Nekem van egy hasonló annak az a neve hogy üditős! Szerintem nagyon sokan "tartalékon " viszik a blogot de ilyen szép időben inkább szabadban kell lenni a gyerekkel, vagy kertészkedni és esténként sétálni ! Csak a nagyik nézelődnek aztán korán mennek feküdni!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)))) Köszönöm Éva, örülök, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Tényleg különleges sütemény, nagyon mutatós és biztosan nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van Hankka, mutatós és finom. :)
      Köszönöm szépen, hogy bekukkantottál.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Köszönöm. De jó, hogy Te is benéztél hozzám - köszönöm. :)

      Törlés
  7. Mirinda vagy üdítős sütinek ismerem...Nagyon finom, én narancsosat ettem. Guszta nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti, örülök, hogy tetszik. :o)

      Törlés
  8. Ó de gyönyörű szeletek lettek! Ez nálunk is kedvenc lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is imádnátok kedves Katalin. :) Köszönöm, hogy itt jártál.

      Törlés
  9. Bár nem vagyok rajongója ennek a sütinek, az már egyszer biztos, hogy valami észbontóan szépen tálaltad. (hogy van az, hogy Nálad még az is tetszik, amit amúgy nem is igazán szeretek? :) Viszont a "vadmálna" szörp a hirtelen jött melegben nagyon bejönne, azt hiszem! :) Puszik, B.csek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, tudom, Te nem szereted a krémes jellegű sütiket... :) (de sajnos nem hozhatok mindig palacsintát, almás lepényt és kakaós csigát - ezek gyorsan "lecsusszannának" Neked, igaz? ;-)) Viszont nagyon örülök, hogy a tálalásomnak köszönhetően nálam mégis mindent megkívánsz. :o)
      Ez a vadmálna szörp tuti, hogy ízlene Neked egy pohárka hideg szódával - nagyon finom, nem édes, inkább picit savanykásabb íze van. Kóstold meg! :)
      Puszillak én is B.csek! Köszi, hogy bekukkantottál! :)

      Törlés
  10. Az már biztos, hogy kint jó lenni ebben a várva várt szép (talán túl szép) időben! Meg az is, hogy nagyon tudnám szeretni ezt a sütit:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Köszi Gerdi.

      Bevallom, a hirtelen jött nyár nekem nem tetszik - tavaszimádó vagyok, és nagyon hiányzik, hogy ismét elmaradt.

      Törlés