2013. április 21., vasárnap

Eperkrémes-csokoládés sütemény

Laza, csokoládé darabos kevert tészta nagyon finom epres krémmel.
A kisfiam kevés édességet eszik (persze ez nem rajta múlik :)), ezáltal a süteményeimből is csak 1-1 szeletet szokott majszolni. A kívánsága az volt, hogy a hétvégi süteményünkben legyen csokoládé - Apa (a férjem) viszont a szép, szinte nyárias idő miatt valamilyen krémes, gyümölcsös süteményre vágyott. Mind a két kívánságot figyelembe véve ezt a süteményt sikerült összehoznom saját "kitaláció" alapján. Nagyon egyszerű elkészíteni, az eperszezonban készítsétek el feltétlenül, mert mennyei!
A szeletelést most ne nézzétek > a családom nem bírta kivárni, amíg szépen megdermed a krém a szép szeletek kedvéért... számukra csak az íz a fontos. :)))




Hozzávalók a tésztához: (22x36 cm-es tepsihez)
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej    (nem kell bele 1 dl, de ha megszalad a kezetek és 1 dl-t sikerül kimérni, az is maradhat)
- 0,8 dl olaj
- 20 dkg liszt
- 10 g sütőpor
- 15 dkg Boci ét- vagy tejcsokoládé

A krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg földieper
- 6 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére díszítésként:
- 5 dkg reszelt csokoládé
- eperszeletek




1. A csokoládét apró kockákra vágom.
A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem (szinte fehéredésig), hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzáadom a tojások felvert habját, és beleforgatom a kockára vágott csokit.
2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
3. A krémhez a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felverem, a mascarpone-t kemény habbá verem, és hozzáadom a tejszínhabhoz. Az epret megmosom, apró kockákra vágom és beleforgatom a krémbe.
4. A kihűlt tésztára kenem egyenletesen a habos krémet és fogyasztásig a hűtőben tárolom. 
Szeletelve tálalom, megszórom reszelt csokoládéval és eperszeletekkel. 




Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép sütike, már igazi tavaszi hangulatot idéz. Szuper!

    VálaszTörlés
  2. Egyet értek most a férfinéppel, ennél a sütinél én sem tudtam volna megvárni a krém dermedését...;-)

    VálaszTörlés
  3. Atyám de jól néz ki!! Most ide azonnal!... :)))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kívánatos! Csoki és eper... mmmmm :)

    VálaszTörlés
  5. Gabi, akármelyik képet nézem, mindenhonnan csodás ez a sütemény. Imádom az ilyen habos csodákat, jól esne most egy szeletke belőle.

    VálaszTörlés
  6. Mennyi habos krém, nagyon csábító!

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy tetszik a sütemény, köszönöm, hogy benéztetek hozzám. :)

    VálaszTörlés