2013. március 13., szerda

Rusztikus sajtos-tarjás lepény

Az ízvilágát a pizzához, a kinézetét a pitéhez hasonlítanám, mégis a lepény nevet adtam neki. :) A lényeg, hogy nagyon finom - egy szombati ebédre vagy hétköznap vacsorára kitűnő étel az egész család számára (a kisfiamnak különösen ízlett). A hozzávalókat és az elkészítését is tekintve egyszerű lepényről van szó.


 Forrón nem lehet szépen, mutatósan szeletelni,
enni viszont melegen jó... :)




Hozzávalók a tésztához: (25-30 cm átmérőjű kerek formához)
- 1,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg  sima liszt
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- kb. 1,5 dl langyos víz

A töltelékhez:
- 5 szelet trappista sajt (vagy 6-7 dkg reszelve)
- 5 szelet füstölt tarja (vékonyra szeletelve)
- ízlés szerint ketchup

+ 1-2 evőkanál olaj a kenéshez




1. A lisztet összekeverem a szárított fűszerekkel, a langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd összegyúrom a lisztes-fűszeres keverékkel, az olajjal és a sóval. Kb. fél óráig kelesztem.
2. A megkelt tésztát két cipóvá gyúrom, egyenként kinyújtom kör alakúra (amekkora a forma). A formát kikenem olajjal, majd belehelyezem az egyik kinyújtott lapot, melyet villával megszurkálok és megkenem vékonyan olajjal úgy, hogy a peremén 1-2 cm-t kihagyok, hogy majd össze tudjam ragasztani a két tésztát. Rákenem a ketchupot, a tarja és a sajtszeleteket. Ráhelyezem a másik lapot, melyet szintén megszurkálok itt-ott villával és lekenem olajjal. Valamint a két tésztát jól összenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm (a sütési idő sütőfüggő!!).
Amikor megsült pár percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy kellemesen átpuhuljon, aztán lehet fogyasztani...


Jó étvágyat!
 

20 megjegyzés:

  1. Jó ez ilyen szárnyaszegetten is! Csak lehessen enni! Nekem is különösen ízlene! Szóval ide vele! Vagy majd megcsinálom magam! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem több ezer km-re laknál, egy szeletet biztos "dobtam" volna Neked... ;-))

      Törlés
  2. Engem nem érdekel a szeletelés (ami egyébként semmi kivetnivalót nem hagy maga után...), csak az íz! Ami mennyeien sajtos-tarjás-ketchup-ös lehetett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami olyasmi... :-)))
      Köszi, hogy benéztél.

      Törlés
  3. Még így melegen is szépek a szeletek! Szívesen megkóstolnám, annyira guszta :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is szép! szívesen csatlakoztam volna hozzátok egy szeletre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és miért nem csatlakoztál? Jó, jó, tudom... az ország másik végében vagy. :))

      Törlés
  5. Ha rusztikus, akkor még inkább jöhet. Nagyon finom lehet, hasonló mint a meleg sajttortám... Mentem ezt is, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Úúú, ahogy olvad benne a sajt... gnammm... :-) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  7. Vittem én is, nagyon jó! Fogjuk szeretni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én kicsi fiam "odavolt" érte. Szerintem a Te gyermekeid sem panaszkodnának... ;-)))

      Törlés
  8. Nekem semmi kifogásom a kinézetét illetően! Nagyon is tetszik, kívül-belül:-)

    VálaszTörlés
  9. Ez ám az igazi laktató, minden jóval teli lepény:) A fiúk imádnák az biztos, amilyen hideg van és a tavasz csak nem akar megjönni, ránk is fér az ilyen kiadós finomság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Norvégiában is újra tél van? Vagy ott inkább még mindig... :-)
      Köszönöm, hogy benéztél Trollanyu, már nagyon hiányoltalak ám. :)

      Törlés
  10. Kipróbáltam ezt a recepted és teljes siker.:)
    Olyan jó a tésztája, öröm nyújtani és a tészta fűszerezése nagyon ötletes.
    Az egész család nevében köszönöm, hogy megosztottad ezt a fantasztikus receptet is!

    Üdvözlettel: Tímea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, én is nagyon szeretem készíteni és enni is - valóban nagyon jó ennek a tésztának az állaga és a fűszerezése is.
      Nagyon szívesen a receptet - én pedig köszönöm szépen, hogy írtál.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés