2012. október 29., hétfő

Hókifli

Gyerekkoromban Anyukám ezt a kis hókiflit mindig megsütötte az év legszebb ünnepére. Tulajdonképpen ez az Ő nagy kedvence. Az elmúlt hetekben is már többször emlegette dió szedés közben az udvaron, emiatt döntöttem úgy, hogy most megsütöm neki - az Ő receptje alapján. (Bár Ő zsírral szokta készíteni, de nálam most ez épp hiánycikk, ennek hiányában vajjal készítem.) Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, omlós aprósüteményt > nálunk a diós, mákos és lekváros töltelék a népszerű.




Hozzávalók a tésztához:  
(kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)
 40 dkg rétesliszt
 25 dkg  vaj vagy margarin  
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
 1 csipet só
 2 dl tejföl

A diós töltelékhez:
 10 dkg darált dió
 porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
 3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
 1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
 fél zacskó vaníliás cukor
 0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)

A mákos töltelékhez: 
 ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák

A lekváros töltelékhez:
 10 dkg sűrű házi szilvalekvár

+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor


A sütés egyik fontos kelléke a megbízható, precíz konyhai mérleg!
Akciós kínálatunkat megtekintheted a webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.
2. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom)
4. A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi  tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom. 
5. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig)
6. Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.

Tipp: Kör alakúra szaggatva a tésztát, nagyon egyszerű elkészíteni a kis kifli formákat és igazán csinosak, guszták lesznek. Ha nincs pogácsa szaggatód, ne aggódj - az alábbi linkre kattintva találsz kedvező áron: www.pottyosotthon.hu



 Jó étvágyat!
 

2012. október 26., péntek

Túrós hamis kalács - az egyszerűség és gyorsaság jegyében

A hozzávalók kimérését  is beleszámítva 5 perc alatt összeállítható ez a kalács-szerű, szaftos sütemény. Ezután már csak a sütési időt kell kivárni ahhoz, hogy elfogyaszthassa a család - tehát igazán nincs vele sok gond. :) Kalács kinézetét a hosszúkás formának köszönheti - színes cukorkákkal megszórva ünnepélyesebbé tehetjük.  Nagyon finom házi sárgabaracklekvárral is.
Kezdő háziasszonyoknak, és időhiányban szenvedő konyhatündéreknek is ajánlom, mert egyszerű és finom.




Hozzávalók:
 4 tojás
 25 dkg tehéntúró
 25 dkg finomliszt
 2-3 evőkanál mazsola
 fél csomag sütőpor (6 g)
 1 csipet só
 1 csomag vaníliás cukor
 10 dkg kristálycukor
 15 dkg puha vaj
 2 dl tejföl




Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverem a lisztet a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a sütőporral. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem. A tojásokat a kristálycukorral habosra keverem, majd hozzákeverem a túrót, a vajat és tejfölt. Ezután folyamatosan hozzákeverem a sütőporos lisztet is, majd belekeverem a mazsolát. 
2. Egy hosszúkás formát (pl. püspökkenyér formát) vékonyan kivajazok/lisztezek és a tésztát beleegyengetem. 
3. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütöm aranybarnára. Ha a teteje nagyon szépen megsült, sütés közben letakarom fóliával és úgy sütöm tovább, hogy ne égjen meg. (a sütési idő első 30 percében légkeveréses programon sütöm, a hátralévő időben pedig alsó-felső sütésen > a sütési idő sütőfüggő) Ne ijedjünk meg, a tészta nem sül meg teljesen szárazra, szaftos, picit pudingszerű marad > az állagát hasonlíthatnám a rizsfelfújt állagához.
4. Amikor langyosra hűlt, óvatosan kiborítom a formából.




Jó étvágyat!

2012. október 23., kedd

Sport szelet

Nagyon sok helyen láttam már ezt a sütés nélküli finomságot, ideje volt elkészítenem. Negyed óra alatt összeállítható, és 1-2 óra hűtőben "tartózkodás" után már fogyasztható is. 
Gerditől kölcsönöztem a receptet, köszönöm szépen, nagyon finom!




Hozzávalók:
 50 dkg darált háztartási keksz
 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 25 dkg vaj 
 20 dkg cukor
 2 dl tej
   2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
 10 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj




Elkészítés:
1. A darált kekszet és a kakaóport összekeverem.
2. A tejet, a vajat/margarint és a cukrot kis lángon addig melegítem, amíg a margarin elolvad, majd belekeverem a rumaromát is. Ezt a keveréket ráöntöm a kakaós kekszre, összekeverem és belenyomkodom a masszát egy kb. 20x30 cm-es tepsibe (a teteje egyenletes legyen).
3. A csokoládét gőz fölött felolvasztom, elkeverem egy evőkanál olajjal és bevonom vele a sütemény tetejét. 
Hűtőbe teszem és 2-3 óra múlva fogyasztható. (Akkor lehet szépen szeletelni, amikor már jól megdermedt, megkeményedett - és ajánlatos olyan tepsibe tenni, melyet nem sajnálunk, ha szeletelés közben picit összekarcolódik.)




Jó étvágyat!

Gerdi receptje alapján

2012. október 21., vasárnap

Almás mákos lepény

Horváth Ilona Szakácskönyvében találtam rá erre a remek kis lepényre valamelyik nap, azóta is azon gondolkodom, hogy nem vettem észre ezt a süteményt már hamarabb, hiszen a könyv már legalább 15 éve a tulajdonomban van. :)) A tésztájához szinte csak három hozzávaló kell, mégis olyan omlós - az almás-mákos töltelék pedig káprázatosan finom!!! Ne idegenkedjetek az alma-mák párosításától > aki külön-külön szereti az almát és a mákot, az együtt imádni fogja ebben a süteményben!! Az Én családom rajongott ezért a sütiért, meglátjátok, Ti is hasonlóképp fogtok vélekedni róla, ha megsütitek. :) Nem beszélve arról, hogy igen egyszerű elkészíteni...




Hozzávalók a tésztához: 
 kb. 20x25 cm-es tepsihez
30 dkg fehér liszt  
(de lehet tönkölybúza liszttel is készíteni, aki kicsit diétásabban szeretné)
 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
 2-3 evőkanál tejföl
 csipetnyi só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
 20 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor a diétásabb változathoz)
 3 dl tej
 5 dkg búzadara
 10 dkg mazsola
 fél citrom reszelt héja
 2 tojásfehérje
 2 közepes alma





Elkészítés:
1. A töltelékhez: a tejet a cukorral felforralom, a mákot a darával addig főzöm a tejben alacsony lángon, amíg jól megduzzad (1-2 perc). Kihűtöm, hozzáadom a megtisztított mazsolát és a reszelt citromhéjat. Az almákat megmosom, meghámozom, lereszelem (ha nagyon sok a leve az almának, kicsit kinyomkodom) és hozzákeverem az almát is a mákos töltelékhez, majd óvatosan hozzáforgatom a két tojás felvert habját is. 
2. A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejföllel, hogy jól nyújtható legyen, és két vékony lapba kinyújtom (20x25 cm-es tepsi nagyságúra).
3. Az egyik lapot kivajazott/lisztezett tepsibe helyezem, vékonyan megkenem a baracklekvárral, majd egyenletesen rákenem a mákos tölteléket és ráhelyezem a másik tésztalapot is. 
Tetejét tojássárgával lekenem, itt-ott megszurkálom villával, és előmelegített 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (a sütési idő a sütőtől is függ, nálam 20 perc)


Jó étvágyat!

2012. október 19., péntek

Rozmaringos rántott csirkemáj

Ezt a főételt az egyszerűség és a gyorsaság jellemzi. Nagyon rövid idő alatt elkészíthető a kívül ropogós, belül puha rozmaringos rántott csirkemáj.
Ha néha már unalmas a hagyományos panír, akkor kicsit pikánsabbá, változatosabbá lehet tenni olyan fűszerekkel, melyek illenek az adott ételhez.




 Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 3 db tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- só, bors, szárított rozmaring ízlés szerint
+ zsír vagy olaj a sütéshez




1. Elkészítem a panírhoz valókat: külön-külön tálkában a lisztet, a felvert tojásokat és a rozmaringgal elkevert zsemlemorzsát.
2. A csirkemájat megmosom, megszórom borssal. Ilyenkor nem sózom, mert akkor sütés után kemény lesz a máj, nem marad puha. 
3. Bepanírozom: liszt, tojás, rozmaringos zsemlemorzsa, és forró zsírban (vagy olajban) megsütöm. Papírtörlőt teszek a tálra, melyre kiszedem, hogy a felesleges zsiradék leitatódjon róla. Sütés után pergetek rá pici sót.
Tetszés szerinti körettel lehet tálalni.




Jó étvágyat!

2012. október 16., kedd

Vaníliás karika - házilag

Pár hete megsütöttem a pilóta keksz házi változatát és mivel a családom körében nagy sikere volt, úgy gondoltam, hogy a vaníliás karikát is elkészítem. A férjemmel nem vagyunk kekszrajongók, gyerekkorunkban is csak ezt a két fajta kekszet ettük meg > persze ez a jó szokás megmaradt felnőttkorra is. :)) Bár nagyon régen vettünk már - talán azért, mert gyakran készítek itthon süteményeket. 
A vaníliás karikával is ugyanaz a tapasztalatom, mint a pilóta keksszel, hogy másnap a legfinomabb. De hát ki tud vele várni másnapig, igaz? Én mégis azt tanácsolom, hogy ha megsütitek, akkor tegyetek el belőle pár darabot másnapra, és meglátjátok, hogy tényleg akkor a legjobb. :) 
Anita, köszönöm szépen a receptet! :)




Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 5 dkg kukoricaliszt (de úgy is jó, ha 40 dkg finomliszttel készítjük - a kukoricaliszttől picit ropogósabb a keksz)
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható)
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin

+ 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál olaj




1. A vajat vagy margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát, majd folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem. (nálam egy egész éjszakát a hűtőben állt, mert közbe jött valami és nem érkeztem megsütni fél óra múlva - másnap reggel kivettem, fél óráig állni hagytam és sütöttem - így is tökéletes lett)
2. Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom (tényleg 1 cm legyen, ne legyen vékonyabb), és kiszaggatom a karikákat. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.
3. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen 10 percig sütöm (mindenképp világosra kell hagyni a tésztát, akkor is vegyük ki a sütőből, ha még puhának érezzük - ha kihűl, megszilárdul).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal. 
5. Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszek, a kekszek alját belemártom a csokoládéba és a sütőpapíros tálcára sorakoztatom. Hűvös helyre (vagy hűtőbe) teszem, és ha megszilárdult a csokoládé, a kekszek könnyen eltávolíthatók a papírról. 


Jó étvágyat!
 

2012. október 14., vasárnap

VIRSLIS MUFFIN

Volt felhasználásra váró kukoricalisztem, úgyhogy amikor megláttam Trollanyu corn dog muffinját, rögtön meg is sütöttem. Nagyon egyszerű, gyorsan el lehet készíteni - kitűnő volt szombat délután a kávé és tea mellé. :)


Hozzávalók: (12 db-os muffinformához)
- 15 dkg finomliszt
-  15 dkg kukoricaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 2,5 dl natúr joghurt
- 0,5 dl olvasztott vaj
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só
- 3-4 db virsli


1. A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban (a kétfajta liszt, sütőpor, cukor, só). A tojást egy másik tálban habosra verem, hozzákeverem a joghurtot, vajat, majd folyamatosan hozzákeverem a lisztes keveréket is. A virslit apró kockákra vágom és belekeverem a tésztába.
2. A muffinformát kikenem pici margarinnal, a formákat 3/4-ig megtöltöm (még nőni, púposodni fog, nem szabad teljesen megtölteni).
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Sütés után fatáblán hagyom kihűlni. 


Jó étvágyat!

2012. október 12., péntek

Diós kosárka - Anyukám receptje szerint

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, Anyukám szinte mindig megsütötte az év legszebb ünnepére. Nekem már muszáj volt most megsütnöm, pedig a karácsony még odébb van egy picit, de ezt a kis süteményt a férjem is nagyon szereti, és az elmúlt hetekben már többször is megkérdezték Anyukámmal felváltva, hogy mikor sütök diós kosárkát?? ...és mivel a három fiatal kis diófánk az idei ősszel is ellepett minket terméssel - pedig még a tavalyi diót sem használtam fel -, úgy gondoltam előveszem a diós receptjeimet (is). :))
Ennek a sütinek az elkészítése egy picit "türelemjáték" - Anyukámnak az utóbbi években már nincs türelme hozzá, Nekem viszont néha van kedvem vele "bíbelődni", mert tudom, hogy a végeredmény mennyire finomságos. Omlós tésztaágyon házi sárgabaracklekvár és habos-diós krém... 


Hozzávalók a tésztához:  
(kb. 40-42 db kosárka lesz ebből a mennyiségből)
 40 dkg liszt
 fél csomag sütőpor (6 g)
 4 evőkanál porcukor
 4 tojássárgája
 25 dkg margarin
 fél citrom leve

A töltelékhez:
 4 tojásfehérje
 10-12 dkg porcukor
 25 dkg darált dió
 1 citrom reszelt héja és pár csepp leve





Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a sütőport és a porcukrot, majd elmorzsolom benne a margarint és összegyúrom a citrom levével és a tojássárgákkal.
2. A kosárka formákat margarinnal kikenem. A tésztát kinyújtom kb. 5 mm vastagra, és amekkora a kosárka forma átmérője, olyan átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) köröket szaggatok ki a tésztából, melyeket belenyomkodok a margarinnal kikent formába. Mindegyikbe teszek fél teáskanál sárgabaracklekvárt.
3. A töltelékhez a tojásfehérjéket felverem kemény habbá - amikor már majdnem fel van verve, akkor hozzáadom a porcukrot, mellyel még tovább verem a habot. Majd hozzákeverem kanállal a darált diót, a citrom reszelt héját és pár csepp levét.
4. A diós tölteléket ráhalmozom a kosárkában a lekvárra - a formákat tepsire sorakoztatom.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
6. Amikor megsült pár percig hagyom hűlni a tepsin, majd kiveszem a formából és egy fatáblán hagyom kihűlni - vigyázat belül a lekvár sokáig forró marad!


Jó étvágyat!

2012. október 10., szerda

Reggeli finomság - Foszlós csíkos kifli

Hihetetlenül puha, könnyű és foszlós ez a kakaós kifli, nagyon finom reggeli lehet belőle egy pohár tejjel. De tízóraira vagy uzsonnára is jóízűen falatozhatjuk. Töltelék nélkül is garantált finomság, de ha úgy tartja kedvünk, megtölthetjük lekvárral, vagy akár mogyorókrémmel is. Én ezt a receptet eltettem a "sokszor elkészítendők" közé, annyira finom. :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 12 db nagy vagy 24 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből)
- 40 dkg liszt
- 0,7 dl langyos tej
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő

+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál cukor







Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom.
A lisztet összekeverem a sóval és cukorral. 
A puha vajat, a doboz joghurtot és a tojást beleteszem a gép üstjébe, ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a tejet. Jó lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2 evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet - attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába, lényeg, hogy jó lágy, de ne ragacsos tészta legyen! Amikor a gép végzett a dagasztással, a kikapcsolt gépben 30-40 percig kelesztem a tésztát.
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok  hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény).
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtom, majd egymásra illesztem a két kört és egyenlő háromszögekre vágom fel, melyeket a szélesebb részénél kezdve feltekerek, és kiflikké formázok. 
4. Sütőpapíros tepsire teszem és még kb. 15 percig hagyom kelni. 
5. A tojássárgát, a tejet és a cukrot összekeverem - ezzel a keverékkel lekenem a kiflik tetejét, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)




Jó étvágyat!
 
Forrás: Áfrasütöde

2012. október 8., hétfő

Túró rudi sütemény, avagy az óriás túró rudi - az igazi :-))

Több mint 20 éve találkoztam először ezzel a sütivel - még gyerek voltam, amikor megkóstoltam a sógornőméknél, és mivel túró rudi rajongó voltam, ezt a süteményt is rögtön kedvencemmé fogadtam. Emlékszem, annyira ízlett, hogy az egész rúddal meg tudtam volna enni, de nem akartam kis telhetetlennek tűnni. :)) Viszont a receptet elkértem és már másnap meg is sütöttem - akkor még Anyukám segítségével. :) Azóta rendszeresen "előfordul" nálunk ez a kakaós tésztába "burkolt" túrós sütemény, mert amilyen egyszerű elkészíteni, annyira finom. (csak most már egyedül sütöm :))
Egy vasárnapi ebéd után is el lehet készíteni, de bármilyen ünnepen megállja a helyét.




Hozzávalók a tésztához: 2 őzgerincformához
- 30 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 20 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál tejföl (vagy annyi, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)
- 3 evőkanál búzadara
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor

A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3-4 evőkanál olaj




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, félreteszem amíg összeállítom a tölteléket.
2. A tojásokat szétválasztom: a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját összekeverem  a túróval, reszelt citromhéjával, búzadarával és cukorral. Majd óvatosan hozzáforgatom a habot is.
3. A két őzgerincformát enyhén kivajazom mindenhol, belisztezem.
4. A tésztát két részre osztom, mind a kettőt kinyújtom kb. fél cm vastagra úgy, hogy az őzgerincformákat ki tudjam vele bélelni. A két szélét kicsit kilógva hagyom a formából. 
A tölteléket elosztom a formákba egyenletesen, a tészta kilógó részeit ráhajtom.
5. Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, sima sütőben kb. 35-45 perc - végezzünk tűpróbát! Ha beleszúrjuk a tűt a süteménybe és már nem ragad rá a tűre, akkor megsült.)
6. Amikor megsült, pár percig hagyom a formában hűlni, majd kiborítom egy fa táblára. 
Teljes kihűlés után a csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem benne az olajat, és bevonom vele a süteményt. 
Fogyasztásig hűtőben tárolom. 






Jó étvágyat!
 

2012. október 6., szombat

Fenséges bukta gömbök - házi szilvalekvárral, darált dióban hempergetve :)

"Egészen a kezéhez toltam a buktát. Erre rám nézett, én meg megszólaltam:
- Ezt teneked hoztam. Bukta.
- Tudom - mosolyodott el, és mindjárt bele is harapott.
- Szeretem."
                                                                                           /Móra Ferenc: A kis Bice-Bóca/ 
  

Szeretjük a buktát - nagyon. Kétfélét is szoktam készíteni, mind a kettő nagyon finom: különösen a duplán túrós buktámat szeretjük a túrós-olajos kelt tészta miatt. Pár napja viszont találtam a Péksütemények és házi kenyerek c. könyvemben egy újabb bukta receptet, ami nagyon megtetszett. Naná, hogy megsütöttem. A férjemnek annyira ízlett - nem győztem hallgatni minden lenyelt falat után, hogy "hmmm, de finom". :) Bevallom, Én sem tudtam ellenállni ennek a nagyon puha vajas-szilvalekváros-diós finomságnak > ettem egyiket a másik után. :) ...és ezeket a labdákat a kisfiam is jóízűen, nagy beleéléssel majszolta. :) Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni.




Hozzávalók:
 kb. 2,5 dl langyos tej
 3 dkg friss élesztő
 5 dkg porcukor
 25 dkg finomliszt
 25 dkg rétesliszt
 1 csipet só
 2 db tojás
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)

+ házi szilvalekvár vagy házi sárgabaracklekvár  

A hempergetéshez:
 10 dkg olvasztott vaj
 kb. 15 dkg darált dió




Elkészítés:
A tésztát lehet a kenyérsütőgépben is dagasztani, majd dagasztás után kikapcsolt gépben duplájára keleszteni.
Kézi dagasztásnál:
1. A tejben felfuttatom az élesztőt pici cukorral. A liszteket átszitálom és a többi cukorral, sóval összekeverem, ráöntöm a tojásokat, majd a puha vajjal és az élesztős tejjel összegyúrom és alaposan kidolgozom. (A tészta jó lágy maradjon - nagyon lágy, de ne ragacsos. Bár ha picit ragad, az nem baj, legfeljebb nyújtáskor jobban alá kell lisztezni, hogy ne ragadjon le a nyújtótáblára.)
Duplájára kelesztem.
2. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom,  7x7 cm-es négyzetekre vágom  (30 db legyen belőle), melynek közepére halmozom a házi lekvárt, feltekerem, két szélét behajtom, lenyomkodom, hogy ne folyjon ki belőle a lekvár sütés közben (gömböket formálok). 
3. Az olvasztott vajat egy 25x35 cm-es tepsibe öntöm, a buktákat alaposan megforgatom a vajban, és meghempergetem a darált dióban, majd szorosan egymás mellé sorakoztatom.
4. A tepsiben még kb. 15 percig kelesztem, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, a 20 percet magamnak írom le - sima sütőben kb. 25-35 percig sülnek a bukták.)
Körülbelül a sütési idő felénél - amikor a bukta teteje már szép aranybarna - letakarom a tepsit alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön tovább. 
5. Porcukorral meghintve fogyasztható.


Sütés előtt              ...és után



Jó étvágyat!