Vaníliás karika - házilag
Pár hete megsütöttem a pilóta keksz házi változatát és mivel a családom körében nagy sikere volt, úgy gondoltam, hogy a vaníliás karikát is elkészítem. A férjemmel nem vagyunk kekszrajongók, gyerekkorunkban is csak ezt a két fajta kekszet ettük meg > persze ez a jó szokás megmaradt felnőttkorra is. :)) Bár nagyon régen vettünk már - talán azért, mert gyakran készítek itthon süteményeket.
A vaníliás karikával is ugyanaz a tapasztalatom, mint a pilóta keksszel, hogy másnap a legfinomabb. De hát ki tud vele várni másnapig, igaz? Én mégis azt tanácsolom, hogy ha megsütitek, akkor tegyetek el belőle pár darabot másnapra, és meglátjátok, hogy tényleg akkor a legjobb. :)
A vaníliás karikával is ugyanaz a tapasztalatom, mint a pilóta keksszel, hogy másnap a legfinomabb. De hát ki tud vele várni másnapig, igaz? Én mégis azt tanácsolom, hogy ha megsütitek, akkor tegyetek el belőle pár darabot másnapra, és meglátjátok, hogy tényleg akkor a legjobb. :)
Anita, köszönöm szépen a receptet! :)
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 5 dkg kukoricaliszt (de úgy is jó, ha 40 dkg finomliszttel készítjük - a kukoricaliszttől picit ropogósabb a keksz)
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható)
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
+ 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
1. A vajat vagy margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát, majd folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem. (nálam egy egész éjszakát a hűtőben állt, mert közbe jött valami és nem érkeztem megsütni fél óra múlva - másnap reggel kivettem, fél óráig állni hagytam és sütöttem - így is tökéletes lett)
2. Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom (tényleg 1 cm legyen, ne legyen vékonyabb), és kiszaggatom a karikákat. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.
3. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen 10 percig sütöm (mindenképp világosra kell hagyni a tésztát, akkor is vegyük ki a sütőből, ha még puhának érezzük - ha kihűl, megszilárdul).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal.
5. Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszek, a kekszek alját belemártom a csokoládéba és a sütőpapíros tálcára sorakoztatom. Hűvös helyre (vagy hűtőbe) teszem, és ha megszilárdult a csokoládé, a kekszek könnyen eltávolíthatók a papírról.
Jó étvágyat!
Csodajó! Imádtam gyerekként a vaníliás karikát, most is szeretem, de a boltiért sosem adnék ki annyi pénzt, amennyibe kerül. Remélem lassan lesz is időm sütni és elkészítem.
VálaszTörlésÉn még jobban szeretem a pilótakekszet. Én ma cookiest csináltam, mert most rá vagyok állva a kekszekre. Szerintem a vaníliás karika sem marad k,i.
VálaszTörlésAz is finom - mármint a cookies. :)
TörlésÓ, a vaníliás karika, nekem is az egyik nagy kedvencem!!! Nagyon szuper lett a tiéd!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedves vagy. :)
TörlésGyönyörűek ezek a kekszek!!
VálaszTörlésKöszönöm Mónika. :)
TörlésJó kis teasütemény!
VálaszTörlésTényleg jó. :-)))
TörlésNagyon jól tetted hogy ezt is megsütötted! Így legalább ennél a finomságnál is nyelhetek nagyokat! :-)) Nagyon guszta szépek lettek! Nézheted a következő finomságot mert ez is biztos hamar elfog fogyni!!
VálaszTörlésKedves vagy Éva, köszönöm. :)
TörlésJobb mint az eredeti! Nagyon guszta!Itthon biztos kelendő lenne. Egy baj van vele, sokkal hamarabb elfogyna, mint amennyi idő alatt elkészülne...
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti, aranyos vagy. :)
TörlésNagyon szépek, már gyerekkorunkban is a vaníliás karika volt a kedvencünk! Na nem mondom, a pilóta keksz is jöhetett, de a nagy kedvenc az a vaníliás karika volt! :)
VálaszTörlésOmlósnak tűnik a tésztája alapján. A csoki is tetszik rajta. Szépek!:-)
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésMilyen érdekes, én is csak ezt a kétféle kekszet szerettem. Nagyon ügyes vagy, hogy elkészítetted, csinik lettek.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, aranyos vagy. :)
TörlésSzuper guszta!
VálaszTörlés:-))) Köszönöm szépen.
TörlésJobb mint a bolti :)
VálaszTörlésKedves vagy Katalin, köszönöm. :))))
TörlésTényleg jobb, mint az eredeti, egyből dupla mennyiséget készítettem, nagyon finom! Kukoricalisztet nem tettem bele, mi puhábban, omlósabban szeretjük, sima liszttel készült. Másnapra már omlós, csak egy baj van vele...nem lehet abbahagyni!!!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik - köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésHétvégén készítettem el (már másodszor), nagyon finom lett, ízlett mindenkinek! :)
VálaszTörlésIldikó, örülök, hogy elkészítetted és hogy ennyire ízlik. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésElkészült nálam is.Majd mutatok fényképet!Nagyon jó lett szerintem.Boltban többet nem veszek...ez a férjem kedvence...és most már én is tudok ilyent!
VálaszTörlésDe jó, örülök Reni, hogy ennyire ízlik Nektek. Köszi, hogy írtál megjegyzést. :)
TörlésMegsütve! A 3 éves kisfiam lelkesen szaggata, öröm volt nézni! Csak én rontottam el a végén: a szilikonos sütőpapírnak pont a rossz oldalára tettem a kekszeket Így viszont rájöttünk, hogy házi baracklekvárral összetapasztva isteni finom
VálaszTörlésDe aranyos lehetett a kisfiad szaggatás közben. Az én kisfiam is imád segíteni ilyesmikben (4 éves lesz).
TörlésÖrülök, hogy ízlik Nektek a keksz. Igen, a sütőpapír engem is megviccel néha - főleg, ha nagyon sietek. :) De ügyesen megoldottátok, ez a lényeg.
Köszönöm szépen, hogy írtál.
Gyere máskor is, örömmel látlak.
Üdv.:
Gabriella
Köszönöm szépen! Már rengeteg receptedet elmentettem/kinyomtattam, tegnap pl. a fokhagymakrém-levest készítettem el, az is nagyon finom volt! Amiket eddig elkészítettem, mind-mind a szánk íze szerint volt, úgy látszik, egyforma az ízvilágunk :) Nagyon jó ez az oldal, köszi, köszi! Szép napot mindenkinek! Eszter
TörlésKöszönöm én is Eszter, örülök, hogy tetszik a blogom, és hogy eddig minden ízlett, amit elkészítettél Tőlem. Úgy tűnik, tényleg hasonló az ízvilágunk. :)
TörlésKedves Gabriella! Ez lesz a következő süti, amit kipróbálok. 4 receptet próbáltam ki eddig erről az oldalról (somlói galuska, kókuszos álom, kakaós kalács, tejes kifli), mindegyik tökéletesen bevált, nagyon szépen köszönöm! A kiflit például tegnap sütöttem meg, szuper finom lett!
VálaszTörlésEnnél a receptnél azt szeretném kérdezni, hogy a szilikonos sütőpapír az valami spéci változat? Köszönöm szépen! Veronika
Szia Veronika!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és meg vagy elégedve velük - szívesen osztom meg.
Tulajdonképpen a szilikonos sütőpapír látszatra ugyanolyan, mint a többi, csak a papírdobozra - amiben kapható - rá van írva, hogy szilikonos. Ez azért jó, mert erre tuti, hogy nem ragadnak rá a sütik sütés közben vagy esetleg a csokoládéba mártogatás után is, ha rátesszük erre a papírra és rádermed a csokis süti, könnyen le lehet venni róla. Egyébként ezekre a célokra megfelel a sima jó minőségű sütőpapír is. Sajnos az olcsóbbak közül nem mindegyik jó, mert úgy ráragadnak a sütik, hogy sütés után alig lehet leszaggatni róla a süteményt, vagy a papír a süti alján marad és megesszük.
Tegnap elkészítettem ezeket a finom vaníliás karikákat! Nagy rajongója vagyok ennek a keksznek és sosem próbáltam még házilag!
VálaszTörlésKicsit nehezen kezdek neki olyan édességeknek, amiket érdemes pihentetni, merthogy legszívesebben rögtön enném... Persze mindig kiderül, hogy érdemes kivárni azt a kis pihenő időt!!! Ez is nagyon finom lett Gabi! Köszönöm a receptet!
Szívesen Nóri, örülök, hogy ezt is kipróbáltad és ízlett. :)
TörlésSzilikonos sütőpapírból nekem a barna vált be a fehér nem igazán,a keksz isteni finom,kukoricaliszt helyett én 1 cs.vaníliáspudingport tettem bele.Köszi a receptet!😃
VálaszTörlés