2012. március 31., szombat

ZONGORABILLENTYŰ SÜTEMÉNY + életképek :)

Igazán egyszerű sütemény, mindennapi hozzávalókkal - az elnevezése viszont érdekes, de a lényeg, hogy nagyon finom! Valószínű a neve abból ered, hogy kívül világos, belül sötét sütemény, mint a zongorabillentyű :) - valamint hosszú, vékony szeletekre kell felszeletelni. 

Mivel dió rajongók vagyunk (ráadásul 3 diófa van az udvarunkon, melyek még elég fiatal fák ugyan, mégis annyi dió terem rajtuk őszre, hogy egész évben elegendő), nálunk nem számít az évszak: lehet tél, tavasz, nyár, ősz, Mi akkor esszük a diót - és a diós süteményt -, amikor megkívánjuk. Így voltunk ezzel most is, ezért készült ez a süti. :)



Hozzávalók a tésztához: (kb. 25x30 cm-es tepsihez)
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- kevés tej
- 1 evőkanál kakaó

A töltelékhez:
- sűrű baracklekvár
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 3 tojásfehérje

A mázhoz:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál tej


1. A lisztet összekeverem a cukorral és a sütőporral, majd elmorzsolom a margarinnal és zsírral, később a tojást is hozzáadom és annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. 
Három részre osztom, az egyikbe belegyúrom a kakaóport. Kinyújtom mind a 3 lapot.
2. A töltelékhez a fehérjét keményre felverem, a vége felé hozzáadom a cukrot, majd lazán belevegyítem a darált diót. 
3. Kivajazott/lisztezett tepsibe először egy fehér lapot teszek, megkenem baracklekvárral. 
Erre ráhelyezem a kakaós lapot és rásimítom a diós krémet, majd befedem a világos lappal.
4. Előmelegített sütőben 170 fokon megsütöm. (nálam 15-20 perc alatt megsült, de ez sütőtől függ)
5. Amíg sül a tészta, elkészítem a mázat: a tojássárgáját simára keverem a porcukorral és a tejjel (addig keverem, míg szinte kifehéredik a tojássárgája). 
6. Amikor a sütemény megsült, a mázat azonnal rákenem, és még 1 percre visszateszem a sütőbe. Majd kiveszem a tésztát és a tepsiben hagyom kihűlni. Mire a sütemény kihűl, addigra a máz is rászárad. 
Fogyasztás előtt hosszú, vékony szeletekre vágom.


Jó étvágyat!

-------------------------------------------------------------------------------

Egy hete rokonlátogatóban voltunk.
Milán a 2x2 órás utat nagyon élvezte, semmi nyavalygás nem volt közben,
szépen végigülte, csak megállás nélkül beszélt, 
közvetítette, hogy mit lát az úton.
Imádja az autókat, buszokat, motorokat, teherautókat, kamionokat, traktorokat,
egyszóval mindent, ami gurul. :) 
Emiatt egész úton azt hallgattuk, hogy: motoj, kamikocsi, tehejkocsi, buc, taktoj. :)

Ez a fotó indulás előtt készült itthon.
A következő fotók pedig már keresztanyáméknál készültek.
Milán imádja a gyerekeket, rajong értük, ami látszik ezen a fotón is, 
hiszen Lucát is egyfolytában ölelgette, puszilgatta, simogatta. :)
Másod unokatesók :o)

-------------------------------------------------------------------------------


Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!


2012. március 28., szerda

KÉSZÍTSÜNK HÍMES TOJÁST! :)

A tojás az újjászületésnek és a termékenységnek, az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyének egyik legősibb és legelterjedtebb szimbóluma. 




Húsvétra a tojások festéséhez a mesterséges színezők helyett használjunk természetes anyagokat. A módszer egyszerű: a tojásokat, miután héjukat átdörzsöltük ecettel, főzzük keményre, majd tegyük az alábbiak közül valamelyik festőlébe körülbelül fél órára. 


Petrezselyemzöld
3 dkg durvára vágott petrezselyemzöldet forraljunk egy liter vízben lefedve 30 percig, majd szűrjük le. A tojásokat óvatosan tegyük a langyos festőlébe.


Sárgarépa-narancs
25 dkg sárgarépát öblítsünk le és vágjunk vékony karikákra, majd egy liter vízbe 30 percig főzzük. Mielőtt a tojásokat belehelyeznénk, szűrjük le, és kissé hűtsük ki.


Kamilla-sárga
3 dkg szárított kamillavirágot főzzünk egy liter vízben 30 percig, majd szűrjük le. (Sárga festéket kaphatunk még kurkuma, citrom- vagy narancshéj főzéséből is.) A festőlét picit hűtsük le, majd helyezzük bele a tojásokat.


Áfonya-kék
10 dkg mélyhűtött áfonyát tegyünk nemesacél edénybe, és egy liter vízben főzzük 30 percig, majd szűrjük le. A langyos oldatban körülbelül 20-30 percig áztassuk a tojásokat.


Hagymahéj-vörös
5-6 fej vöröshagyma külső héját 40 percig főzzük egy liter vízben, majd szűrjük le. A tojásokat tegyük a kihűlt lébe. 20 perc után vizsgáljuk meg a színüket, ha még nem elég szépek, tegyük vissza a főzetlébe. 


Hagyományos díszítések
Karcolás: a festett tojásokra éles késsel/borotvapenge darabbal karcoljuk fel a mintákat.
Írás: meleg viasszal rajzoljuk elő a formákat, ezt követően tegyük a festékbe, majd a viaszt eltávolítva előtűnik a minta. 



Jó tojásfestést kívánok! :)

2012. március 27., kedd

Húsvéti fonott kalács

Legyen a húsvétunk áhítatos családi ünnep, vagy vidám móka, kacagás - a szépen megterített húsvéti asztal láttán mindannyian éhesek leszünk. :) A fényesen guruló piros tojások, a foszlós kalács, az illatos sonka, gyerekkorunk ünnepi emlékeit idézik fel. Legalábbis számomra a húsvétnak gyerekkoromban volt meg igazán a hangulata, de szeretném, ha a kisfiam is hasonlóan emlékezne majd vissza erre az ünnepre (is), ezért próbálok/próbálunk mindent ugyanúgy csinálni, mint annak idején a szüleim. 

A húsvéti kalácsot minden család másképp készíti, de szerintem mindenhol egyformán szeretik. Nekem is több kalácsreceptem van, melyeket azóta is folyamatosan bővítek és mikor melyiket készítem el. Most egy egyszerűbb fonott kalácsot sütöttem - persze ezt még nem húsvétra, inkább még csak a húsvétra hangolódás miatt. Nagyon finom, szolidan édes, kellemesen puha... reggelire kakaóval, vagy vajjal, lekvárral (aki szereti mogyorókrémmel) nagyon finom!



Hozzávalók:
 1 kg finomliszt
 1 tasak szárított élesztő (7 g)
 15 dkg cukor
 5 dl langyos tej
 20 dkg puha vaj (esetleg margarin)

A teteje lekenéséhez:
 1 tojássárgája
 pici tej vagy tejszín
 1 mokkáskanál cukor


Kalácssütő formáért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:


 
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani vagy csak simán kézzel.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
2. Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem és mind a kettőt 3-3 felé osztom, rudakat sodrok belőlük. 3-3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok). 
Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek. 
3. Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
4. Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács. 
A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot. 
5. 180 fokra előmelegítem a sütőt és légkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm. (Hagyományos sütőben is süthető kb. 200 fokon.)
A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta. (Az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő. Ellenőrizzük tűpróbával.)
6. Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom, 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.

A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). De ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő formában sütjük. Nálam most egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.



A kis ibolyán és aranyesőn kívül 
most már a nárciszok és jácintok is nyílnak
a kis virágoskertemben. :)




Jó étvágyat!

2012. március 23., péntek

CSOKOLÁDÉS LINZERRUDAK

Mutatós, finom vendégváró, Nekem ízlik, nemhiába rögtön kiszemeltem az 1 hete vásárolt csodaszép süteményes könyvemben... :)) Már akkor tudtam, hogy ezt hamarosan meg fogom sütni, de hogy ennyire gyors leszek, azt nem gondoltam volna. :-)
Férjem névnapjára készült ez a sütemény. Bár Ő a linzert nem nagyon szereti, de így csokis krémmel feltuningolva "bejött" Neki. ;-)
A krémről jut eszembe! Nekem nem ízlett a könyvben szereplő krém, mert igencsak margarinos ízű volt és Mi az ilyet nem szeretjük, ezért tettem bele étcsokit is. + a krém mennyisége is tetemes lett, elég lett volna a fele is, úgyhogy az itt lévő receptben már a saját kikísérletezett verziómat írom le - szerintem így már jó minden! ;-))
  A szép időnek köszönhetően végre nyílnak a kis szerény ibolyák > az egész udvarunkat beterítik. :) Az illatuk annyira kellemes, egyáltalán nem erős és tolakodó, imádom! :D Az aranyesőink is kezdenek virágba borulni, lassan tehát életre kel az udvarunk a növények és virágok által. :)) A mai fotóimba belecsempésztem az ibolyáimat és aranyesőimet is. :))




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- kb. 1 dl tej

A krémhez:
- 1 cs. csokoládé ízű pudingpor
- 3 dl tej
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg étcsokoládé

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé (ilyen esetekre a barátnőm a Boci étcsokoládét javasolta nemrégiben, azóta mindig azt használom és nagyon bevált a sütemények tetejére + a süteményekbe is, ha valamelyikbe csoki kell - a fenti krémbe is azt tettem)
- 1 evőkanál olaj

1. Rögtön az elején a pudingport a tejjel sűrűre főzöm, és amíg kihűl, addig elkészítem a tésztát.
2. A lisztet összekeverem a cukrokkal, majd elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat (ilyenkor, ha lehet, akkor bio citromot használjunk). Jól formázható tésztává gyúrom, majd 5 mm vastagságúra kinyújtom, és kb 8 centi hosszú és 1,5-2 cm széles csíkokra vágom. 
3. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét lekenem tejjel és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 6-8 perc alatt megsütöm (világos maradjon és puha, amikor kivesszük a sütőből - különben nem fog jól átpuhulni még a krémmel sem, ha túlsütjük). 
4. Közben a margarint a porcukorral habosra keverem, és amikor teljesen kihűlt a puding, akkor alaposan összekeverem, hogy jó krémes legyen. 
5. Az étcsokit gőz fölött megolvasztom és az olvasztott csokit beleteszem a krémbe és jól összekavarom.
6. A krémet nyomózsákba vagy egy levágott sarkú zacskóba kanalazom, és két-két rudat összeragasztok vele.
7. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem benne az olajat, és vékony sugárban a sütemények tetejére csorgatom.
Egy napig állni hagyom a süteményt, hogy átpuhuljon a tészta.



Jó étvágyat!

2012. március 21., szerda

Mézes-joghurtos zsemle reggelire - nagyon finom és nagyon puha




Egyetlen oka volt a ma reggeli zsemlesütésemnek: a brownie sütésből maradt joghurt, melyet fel akartam használni, így lettek belőle (meg még egyéb hozzávalókból is:)) finom zsemlék. Bár nem volt mára betervezve, mert a dolgom tengernyi, de Milán nagyon örült neki, olyan jóízűen ette - amit nem csodálok, mert annyira finom és puha ez a zsemle!!

Barátnőm szerint a fotón túl nagy ez a kés a zsemlékhez... Valóban. :)) De csak ez az egy recés késem van, és ezzel lehet a langyos zsemlét gyönyörűen ketté vágni. ;)
Több zsemlét is sütöttem már, de megjegyzem, hogy ez lett az egyik kedvenc - érdemes vele "bíbelődni".




Hozzávalók: (6 darabhoz)
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 1,5 evőkanál méz
- 0,8 dl langyos víz
- fél evőkanál olíva olaj
- 2 csapott mokkáskanál só




Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a sót. A folyékony hozzávalókat (fél dl víz kivételével) a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, erre rá a liszt. A liszt közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a kimaradt fél dl vizet és elindítom a dagasztást programot. Ha végzett a gép a dagasztással, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztőtálba és kb. 40 percig kelesztem. 
2. Ha megkelt a tészta, akkor 6 egyforma darabra osztom, mindegyiket átgyúrom, zsemléket formálok belőle és sütőpapíros tepsibe teszem. Hagyom még kb. 20 percig kelni, aztán lekenem egy felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses programon sütöm kb. 10 percig, majd leveszem 180 fokra és még sütöm kb. 10-15 percig. (persze minden sütő más, nálam így vált be)
Amikor kivettem a sütőből, akkor még 10 percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, aztán lehet fogyasztani. 






Jó étvágyat!

2012. március 20., kedd

Duplán túrós bukta - a legfinomabb!!!

Ezt a kellemesen puha kelt tésztát érdemes elkészíteni, mert nagyon-nagyon finom!!! Már a tészta hozzávalóiból is látszik, hogy ebből csakis jó sülhet ki. ;) Túró a tésztájában, túró a töltelékben, tehát tényleg duplán túrós! 
Szoktam szilvalekváros buktát is sütni, de annak más a tésztája. Nagyon finom azzal a tésztával is, hiszen az igazi békebeli recept - ez a bukta viszont a túrós-olajos kelt tészta miatt különleges. Annyi kelt tészta variációm van már, de mindegyik ugyanolyan finom, ezáltal nem is igazán tudok dönteni... Mikor melyikhez van kedvem, vagy mikor melyikhez van hozzávalóm?? ;) Tény, hogy ez a fajta túrós bukta nagy kedvenc a családom körében! Nektek is kedvenc receptetek lesz, ha elkészítitek.





Hozzávalók:

 2,5 dl tej
 0,5 dl kefir
 25 dkg túró
 0,8 dl olaj
 60 dkg finomliszt
 4 evőkanál cukor
 1 tojás
 3 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 25 dkg túró
 1 citrom (kezeletlen)
 3 evőkanál cukor
 1 vaníliás cukor
 2 tojássárgája
 2 evőkanál búzadara

A tetejére:
 3-4 dkg étcsokoládé
 1-2 csepp olaj  





Elkészítés:
A tésztát lehet a kenyérsütőgépben is dagasztani, aztán kiveszem egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem. 
Kézi dagasztásnál:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A túrót kissé áttöröm, hozzáadom a tojást, a cukrot, kefirt, olajat, a tejes élesztőt, végül a lisztet. Jól összedolgozom > ha a tészta picit ragacsosnak tűnne (a tojás nagyságától és a túró zsírosságától függ), akkor adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet, de azért maradjon jó lágy a tészta - legfeljebb nyújtáskor picit jobban alá lehet lisztezni, hogy ne ragadjon le). Ha összedagasztottam a tésztát, akkor langyos helyen duplájára kelesztem.
2. Közben a töltelékhez a túrót áttöröm, elkeverem a tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, búzadarával, végül belenyomok egy kis citromlevet is. 
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtom, téglalapokra vágom, és a közepükre halmozok a töltelékből. 
4. Feltekerem, összenyomkodom a tészta széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, és buktákat formálok belőle. 
5. Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe teszem (én a buktákat jobban szeretem vajjal és liszttel kikent tepsiben sütni), és megint hagyom kelni még kb. 20 percig. 
6. Végül a tetejét megkenem tojássárgájával és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-17 percig sütöm. (hagyományos sütőben is lehet sütni - a sütési idő változó az adott sütőtől függően, nekem 15 perc alatt megsül, hagyományos sütőben inkább 25-30 perc lesz)   
7. Amikor megsült a tészta, akkor még kb. 10 percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy még jobban átpuhuljon. 
8. Ha kihűlt, akkor a csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverek benne pár csepp olajat és a csokit a bukták tetejére csorgatom.



 Jó étvágyat!

2012. március 19., hétfő

Tavasz, Húsvét, tojáspástétom :)

Végre itt a tavasz! A nappalok egyre hosszabbak és naposabbak. Visszatér a jókedv és elűzi a téli napok búskomorságát. A tél persze szép és meghitt is volt - főleg az ünnepek körül. Most azonban fel kell tankolnunk napfényből és friss levegőből. 

Az első gyér fűszálak, valamint a tulipánok, jácintok, ibolyák és százszorszépek elbűvölő módon jelennek meg. A kiskertekben ringatóznak az első nárciszok is a tavaszi szellőben. Végre a gyerekek is kimehetnek a szabadba játszani, mert egyre többször bújik elő a Nap. Bár még nem olyan erőtől duzzadó, mint a forró nyári napokon, de már kis mennyiségű napsugár is elegendő, hogy az emberi test ismét erőre kapjon. 

Tavasszal alapos nagytakarítást tartunk a házban is, rendbe tesszük az udvart, kertet... Otthonunkat világos, barátságos színekkel díszítjük fel, felhozzuk a pincéből a kerti bútorokat. 
De a tavaszról rögtön eszünkbe jut a húsvét is... A húsvét nemcsak a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a mai napig őrzi a természet újjászületését köszöntő hagyományokat. Pontosan 3 hét múlva lesz a kedves tavaszi ünnepünk, úgyhogy lassan elkezdhetjük a húsvéti készülődést is...

Én ma reggelire tojáspástétomot készítettem, melynek ízétől már teljesen húsvéti hangulatom lett, de természetesen bármelyik reggel megállja a helyét. :)



Hozzávalók: (4 személyre)
- 5 keményre főzött tojás
- 5 dkg puha vaj
- 1 teáskanál mustár
- pici só, bors
- ízlés szerint snidling vagy lila hagyma



1. Villával összetöröm/összenyomkodom a tojásokat, hozzá teszem a többi hozzávalót is, alaposan összekeverem és 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem. (lehet azonnal is fogyasztani, úgy is finom, de ha 1-2 óráig hűtőben van, akkor jobban összeérnek az ízek)
2. Friss kenyérrel vagy pirítóssal is lehet tálalni. 


Jó étvágyat!

2012. március 18., vasárnap

Amerikai brownie





Az egyik legfinomabb desszert! Gondolom a brownie sokak kedvence, hiszen nagyon finom és könnyen/gyorsan elkészíthető, ezáltal kezdő háziasszony süteménye is lehet. Én picit kilógtam a sorból, mert volt idő, amikor nem szerettem (vagy csak soha nem jó helyen kóstoltam... nem tudom:)). Lényeg, hogy megsütöttem életemben először (most) és rájöttem, hogy imádom! :) Sütés közben az a tömény kakaó illat, ami belengi a konyhát... valami csodálatos!!! 




Hozzávalók:
kb. 25x25 cm-es tepsihez
 25 dkg liszt
 40 dkg cukor
 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
 20 dkg vaj (vagy margarin)
4 evőkanál kakaópor
 2 tojás
 1 dl natúr joghurt
 1 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
 12 dkg vaj (vagy margarin)
 4 evőkanál kakaópor
 1 dl natúr joghurt
 15 dkg porcukor
 15 dkg durvára tört dió




Elkészítés:
1. A lisztet elkeverem a cukorral  és a szódabikarbónával. Két dl vízben felforralom a vajat vagy margarint és a kakaóport, majd félreteszem és lehűtöm. A lisztes keverékhez vegyítem, majd hozzáadom a tojásokat, a joghurtot és a vaníliás cukrot. 
2. Vajazott/lisztezett tepsibe egyengetem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-22 percig sütöm. (a sütésnél vigyázni kell, nagyon el kell találni a sütési időt az adott tűzhelyünkben, mert ugyan a brownie egy könnyen elkészíthető süti, de könnyű elrontani is, ha nem megfelelő ideig sütjük - az a lényeg, hogy ne legyen száraz belül - szaftos legyen, de azért meg legyen sülve)
3. Ezalatt a vajat vagy margarint megolvasztom, simára keverem benne a kakaót, porcukrot, joghurtot, végül a durvára tört dió felét. Az így kapott masszát a kisült és kihűlt sütemény tetejére kenem. A maradék diót a tetejére szórom és hűtőbe teszem, hogy a bevonat megszilárduljon. 
4. Tálalás előtt kockákra szeletelem. 




Jó étvágyat!



Pár pillanatkép Milánról :)


Élvezi a tavaszi napsugarakat... :)



Türelmesen várja az indulást...



Egy fárasztó, hosszú nap után édes a pihenés :-))




Végre tavasz!  Lehet játszani az udvaron... :o)




2012. március 17., szombat

Kolbászos csiga

Ez az a sós nassolni való, melyet nem csak megsütni jó, hanem egész nap rágcsálni, miközben végezzük a dolgunkat. Nagyon finom, az ember nem győz "rájárni". :) Miért is ne lenne finom, hiszen tele van jó dolgokkal: kolbász, sajt, tejföl... hmmm... kell ennél több? :) 





Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- kb. 1,5 dl tejföl
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál só

A kolbászkrémhez:
- 20 dkg lángolt kolbász
- 2 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt



Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom. (A lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk vele, mert nem szabad felmelegednie.) Két részre osztom és néhány órára hűtőbe teszem.
2. Addig el lehet készíteni a kolbászkrémet: a kolbász bőrét lehúzom és apró kockákra vágom, összekeverem a tejföllel és a reszelt sajttal.  
3. A tésztát 5 mm vastagságú téglalapra nyújtom és megkenem a krémmel. (mindkettővel így járok el:)) A hosszabbik oldalon feltekerem (mint ahogy a bejglit vagy a piskótatekercset), folpackba teszem és kb. fél órára a fagyasztószekrénybe teszem. 
4. Majd 1-1,5 cm vastagra szeletelem (a könnyebb szeletelés érdekében mindig csak annyi tésztát vegyünk elő a fagyasztóból, amit éppen sütni készülünk). 
5. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm alsó-felső sütésen, aranysárga színűre (nem kell megpirítani nagyon, mert akkor száraz és kemény lesz, tényleg csak aranysárga legyen).  
 




Mikor sül már meg??? :)



Jó étvágyat!

 Recept forrása: Csábító házi sütemények 4.
 

2012. március 8., csütörtök

Linzer csiga - nem csak a gyerekek kedvence :)

Könnyen elkészíthető, egyszerű, finom, mutatós  édes aprósütemény, és mivel alig kell hozzá pár dolog, még olcsó is. Nagyon szeretem ezt a linzer csigát, a tésztája nem kemény, nem is száraz, nem túl édes és a kakaó is kellemesen érződik benne.
A Horváth Ilona Szakácskönyvemben találtam rá erre a receptre, azóta ebből a könyvből sütöm, nem variálok rajta, mert bevált így, ahogy van. (Bevallom, rokonoknál és itt-ott ettem már olyan linzer csigát, ami annyira kemény és száraz volt, hogy alig bírtam beleharapni - már csak emiatt sem változtatok a megszokott receptemen.)




Hozzávalók: 
 10 dkg porcukor
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 30 dkg liszt
 1 egész tojás
 2 dkg kakaópor

A kézműves kerámia gyermek étkészlet már 24 mintával kapható a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, összemorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. 
2. Mindkét tésztát egyforma nagyságú és vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk (kb. 5 mm vastagra nyújtsuk), majd a lapokat egymásra helyezzük (jól illeszkedjenek egymásra). Henger alakúra feltekerjük (úgy mint ahogy a piskótatekercset szoktuk) és 1-1-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni. (esetleg tehetjük a mélyhűtőbe is fél órára)
3. Ha kellőképpen megkeményedett a tészta, akkor kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 2 cm-re (ugyan nincs benne sütőpor is ilyesmi, de mivel lágy tésztáról van szó, azért egy picit fognak szétterebélyesedni sütés közben). 
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. Tovább semmiképp nem kell sütni, hiába érezzük, hogy még puha a tészta, hiszen mire kihűl, megfelelően megszilárdul, de mégis finom puha marad. Viszont, ha túlsütjük, akkor mire kihűl, előfordulhat, hogy kemény lesz. Tehát úgy vegyük ki a sütőből, hogy még kicsit puha legyen a tésztája. (Hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 10-11 percig.)

Tipp: Jól záródó dobozban akár 1 hétig is eláll - ha eleget sütünk belőle. :) 








Jó étvágyat!