2012. március 27., kedd

Húsvéti fonott kalács

Legyen a húsvétunk áhítatos családi ünnep, vagy vidám móka, kacagás - a szépen megterített húsvéti asztal láttán mindannyian éhesek leszünk. :) A fényesen guruló piros tojások, a foszlós kalács, az illatos sonka, gyerekkorunk ünnepi emlékeit idézik fel... (legalábbis számomra a húsvétnak gyerekkoromban volt meg igazán a hangulata, de szeretném, ha a kisfiam is hasonlóan emlékezne majd vissza erre az ünnepre (is), ezért próbálok/próbálunk mindent ugyanúgy csinálni, mint annak idején a szüleim). 

A húsvéti kalácsot minden család másképp készíti, de szerintem mindenhol egyformán szeretik. Nekem is több kalácsreceptem van, melyeket azóta is folyamatosan bővítek, mikor melyiket készítem el. Most egy egyszerűbb fonott kalácsot sütöttem - persze ezt még nem húsvétra, inkább még csak a húsvétra hangolódás miatt. Nagyon finom, szolidan édes, kellemesen puha... reggelire kakaóval, vagy vajjal, lekvárral (aki szereti nutellával) nagyon finom!



Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 15 dkg cukor
- 5 dl langyos tej
- 20 dkg puha vaj vagy margarin

A teteje lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- pici tej vagy tejszín
- 1 mokkáskanál cukor



 
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
2. Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem. 3-3 felé osztom és rudakat sodrok belőlük. 3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok). 
Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek. 
3. Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
4. Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács. 
A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot. 
5. 180 fokra előmelegítem a sütőt és hőlégkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm. 
A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta. 
(az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő)
6. Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom és 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.

A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). De ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő formában sütjük. Nálam most egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.



A kis ibolyán és aranyesőn kívül 
most már a nárciszok és jácintok is nyílnak
a kis virágoskertemben. :)


Jó étvágyat!

37 megjegyzés:

  1. Még soha nem készítettem kalácsot, pedig nutellával megkenve szerintem a gyermekeim imádnák. Erősíts meg abban, hogy nem nehéz összedobni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megerősítelek: nem nehéz "összedobni". :) De tényleg. Szerintem nagyon jól fog neked is menni... és a gyermekeidnek is biztos nagyon ízlene (főleg nutellával:)).

      Törlés
  2. Nagyon szép kalács! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nem is tudok választani a sok remek recept közül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsiri! Köszönöm kedves szavaidat. Én is örülök, hogy rátaláltál a blogomra! :) Szeretettel köszöntelek, és ha majd a csöppség engedi, gyere máskor is! ;-)

      Törlés
  3. Csodaszép lett a kalácsod! Nagyon szívesen elfogadnék most egy szeletkét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva - Én pedig nagyon szívesen adtam volna Neked (de azért Miskolc egy icipicit odébb van:)).

      Törlés
  4. Jaj de szép... Emberemlékezet óta nem sütöttem kalácsot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Viki! Akkor épp itt az ideje, hogy ismét süss egy kalácskát... :) Örülök, hogy benéztél.

      Törlés
  5. Kelt-tésztában verhetetlen vagy gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika! Ez a mondat igazán jól esett... Nem akarom lekicsinyíteni magamat, mert a kelt tészták igazán közel állnak hozzám (készítésben is + imádom őket enni is:)), de azért vannak még rajtam kívül olyanok, akik szuper kelt tésztákat készítenek/sütnek. :)
      Viszont mindenképpen nagyon örülök annak, amit írtál... ;-))

      Törlés
  6. Nagyon szép a kalácsod, a szeleteléssel semmi baj :)
    Gyerekkorom húsvétjaira én is szívesen emlékszem vissza.

    VálaszTörlés
  7. Jaj, csodaszép, úgy szeretnék én is ilyen szép kalácsot csinálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla, a Te kalácsod is szép! :)

      Törlés
  8. Gyönyörűséges! Nagyon szép munka! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, jó érzés tőled ilyen megjegyzést kapni. ;-)

      Törlés
  9. Igazi húsvéti hangulatot varázsoltál ezzel a finom kaláccsal.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kati. Nekem is teljesen húsvéti hangulatom lett tőle... :)

      Törlés
  10. Szia! Most találtam a blogodra, éppen kalács receptet kerestem...és, hát ez valami csodálatos. Szóval a receptet mentem, feliratkoztam Hozzád...és várlak én is szeretettel. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi! Örülök, hogy rátaláltál a blogomra, annak is, hogy tetszik a kalácsom, azért pedig külön köszönet, hogy fel is iratkoztál hozzám. :) Megyek Én is... :)

      Törlés
  11. Gyönyörű lett a kalács!!!!!

    VálaszTörlés
  12. Kedves Gabi!Köszönöm Neked ezt a tuti receptet, ki is próbáltam, tökéletes lett. Igaz kicsit félve álltam neki (ez életem második kalácsa-az előző teljes csalódás volt) Az oldalról már ki is választottam a következő "áldozatomat":)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moonlight! Nagyon örülök, hogy megtetszett a kalácsom, annak pedig még jobban örülök, hogy megsütötted és tökéletesen sikerült! Köszönöm szépen, hogy jelezted nekem és hagytál megjegyzést!
      Persze, gyere máskor is, várlak szeretettel! Remélem minden nagyon jól fog sikerülni és minden nagyon fog ízleni Neked/Nektek, amit elkészítesz az oldalamról...! :)

      Törlés
  13. most készítem el 4. alkalommal imádom imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó!! :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Én is imádom (és a családom is)! :))
      Köszönöm szépen a megjegyzést!

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Férfiként hobbiszinten szoktam sütögetni, de a szárított élesztős dolgok nem tudom miért, nem sikerülnek.
    Kérdésem, hogy lehet-e ezt a receptet friss élesztővel készíteni és ha igen, mennyi kell bele?
    Köszönettel:András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András!
      Igen, lehet friss élesztővel is készíteni a kalácsot, abból mindig a porélesztőből megadott mennyiségnek a fele kell - tehát ehhez a kalácshoz kb. 3,5 dkg friss élesztőt ajánlok.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Az elősütött kalács másfél óráig tartott. :)

      Törlés
  15. Kedves Gabriella, tegnap megsütöttem a kalácsodat, és nagyon finom lett. 3 kisfiam van, és mindegyiknek nagyon ízlett. Köszönöm a tuti receptet! További jó sütögetést Neked!
    Üdv:
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bea!
      Nagyon örülök, hogy ízlett a fiúknak. :) Szívesen a receptet.
      Gyere máskor is!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  16. Nagyon köszönöm a receptet.Finom lett,talan en legközelebb egy kicsit kevesebb cukrot tennek bele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett Boglárka. Persze, nyugodtan lehet variálni a cukormennyiségen, ez amúgy is ízlésfüggő. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook oldalamat az alábbi képre kattintva elérheted...

Facebook oldalamat az alábbi képre kattintva elérheted...
Ha még több receptet és érdekességet szeretnél a konyhámból, gyere és csatlakozz Te is!