Húsvéti fonott kalács
A húsvéti kalácsot minden család másképp készíti, de szerintem mindenhol egyformán szeretik. Nekem is több kalácsreceptem van, melyeket azóta is folyamatosan bővítek és mikor melyiket készítem el. Most egy egyszerűbb fonott kalácsot sütöttem - persze ezt még nem húsvétra, inkább még csak a húsvétra hangolódás miatt. Nagyon finom, szolidan édes, kellemesen puha... reggelire kakaóval, vagy vajjal, lekvárral (aki szereti mogyorókrémmel) isteni! Az egyik kedvenc kalács receptem!
Hozzávalók:
2 kalácshoz
2 kalácshoz
1 kg finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
15 dkg cukor
5 dl langyos tej
20 dkg puha vaj (esetleg margarin)
A teteje lekenéséhez:
1 tojássárgája
pici tej vagy tejszín
1 mokkáskanál cukor
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
/NAGYON SZÉP, MINŐSÉGI TERMÉKEK 15 színben, rengeteg formában: bögrék, tányérok, tálak, konyhai tárolók.../
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani vagy csak simán kézzel.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
- Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem és mind a kettőt 3-3 felé osztom, rudakat sodrok belőlük. 3-3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok).
- Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek.
- Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
- Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács.
- A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt és légkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm. (Hagyományos sütőben is süthető kb. 200 fokon.)
- A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta. (Az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő. Ellenőrizzük tűpróbával.)
- Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom, 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.
Tipp:
1. A kalács tésztájába nem kell tojás, ezért ha valaki teljesen tojásmentesen szeretné készíteni, akkor a tetejét tojás helyett pici cukrozott tejföllel vagy cukrozott tejjel kenje le - esetleg olvasztott vajjal is lehet. Nem lesz ugyan fényes a teteje sütés után, mintha felvert tojással lenne lekenve, de így is nagyon szép lesz!
2. A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). Viszont ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő kalács formában sütjük. Nálam most se nem tepsiben, se nem kalács formában, hanem egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.
Legyen
a húsvétunk áhítatos családi ünnep, vagy vidám móka, kacagás - a szépen
megterített húsvéti asztal láttán mindannyian éhesek leszünk. A
fényesen guruló piros tojások, a foszlós kalács, az illatos sonka,
gyerekkorunk ünnepi emlékeit idézik fel.
Számomra a húsvétnak
gyerekkoromban volt meg igazán a hangulata, de szeretném, ha a kisfiaim
is hasonlóan emlékeznének majd vissza erre az ünnepre (is), ezért
próbálok/próbálunk mindent ugyanúgy csinálni, mint annak idején a
szüleim.
Jó étvágyat!
Ismét csodaszépet sütöttél!
VálaszTörlésKöszi, kedves vagy. :)
TörlésPompás kalácska!!
VálaszTörlésMég soha nem készítettem kalácsot, pedig nutellával megkenve szerintem a gyermekeim imádnák. Erősíts meg abban, hogy nem nehéz összedobni:)
VálaszTörlésMegerősítelek: nem nehéz "összedobni". :) De tényleg. Szerintem nagyon jól fog neked is menni... és a gyermekeidnek is biztos nagyon ízlene (főleg nutellával:)).
TörlésNagyon szép kalács! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nem is tudok választani a sok remek recept közül :)
VálaszTörlésKedves Zsiri! Köszönöm kedves szavaidat. Én is örülök, hogy rátaláltál a blogomra! :) Szeretettel köszöntelek, és ha majd a csöppség engedi, gyere máskor is! ;-)
TörlésCsodaszép lett a kalácsod! Nagyon szívesen elfogadnék most egy szeletkét!
VálaszTörlésKöszönöm Éva - Én pedig nagyon szívesen adtam volna Neked (de azért Miskolc egy icipicit odébb van:)).
TörlésJaj de szép... Emberemlékezet óta nem sütöttem kalácsot!
VálaszTörlésKöszi Viki! Akkor épp itt az ideje, hogy ismét süss egy kalácskát... :) Örülök, hogy benéztél.
TörlésKelt-tésztában verhetetlen vagy gyönyörű!!!
VálaszTörlésKedves Mónika! Ez a mondat igazán jól esett... Nem akarom lekicsinyíteni magamat, mert a kelt tészták igazán közel állnak hozzám (készítésben is + imádom őket enni is:)), de azért vannak még rajtam kívül olyanok, akik szuper kelt tésztákat készítenek/sütnek. :)
TörlésViszont mindenképpen nagyon örülök annak, amit írtál... ;-))
Nagyon szép a kalácsod, a szeleteléssel semmi baj :)
VálaszTörlésGyerekkorom húsvétjaira én is szívesen emlékszem vissza.
Jaj, csodaszép, úgy szeretnék én is ilyen szép kalácsot csinálni!
VálaszTörlésKedves Lilla, a Te kalácsod is szép! :)
TörlésGyönyörűséges! Nagyon szép munka! :o)
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti, jó érzés tőled ilyen megjegyzést kapni. ;-)
TörlésIgazi húsvéti hangulatot varázsoltál ezzel a finom kaláccsal.)
VálaszTörlésKöszi Kati. Nekem is teljesen húsvéti hangulatom lett tőle... :)
TörlésSzia! Most találtam a blogodra, éppen kalács receptet kerestem...és, hát ez valami csodálatos. Szóval a receptet mentem, feliratkoztam Hozzád...és várlak én is szeretettel. :-)
VálaszTörlésKedves Zsófi! Örülök, hogy rátaláltál a blogomra, annak is, hogy tetszik a kalácsom, azért pedig külön köszönet, hogy fel is iratkoztál hozzám. :) Megyek Én is... :)
TörlésGyönyörű lett a kalács!!!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska. :)
TörlésKedves Gabi!Köszönöm Neked ezt a tuti receptet, ki is próbáltam, tökéletes lett. Igaz kicsit félve álltam neki (ez életem második kalácsa-az előző teljes csalódás volt) Az oldalról már ki is választottam a következő "áldozatomat":)
VálaszTörlésKedves Moonlight! Nagyon örülök, hogy megtetszett a kalácsom, annak pedig még jobban örülök, hogy megsütötted és tökéletesen sikerült! Köszönöm szépen, hogy jelezted nekem és hagytál megjegyzést!
TörlésPersze, gyere máskor is, várlak szeretettel! Remélem minden nagyon jól fog sikerülni és minden nagyon fog ízleni Neked/Nektek, amit elkészítesz az oldalamról...! :)
most készítem el 4. alkalommal imádom imádom
VálaszTörlésDe jó!! :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Én is imádom (és a családom is)! :))
TörlésKöszönöm szépen a megjegyzést!
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésFérfiként hobbiszinten szoktam sütögetni, de a szárított élesztős dolgok nem tudom miért, nem sikerülnek.
Kérdésem, hogy lehet-e ezt a receptet friss élesztővel készíteni és ha igen, mennyi kell bele?
Köszönettel:András
Kedves András!
TörlésIgen, lehet friss élesztővel is készíteni a kalácsot, abból mindig a porélesztőből megadott mennyiségnek a fele kell - tehát ehhez a kalácshoz kb. 3,5 dkg friss élesztőt ajánlok.
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Köszönöm szépen! Az elősütött kalács másfél óráig tartott. :)
TörlésKedves Gabriella, tegnap megsütöttem a kalácsodat, és nagyon finom lett. 3 kisfiam van, és mindegyiknek nagyon ízlett. Köszönöm a tuti receptet! További jó sütögetést Neked!
VálaszTörlésÜdv:
Bea
Szia Bea!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett a fiúknak. :) Szívesen a receptet.
Gyere máskor is!
Üdv.:
Gabriella
Nagyon köszönöm a receptet.Finom lett,talan en legközelebb egy kicsit kevesebb cukrot tennek bele :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett Boglárka. Persze, nyugodtan lehet variálni a cukormennyiségen, ez amúgy is ízlésfüggő. :)
TörlésKedves Gabika!Gyönyórü a kalácsod, biztos nagyon nagyon finom is. Én is gyakran sütök keltet is. Szeretném megkérdezni, hogy ebbe kalacsba nem is kell tojás? Szeretettel üdvözöllek
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik.
TörlésEbbe a kalácsba nem szoktam tenni tojást. Érdemes megsütni, nagyon-nagyon finom!
Üdvözlettel:
Gabriella
Ma megsütöttem, és nagyon jól sikerült. Finom lett.
VálaszTörlésNagyon örülök. :)
TörlésKedves Gabriella! Ma megsütöttem, és sajnos nem tettem semmit sem a tetejére, így ici-picit nyers maradt a közepén... de nagyon finom lett, mazsolával és picit kevesebb cukorral készült! Köszönöm, hogy megosztottad, máskor szerintem az elején ráteszek egy fóliát és biztosra megyek! Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Zsuzsi
VálaszTörlésKedves Zsuzsi!
TörlésIgen, emiatt írtam, hogy sütés közben, amikor már szép barnult a kalács teteje, akkor tenni kell rá fóliát és úgy sütni tovább, mert kívülről ilyenkor úgy néz ki, mintha már megsült volna, de belül egész biztos, hogy még nyers, ezért kell fóliával letakarva tovább sütni.
Viszont örülök, hogy így is ízlett - legközelebb egész biztos, hogy tökéletes lesz, ha úgy készíted, ahogy a receptben írtam.
További jó sütögetést!
Bár még nincs húsvét, de most volt rá időm kipróbálni :)!
VálaszTörlésNagyon fincsi pihe-puha kalács és nagyon egyszerű!
Köszönöm ezt a tuti receptet!
Örülök, hogy ezt is kipróbáltad Nóri. :) Szívesen a receptet.
TörlésMost lett volna időm válaszolni a Fb oldalamra küldött leveledre, de eltűnt... Te törölted ki? Nem találom. Elnézést, ha nem válaszolok rá rögtön... mindig elolvasom, de néha nagyon sok dolgom van, csak pillanatokra nézek be az oldalamra, emiatt nem válaszolok rá rögtön. Viszont amikor van időm, akkor válaszolok - tudod, hogy örülök a leveleiteknek. :)
E kalács nem csak húsvétra remek de karácsonyra is .En most készítettem először s csoda , koszi Neked es orulok ,hogy ra találtam 💕
VálaszTörlésKedves Gabriella!Vaj helyett margarinnal sokkal másabb lesz szerinted?Köszi Zita és kellemes Ünnepeket!
VálaszTörlésKedves Zita!
TörlésHa szereted a margarint, készítheted azzal is.
Szép Húsvétot kívánok én is!
Kedves Gabriella! Szeretném megköszönni ennek a finom kalácsnak a receptjét! Nagyon finom lett. Olyan receptet kerestem, amibe nem kell tojás, mert a lányom tojás érzékeny Az oldaladról már sok finomságot készítettem és még soha nem csalódtam. Most próbasütést csináltam Húsvét előtt és nyugodt szívvel küldöm csomagban a lányomnak külföldre... (A tetejét én vaníliás cukros tejjel kentem meg.) Gratulálok a munkáidhoz, és nagyon köszönöm még egyszer, hogy megosztod velünk!
VálaszTörlés😍
Kedves Gabriella! Még sosem sütöttem kalácsot. Azt szeretném kérdezni, hogy friss élesztővel is ugyanígy kell készíteni? Nem kell elotte felfuttatni az élesztot?
VálaszTörlésKoszonom szepen elore is a valaszt. Üdv Emese
Kedves Emese!
TörlésKészítheted friss élesztővel is a kalácsot, az 1 kg liszthez legyen legalább 5 dkg az élesztő. Szerintem egy kicsit futtasd fel 2 csipet kristálycukorral 1 dl langyos tejben és úgy készítsd tovább a maradék tejjel és a többi hozzávalóval ahogy le van írva. Jó sütést!
Szia , éppen most sütöttem meg , a tészta isteni , nekem viszont a cukor mennyisége kevés , ugy érzem mintha nem lenne benne :)
VálaszTörlésÚjra meg fogom sütni ,kicsit több cukorral:) Már falatozzák a gyerekek a kedvenc nutellával:)
köszi a receptet
Nagyon szép kalács. Meglepő volt nekem az arány, úgy tudtam fél kg liszthez szoktak általában egy zacskó élesztőt. De szuper ha így is ilyen jó lesz. Margarint ha használok attól rosszabb lesz? Köszönöm szépen mindig csodálom a sütéseidet. :)
VálaszTörlés