Húsvéti fonott kalács

A húsvéti kalácsot minden család másképp készíti, de szerintem mindenhol egyformán szeretik. Nekem is több kalácsreceptem van, melyeket azóta is folyamatosan bővítek és mikor melyiket készítem el. Most egy egyszerűbb fonott kalácsot sütöttem - persze ezt még nem húsvétra, inkább még csak a húsvétra hangolódás miatt. Nagyon finom, szolidan édes, kellemesen puha... reggelire kakaóval, vagy vajjal, lekvárral (aki szereti mogyorókrémmel) isteni! Az egyik kedvenc kalács receptem!




Hozzávalók:
2 kalácshoz
 1 kg finomliszt
 1 tasak szárított élesztő (7 g)
 15 dkg cukor
 5 dl langyos tej
 20 dkg puha vaj (esetleg margarin)

A teteje lekenéséhez:
 1 tojássárgája
 pici tej vagy tejszín
 1 mokkáskanál cukor


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

 megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


 
Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani vagy csak simán kézzel.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
  2. Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem és mind a kettőt 3-3 felé osztom, rudakat sodrok belőlük. 3-3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok). 
  3. Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek. 
  4. Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
  5. Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács. 
  6. A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot. 
  7. 180 fokra előmelegítem a sütőt és légkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm. (Hagyományos sütőben is süthető kb. 200 fokon.)
  8. A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta. (Az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő. Ellenőrizzük tűpróbával.)
  9. Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom, 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.

Tipp: 
1. A kalács tésztájába nem kell tojás, ezért ha valaki teljesen tojásmentesen szeretné készíteni, akkor a tetejét tojás helyett pici cukrozott tejföllel vagy cukrozott tejjel kenje le - esetleg olvasztott vajjal is lehet. Nem lesz ugyan fényes a teteje sütés után, mintha felvert tojással lenne lekenve, de így is nagyon szép lesz!
2. A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). Viszont ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő kalács formában sütjük. Nálam most se nem tepsiben, se nem kalács formában, hanem egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.


 


Legyen a húsvétunk áhítatos családi ünnep, vagy vidám móka, kacagás - a szépen megterített húsvéti asztal láttán mindannyian éhesek leszünk.  A fényesen guruló piros tojások, a foszlós kalács, az illatos sonka, gyerekkorunk ünnepi emlékeit idézik fel. 
Számomra a húsvétnak gyerekkoromban volt meg igazán a hangulata, de szeretném, ha a kisfiaim is hasonlóan emlékeznének majd vissza erre az ünnepre (is), ezért próbálok/próbálunk mindent ugyanúgy csinálni, mint annak idején a szüleim.


Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Még soha nem készítettem kalácsot, pedig nutellával megkenve szerintem a gyermekeim imádnák. Erősíts meg abban, hogy nem nehéz összedobni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megerősítelek: nem nehéz "összedobni". :) De tényleg. Szerintem nagyon jól fog neked is menni... és a gyermekeidnek is biztos nagyon ízlene (főleg nutellával:)).

      Törlés
  2. Nagyon szép kalács! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nem is tudok választani a sok remek recept közül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsiri! Köszönöm kedves szavaidat. Én is örülök, hogy rátaláltál a blogomra! :) Szeretettel köszöntelek, és ha majd a csöppség engedi, gyere máskor is! ;-)

      Törlés
  3. Csodaszép lett a kalácsod! Nagyon szívesen elfogadnék most egy szeletkét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva - Én pedig nagyon szívesen adtam volna Neked (de azért Miskolc egy icipicit odébb van:)).

      Törlés
  4. Jaj de szép... Emberemlékezet óta nem sütöttem kalácsot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Viki! Akkor épp itt az ideje, hogy ismét süss egy kalácskát... :) Örülök, hogy benéztél.

      Törlés
  5. Kelt-tésztában verhetetlen vagy gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika! Ez a mondat igazán jól esett... Nem akarom lekicsinyíteni magamat, mert a kelt tészták igazán közel állnak hozzám (készítésben is + imádom őket enni is:)), de azért vannak még rajtam kívül olyanok, akik szuper kelt tésztákat készítenek/sütnek. :)
      Viszont mindenképpen nagyon örülök annak, amit írtál... ;-))

      Törlés
  6. Nagyon szép a kalácsod, a szeleteléssel semmi baj :)
    Gyerekkorom húsvétjaira én is szívesen emlékszem vissza.

    VálaszTörlés
  7. Jaj, csodaszép, úgy szeretnék én is ilyen szép kalácsot csinálni!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűséges! Nagyon szép munka! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, jó érzés tőled ilyen megjegyzést kapni. ;-)

      Törlés
  9. Igazi húsvéti hangulatot varázsoltál ezzel a finom kaláccsal.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kati. Nekem is teljesen húsvéti hangulatom lett tőle... :)

      Törlés
  10. Szia! Most találtam a blogodra, éppen kalács receptet kerestem...és, hát ez valami csodálatos. Szóval a receptet mentem, feliratkoztam Hozzád...és várlak én is szeretettel. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi! Örülök, hogy rátaláltál a blogomra, annak is, hogy tetszik a kalácsom, azért pedig külön köszönet, hogy fel is iratkoztál hozzám. :) Megyek Én is... :)

      Törlés
  11. Gyönyörű lett a kalács!!!!!

    VálaszTörlés
  12. Kedves Gabi!Köszönöm Neked ezt a tuti receptet, ki is próbáltam, tökéletes lett. Igaz kicsit félve álltam neki (ez életem második kalácsa-az előző teljes csalódás volt) Az oldalról már ki is választottam a következő "áldozatomat":)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moonlight! Nagyon örülök, hogy megtetszett a kalácsom, annak pedig még jobban örülök, hogy megsütötted és tökéletesen sikerült! Köszönöm szépen, hogy jelezted nekem és hagytál megjegyzést!
      Persze, gyere máskor is, várlak szeretettel! Remélem minden nagyon jól fog sikerülni és minden nagyon fog ízleni Neked/Nektek, amit elkészítesz az oldalamról...! :)

      Törlés
  13. most készítem el 4. alkalommal imádom imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó!! :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Én is imádom (és a családom is)! :))
      Köszönöm szépen a megjegyzést!

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Férfiként hobbiszinten szoktam sütögetni, de a szárított élesztős dolgok nem tudom miért, nem sikerülnek.
    Kérdésem, hogy lehet-e ezt a receptet friss élesztővel készíteni és ha igen, mennyi kell bele?
    Köszönettel:András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András!
      Igen, lehet friss élesztővel is készíteni a kalácsot, abból mindig a porélesztőből megadott mennyiségnek a fele kell - tehát ehhez a kalácshoz kb. 3,5 dkg friss élesztőt ajánlok.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Az elősütött kalács másfél óráig tartott. :)

      Törlés
  15. Kedves Gabriella, tegnap megsütöttem a kalácsodat, és nagyon finom lett. 3 kisfiam van, és mindegyiknek nagyon ízlett. Köszönöm a tuti receptet! További jó sütögetést Neked!
    Üdv:
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bea!
      Nagyon örülök, hogy ízlett a fiúknak. :) Szívesen a receptet.
      Gyere máskor is!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  16. Nagyon köszönöm a receptet.Finom lett,talan en legközelebb egy kicsit kevesebb cukrot tennek bele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett Boglárka. Persze, nyugodtan lehet variálni a cukormennyiségen, ez amúgy is ízlésfüggő. :)

      Törlés
  17. Kedves Gabika!Gyönyórü a kalácsod, biztos nagyon nagyon finom is. Én is gyakran sütök keltet is. Szeretném megkérdezni, hogy ebbe kalacsba nem is kell tojás? Szeretettel üdvözöllek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
      Ebbe a kalácsba nem szoktam tenni tojást. Érdemes megsütni, nagyon-nagyon finom!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  18. Ma megsütöttem, és nagyon jól sikerült. Finom lett.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gabriella! Ma megsütöttem, és sajnos nem tettem semmit sem a tetejére, így ici-picit nyers maradt a közepén... de nagyon finom lett, mazsolával és picit kevesebb cukorral készült! Köszönöm, hogy megosztottad, máskor szerintem az elején ráteszek egy fóliát és biztosra megyek! Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Igen, emiatt írtam, hogy sütés közben, amikor már szép barnult a kalács teteje, akkor tenni kell rá fóliát és úgy sütni tovább, mert kívülről ilyenkor úgy néz ki, mintha már megsült volna, de belül egész biztos, hogy még nyers, ezért kell fóliával letakarva tovább sütni.
      Viszont örülök, hogy így is ízlett - legközelebb egész biztos, hogy tökéletes lesz, ha úgy készíted, ahogy a receptben írtam.
      További jó sütögetést!

      Törlés
  20. Bár még nincs húsvét, de most volt rá időm kipróbálni :)!
    Nagyon fincsi pihe-puha kalács és nagyon egyszerű!
    Köszönöm ezt a tuti receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ezt is kipróbáltad Nóri. :) Szívesen a receptet.

      Most lett volna időm válaszolni a Fb oldalamra küldött leveledre, de eltűnt... Te törölted ki? Nem találom. Elnézést, ha nem válaszolok rá rögtön... mindig elolvasom, de néha nagyon sok dolgom van, csak pillanatokra nézek be az oldalamra, emiatt nem válaszolok rá rögtön. Viszont amikor van időm, akkor válaszolok - tudod, hogy örülök a leveleiteknek. :)

      Törlés
  21. E kalács nem csak húsvétra remek de karácsonyra is .En most készítettem először s csoda , koszi Neked es orulok ,hogy ra találtam 💕

    VálaszTörlés
  22. Kedves Gabriella!Vaj helyett margarinnal sokkal másabb lesz szerinted?Köszi Zita és kellemes Ünnepeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zita!
      Ha szereted a margarint, készítheted azzal is.
      Szép Húsvétot kívánok én is!

      Törlés
  23. Kedves Gabriella! Szeretném megköszönni ennek a finom kalácsnak a receptjét! Nagyon finom lett. Olyan receptet kerestem, amibe nem kell tojás, mert a lányom tojás érzékeny Az oldaladról már sok finomságot készítettem és még soha nem csalódtam. Most próbasütést csináltam Húsvét előtt és nyugodt szívvel küldöm csomagban a lányomnak külföldre... (A tetejét én vaníliás cukros tejjel kentem meg.) Gratulálok a munkáidhoz, és nagyon köszönöm még egyszer, hogy megosztod velünk!
    😍

    VálaszTörlés
  24. Kedves Gabriella! Még sosem sütöttem kalácsot. Azt szeretném kérdezni, hogy friss élesztővel is ugyanígy kell készíteni? Nem kell elotte felfuttatni az élesztot?
    Koszonom szepen elore is a valaszt. Üdv Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emese!
      Készítheted friss élesztővel is a kalácsot, az 1 kg liszthez legyen legalább 5 dkg az élesztő. Szerintem egy kicsit futtasd fel 2 csipet kristálycukorral 1 dl langyos tejben és úgy készítsd tovább a maradék tejjel és a többi hozzávalóval ahogy le van írva. Jó sütést!

      Törlés
  25. Szia , éppen most sütöttem meg , a tészta isteni , nekem viszont a cukor mennyisége kevés , ugy érzem mintha nem lenne benne :)
    Újra meg fogom sütni ,kicsit több cukorral:) Már falatozzák a gyerekek a kedvenc nutellával:)
    köszi a receptet

    VálaszTörlés
  26. Nagyon szép kalács. Meglepő volt nekem az arány, úgy tudtam fél kg liszthez szoktak általában egy zacskó élesztőt. De szuper ha így is ilyen jó lesz. Margarint ha használok attól rosszabb lesz? Köszönöm szépen mindig csodálom a sütéseidet. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban