Sztrapacska házi túróval és sertéspörkölttel

Ez az étel nem igazán sorolható a diétás ételek közé, de azt tudni kell, hogy a pörkölt és a sztrapacska az egyik legfinomabb párosítás.  Ráadásul a férjem rajong ezért a kombinációért, emiatt nálunk gyakori ez az étel. Elkészítése csak első ránézésre tűnik hosszadalmasnak, de valójában elég egyszerű elkészíteni. Na jó, mosatlan éppen van vele, de végeredményként egy ízletes ebédet vagy vacsorát kapunk. (Ha vacsorára készül, akkor a szokottnál kicsit hamarabb étkezzünk, vagy mozogjunk utána egy cseppet, mert igencsak laktató étel.)
Nálunk most házi túróval készült, amit Anyukámnak köszönhetünk.

A recept 2012-ben került fel a blogra és az akkor készült sertéspörköltes fotó a recept végén található. De 2020-ban készültek új fotók is. Mivel néha nem pörkölttel, hanem sült szalonnával tálalom, az új képek szalonnásan készültek.



Hozzávalók a sztrapacskához:  
kb. 3 személyre
5 db közepes burgonya
1 tojás
liszt
20-25 dkg túró

Hozzávalók a pörkölthöz:
3-4 közepes fejű vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
kb. 30 dkg sertéscomb
só, őrölt bors, őrölt csemege paprika ízlés szerint
olaj vagy zsír


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A burgonyát megmosom, meghámozom és lereszelem a burgonyareszelőn, majd 1 tojással és annyi liszttel összegyúrom, hogy nokedli állagú tésztát kapjak. (Mi keményebben szeretjük az ilyen jellegű tésztákat, de aki lágyabban szereti, akkor lágyabbra hagyja a tésztát.)
  2. Majd bő, lobogó, sós vízbe beleszaggatom a tésztát nokedliszaggatón és kifőzöm. 
  3. Ha megfőtt, leszűröm a sztrapacskát és összekavarom a túróval. (Ha pörkölttel esszük, akkor sózni ekkor már nem muszáj, hiszen majd a pörkölt megadja az ízét.)
  4. A hagymát megpucolom, megmosom, apróra vágom és kevés olajon vagy zsíron megpirítom, majd hozzáadom a paradicsomot és a paprikát (mindkettőt megmosva, félbevágva). Ha levet eresztenek, akkor hozzáadom a húst is és saját levében főzöm. (Vizet csak akkor öntök hozzá egy picit, ha muszáj.) Ízlés szerint ízesítem őrölt borssal és őrölt paprikával. Sózni ilyenkor még nem szabad, majd csak elkészülte előtt 5 perccel, mert a só megköti a vizet, és a hús kemény, rágós marad. Emiatt tehát a végén sózom ízlés szerint, és még kb. 5 percig főzöm. 
  5. Ha elkészült mindkettő, akkor tányérra szedem a túrós sztrapacskát, erre helyezem a sertéspörköltet és pici tejföllel meglocsolom a tetejét.  

Tipp: Sertéspörkölt helyett sült szalonna kockákkal is tálalhatjuk.




2012-ben készült fotó sertéspörkölttel tálalva



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Újra egy nagyszerű étel! Ez a kombináció nekünk is bejönne, megjegyezve:-)
    A hozzávalóknál kukkintsd meg, 5 drb közepes... (jártam már így én is)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy igencsak ízletes étel így együtt! Nagyon guszta és finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon ízletes együtt, a férjem már csak így hajlandó megenni - a kettőt együtt, mert annyira ízlik neki. :)

      Törlés
  3. Wow! Kaphatnék egy tányérral ebédre. Légyszi-légyszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom, jó kislány vagy, úgyhogy kaphatsz. :))))

      Törlés
  4. A sztrapacska nálunk már önmagában is elég "kemény kaja",juhtúróval,tejföllel,sült szalonnapörcökkel.
    De a férjem hetente megenné...én pedig azzal hárítom,hogy fél nap és egy felfordított konyha a velejárója,s havonta egyszer készítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig nehezen állok neki, mert mindig úgy van bennem, hogy ez olyan macerás és sok mosatlan és egyebek, aztán amikor elkészítem, mindig megállapítom, hogy nem is olyan bonyolult... :)

      Törlés
  5. Még sosem ettem pörkölttel, de jól néz ki:) Mi csak juhtúróval és tejföllel szoktuk enni, de mindenképpen nagyon finom étel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, egyszer feltétlenül próbáljátok ki pörkölttel, meglátjátok milyen finom így együtt! :P

      Törlés
  6. De még milyen jó párosítás! :) Szívesen elfogadnám, nagyon tudnám szeretni! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, főleg hogy házi túróból készült. Én is gyakran szoktam készíteni, juh és tehén túró keverékével, tejföllel és jó sok sajttal és szalonnával a tetején :) Pörkölttel mi sem ettük még, de biztos finom így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni a pörköltes változattal... :P

      Törlés
  8. Oh! Sztrapacska! Imádom! Jó lenne holnap ebédre! Ezt is ki kellene próbálni. No majd Életem Párja. Ő a krumplirajongó! ;-))

    VálaszTörlés
  9. Jó kiadós párosítás:-) Az én Férjem is odalenne érte, mint minden húsos fogásért. Na jó, én is, elég ránézni:-)

    VálaszTörlés
  10. Szívderítő látvány! Mennyei finomság. Így vacsora után is meg tudnék még enni belőle egy fél tányérral. Nagyon-nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  11. Nálunk sztrapi volt,kapros-túrós,de pörkölttel is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na végre valaki, aki pörkölttel eszi! Már kezdtem magam furcsán érezni, hogy csak Mi esszük pörkölttel... :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban