PAPAGÁJ-TORTA

Nyugalom, a címben szereplő madár nincs benne a tortában. :) Viszont biztos sokan ismerik azt a mondást, melyet akkor szoktunk használni, ha valaki túl színes öltözékben jelenik meg előttünk: "úgy néz ki, mint egy papagáj". :) Ez a torta is három színű tésztából áll: barna, rózsaszín és sárga - ebből ered a neve. Puha piskóta kakaós főzött krémmel töltve és étcsokoládéval leöntve. A sok hozzávalóból ítélve bonyolultnak tűnhet, pedig nagyon egyszerű elkészíteni. De nem tagadom, picit sok mosatlan van vele > a mosogatógéppel párhuzamosan mosogattam. Ettől függetlenül érdemes elkészíteni, mert nagyon finom!!!
Anyukám születésnapjára sütöttem a napokban, mindenkinek nagyon ízlett > a férjemnek olyannyira, hogy Ő ette meg a felét egyszerre, ráadásul közvetlenül vacsora után... :)) Azt hiszem ettől nagyobb elismerésre nem is vágyhattam volna, hiszen Ő eléggé kritikus az ételekkel és süteményekkel szemben. Ráadásul ezt a tortát én kísérleteztem ki - az ötletet ugyan egy könyvemből vettem, de ott csak barna és sárga tésztából készült, viszont úgy gondoltam, hogy eper vagy puncs pudingporból készítek hozzá még egy rózsaszínű tésztát is, hogy még színesebb legyen. :) Valamint a könyvben lekvárral volt megtöltve, de születésnapra nem szerettem volna lekvárral töltött tortát vinni, úgy gondoltam, hogy kakaós főzött krémmel sokkal finomabb lesz. Tehát muszáj gyorsan leírnom a hozzávalókat, mert készítés közben semmit nem írtam fel, és nem szeretném elfelejteni > szerintem a férjem gyakran fogja "követelni" ezt a tortát. :-))



Hozzávalók a barna és sárga tésztához: (24-26 cm átmérőjű tortaformához)
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 3/4 cs. sütőpor (kb. 8 g)

+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-  2 evőkanál kristálycukor

A rózsaszín tésztához:
- 2 cs. eper vagy puncs ízű pudingpor
- 3 tojás
- 3 csapott evőkanál kristálycukor 
- 1/4 cs. sütőpor (kb. 4 g)

A krémhez:
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg liszt
- 2-3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 18 dkg vaj

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

 Mire átvittük Anyukámékhoz, 
addigra a csoki és a krém picit meglágyult a melegben,
emiatt nem lehetett szépen szeletelni. :/ 
Ráadásul nem volt időm arra, hogy az elkészült krémet
pár órára hűtőbe tegyem, 
pedig úgy sokkal könnyebben és sokkal szebben lehet
vele dolgozni.
Ja, és amikor írtam a tortára a "boldog szülinapot" feliratot,
a férjem ott toporgott a hátam mögött és 10 másodpercenként
azt kérdezte, hogy: "mikor megyünk már"?. 
Ilyen körülmények között ne csodálkozzunk,
ha a felirat sem lett olyan szép, mint amilyenre szerettem volna. :) 
De hát gyakorlat teszi a mestert -
legközelebb szebb lesz! :))


1. A 6 evőkanál lisztet a sütőporral elkeverem. A 6 tojást szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A 6 evőkanál cukrot a tojások sárgájával habosra keverem (fehéredésig), majd fokozatosan hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, és ketté veszem a masszát. Az egyikbe óvatosan beleforgatom a tojáshab felét, a másikba beleteszem az 1 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál cukrot és óvatosan beleforgatom a tojáshab másik felét.
A rózsaszín tésztához a pudingport összekeverem a sütőporral, majd a 2 tojást habosra keverem a 2 evőkanál cukorral, aztán hozzákeverem a sütőporos pudingport is. 
2. A tortaformát enyhén kivajazom/lisztezem és a 3 tésztát felváltva belekanalazom a formába. (mindenhová jusson mind a három tésztából) 
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütöm (de ez sütőfüggő, úgyhogy tűpróba). Ha kihűlt, vízszintesen keresztbe vágom.
3. A krémhez a lisztet a tejjel simára keverem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a kakaóport is, majd jó sűrűre főzöm. A margarint a cukorral habosra keverem. Ha a krém teljesen kihűlt, apránként hozzákeverem a margarinos krémhez. (A krémet érdemes betenni a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt a tortára kenjük, mert úgy sokkal könnyebben és sokkal szebben lehet vele dolgozni - nekem erre most nem volt időm.)
4. Megtöltöm a tortát a krémmel, oldalt is és a tetejét is egyenletesen bekrémezem.
5. A csokoládét eltördelem és gőz fölött megolvasztom, elkeverek benne egy evőkanál olajat, majd a torta tetejére egyengetem. 

Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Isten éltesse Anyukádat nagyon sokáig erőben egészségben! Gratulálok nagyon szép tortát készítettél. Ismerem ezt a receptet csak eddig tepsibe kanalazva, de így nagyon praktikus tortának elkészítve. Ügyes vagy !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Éva Anyukám nevében is. :) Kedves vagy, tényleg nem vagyok gyakorlott a krémes torták készítésében - és ha kinézetre nem is, de ízre tökéletes lett!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem szép lett a felirat még ilyen körülmények között is ! :) Én sosem tudtam szépen sütire írni. Anyukádnak pedig még sok boldog születésnapot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, olyan aranyos vagy, tudtad? :) Átadom Anyukámnak.

      Törlés
  4. Boldog-boldog-boldog születésnapot... Isten éltesse édesanyád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi, köszönöm szépen Anyukám nevében is. :)

      Törlés
  5. Nagyon boldog születésnapot kívánok Anyukádnak! A torta szép lett és biztosan finom volt, a vágott szeletkét nagyon megenném most!!!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne még belőle, szívesen meg is kínálnálak... :)
      Köszönöm Barbi.

      Törlés
  6. Nagyon sok boldog szülinapot anyukádnak utólag is! :) Szerintem nagyon szép lett a torta, és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  7. Sok boldogságot Anyukádnak! A torta nagyon szép lett! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog szülinapot édesanyádnak! A torta nekem nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  9. A torta nagyon szép lett és az elnevezése is nagyon találó. Az ilyen torták nagyon bejönnek nekem.Szerintem nincs semmi baj a felirattal sem, nagyon jól mutat.
    Isten éltesse az ünnepeltet, az én Anyukám is most lenne ennyi éves... :(

    VálaszTörlés
  10. Jó lett a tortád! Még sok boldog szülinapot az ünnepeltnek!:-)

    VálaszTörlés
  11. Sok Boldog születésnapot kivánok anyukádnak ! A receptet én is ismerem,őzgerinc formában szoktuk sütni. Nagyon szép lett.

    VálaszTörlés
  12. Isten éltesse Anyukádat, így utólag is !Még nem sütöttem pudinggal piskótát ,de jegyzem és kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Aleda Anyukám nevében is. :)
      Érdemes kipróbálnod a pudingos piskótát, u.olyan, mintha liszttel készítenéd, könnyű és laza - és így még színes piskótát is lehet sütni. ;-)

      Törlés
  13. Isten éltesse Édesanyádat! Nagyon szép a torta, a leírtak szerint finom is lehetett! Valóban az a legnagyobb dicséret egy "szakácsnak", ha gyorsan elfogy a műve :)

    VálaszTörlés
  14. Utólag is Isten éltesse Anyukádat! :) Klassz lett a tortád! A főzött krém szerintem is jobb választás a lekvárnál egy tortához! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban