"Magyaros" kalácskoszorú

Egy nagyon puha, enyhén édeskés sós kalácsról van szó, amiből fenséges reggelit vagy uzsonnát varázsolhatunk az asztalra egy pohár tej kíséretében. Ha hagyma nélkül készítjük, akkor tízóraira is csomagolhatjuk gyereknek, felnőttnek egyaránt. 
A férjemmel ez lett az egyik nagy kedvencünk a kalácsok között, de a kisfiam is jóízűen tudja 'majszolni' > úgy érzem, sokszor elő fog fordulni ez a kalács az étkezőasztalunkon, akár más töltelékkel is. Már van is egy nagyon jó ötletem, melyet hamarosan megvalósítok... ;-))




Hozzávalók a tésztához: (28 cm átmérőjű koszorú formához - de forma nélkül is lehet készíteni)
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 3 dl langyos víz
- fél dl étolaj
- 7 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna
- 1 zacskó szárított élesztő (7g)
- 1 teáskanál só

+ nyújtás után 1-2 evőkanál étolaj
+ a tetejére egy tojás

A töltelékhez:
- 1 evőkanál édes-nemes pirospaprikapor
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 20 dkg szeletelt bacon
- 5 dkg vékonyra szeletelt kolbász
- 1 közepes fej vörös- vagy lila hagyma vékonyan karikázva (én egyszer már hagyma nélkül is készítettem, és úgy is nagyon finom)
- 1 csipet só






1. A kenyérsütőgép üstjébe beleteszem a hozzávalókat és elindítom a dagasztás programot. Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem a tésztát. 
2. Ha megkelt, akkor kinyújtom téglalap alakúra kb. 1 cm vastagra. Az alsó egyharmadát hosszanti irányban (ami felcsavarásnál majd a közepére fog esni), megkenem 1-2 evőkanál étolajjal, ezt a részt megszórom a pirospaprikával, borssal, köménnyel, majd rá teszem a szeletelt bacont, kolbász, hagymát, és ha kell, picit megszórom egy csipet sóval.




3. Feltekerem koszorú formára, a formát kivajazom/lisztezem és belehelyezem a kalácsot, melyben duplájára kelesztem (kb. fél óra).




4. Lekenem a tetejét felvert tojással, majd pár helyen ollóval becsípem a tetejét, hogy sütés közben a távozó gőz ne repessze szét a kalácsot.
5. Előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 30 percig sütöm szép pirosra. (A sütési idő felénél, tehát kb. 15 perc után, amikor a teteje már szépen megsült, letakarom alufóliával, hogy a teteje meg ne égjen, de a kalács belül még süljön. Persze a sütési idő sütőfüggő, erre inkább figyeljünk oda - sima sütőben kb. 45 perc.)
6. Ha megsült, akkor még kb. 5 percig a formában hagyom és tiszta konyharuhával letakarom, hogy szépen átpuhuljon - aztán kiveszem a formából és akár már langyosan is lehet fogyasztani. 




Jó étvágyat!

Recept forrása: Sthal Judit
 

Megjegyzések

  1. Gyönyörű és még hús is van benne, ezt a fiúk nagyon bírnák:) Egyébként is kalács és kelttészta rajongók vagyunk, el fog ez is készülni hamarosan:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is ízlene a fiúknak... ;-) Köszönöm Trollanyu.

      Törlés
  2. Ez a kalács valami isteni finom lehet!!! Nagyon szépek a fotóid, igazi őszi hangulatot árasztanak.:)

    VálaszTörlés
  3. Hú, most megleptél. Az első kép alapján arra gondoltam, hogy valami finom édes lekváros kalács jön, nem is értettem mitől magyaros. Aztán végigolvastam és néztem és már tudom. :) Nekem kicsit furcsa ötlet, de megkóstolnám. A sárga virágos, kukoricás, napsütéses képek csodaszépek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Édeskonyha. Ez a kalács tényleg érdekes, mert picit édes a tésztája, viszont sós is + a töltelék is sós - mégis annyira finom, hogy elmondani sem tudom. Annyira ízlett Nekünk, ezt a receptet szerintem nagyon sokszor fogom használni. :)

      Törlés
  4. Nagyon sok finomság van benne, ötletes egy kalács :) Szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Én pedig nagyon szívesen megkínálnálak, de már elfogyott... :)

      Törlés
  5. Először azt hittem, hogy édes kalácsot fogok látni a kis kép után, de aztán én is meglepődtem, hogy sós a tölteléke és még hozzá tényleg magyaros ízekkel! Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon finom Kriszti. Igen, valóban kicsit érdekes a recept első látásra/hallásra, de annyira, de annyira finooom! :P

      Törlés
  6. Csípem a fotóidat:-) Még így ősziesen is olyan vidámak! A kalácsod is tetszik, nálunk is hasonló hatást váltana ki!

    VálaszTörlés
  7. Remek tízórai recept. Hát most elgondolkodtattál, mi is készüljön kemencében legközelebb. De akár így, akár úgy ez hamarosan elkészül nálunk is! :-))

    VálaszTörlés
  8. Csodásak a fotóid is és a kalács is! Ezt nálunk is elmajszolgatnák:-)

    VálaszTörlés
  9. Csodaszép ez a koszorú, és mivel baconos és kolbászos, a fiúk tutira nagyon-nagyon szeretnék! :) Sőt, nemcsak a fiúk! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban