Rozsos kenyérfalatkák sajttal és baconnel töltve

Egy pohárka tokaji bor mellé nagyon jól esik pár falatka ebből a rozsos finomságból (még akkor is, ha én nem iszom alkoholt :)).
Milán imádja ezt a rozsos kenyérfalatkát > persze Ő nem bort kortyol hozzá, hanem kakaót vagy tejecskét. :))

Kisokos
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet leginkább kenyérsütéshez használjuk. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumokban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni. 



 
Hozzávalók a tésztához: (kb. 20 db-hoz)
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg rozsliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 0,5 dl langyos víz 
- 3,5-4 dl kefir
- 2 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
- 2-3 evőkanálnyi puha vaj
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 25 dkg kockázott bacon (vagy császárszalonnát is kockázhatunk bele)

+ a tetejére pirított tök- és szezámmag




Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom és dagasztom a tésztát. (a kefirt adom hozzá utoljára, először csak 3 dl, majd fokozatosan, amennyi még hiányzik ahhoz, hogy nagyon lágy tésztát kapjak)
De a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani.
Langyos helyen kelesztőtálban, vagy egy tálban tiszta konyharuhával letakarva 1 órán át kelesztem.
2. A megkelt tésztát lazán átgyúrom, ketté veszem, és mindkettőt (külön-külön) enyhén lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom.
3. Megkenem a puha vajjal a tészta felületét, a reszelt sajtot rászórom egyenletesen, erre rászórom a bacon kockákat. 
4. A tésztát feltekerem úgy, mint a bejglit vagy mint a piskótatekercset, majd éles késsel kb. 4-5 cm-ként feldarabolom.
5. Sütőpapíros (vagy vajjal kikent/lisztezett) tepsibe teszem, a tetejét lekenem a tojásfehérjével, szórok rá tökmagot és szezámmagot, és kelesztem még a tepsiben is kb. 15 percig. 
6. 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban valószínű, hogy picit magasabb hőfokon és a sütési idő hosszabb lesz)
7. A megsült tésztát még 5 percig a tepsiben hagyom, tiszta konyharuhával letakarom, hogy jól átpuhuljon, majd rácsra vagy fatáblára teszem és hagyom kihűlni.


Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. De csodás az összhatása a képednek ! Nagyon finom lehet szívesen falatoznék most egy egészen kicsikét csak!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva. Szívesen adnék... különben tegnap épp Miskolcon voltam, szóval vihettem volna. ;-)

      Törlés
  2. Megint egy remek finomságot sütöttél, mit nem adnék egy darabkáért. Csodaszépek a fotóid, igazi nyári hangulatot árasztanak.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, Gabi, csak nyelek nagyokat! Nagyon guszta, és bár nálunk is szinte minden fehér liszttel készül, nagyon tetszik és nagyon finomnak gondolom ezeket a kis rozsos falatkákat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka, olyan kedves vagy. Puszillak :)

      Törlés
  4. Olyan hangulatosak a képek, hogy legszívesebben odaülnék most mindjárt az asztalhoz. Amúgy is imádom a rozsos kenyereket, péksüteményeket, de a borocskából is lecsúszna egy kicsi biztosan mellé :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nea, köszönöm szépen. Szívesen vendégül látlak, gyere, foglalj helyet! ...és még a finom tokaji borból is kortyolhatsz... ;-)

      Törlés
  5. Ez finom lehet, én eddig csak fehérlisztből sütöttem, nálunk nagyon gyenge a választék lisztek terén, ha van is nagyon drága. Csodaszép fotók:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kati, kedves vagy. ...azért remélem, nálatok is hamarosan lesz lisztválaszték...

      Törlés
  6. Igaz, hogy most reggeliztem, de mire végigolvastam, hogy mit mindent tettél bele ebbe a finomságba, ismét éhes lettem. Szóval ez olyan sürgősen elkészítenivaló dolog lesz nálam. :-))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon nyári hangulata van a képeknek, nagyon tetszik! Finom kis falatok lehetnek!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű, egészséges, és még bacon is van benne:) Nálunk általában rozsos kenyerek péksütik készülnek, azok a kedvenceink. A borosüveged is csodás, hangulatos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu. Én is szeretem ezt a borosüveget, nekem is nagyon tetszik... :)

      Törlés
  9. Nagyon klasszul hangzik,valamelyik nap megsütöm:))

    Én kifejezetten szeretem a rozslisztet,szerintem sokkal jobb ízű a vele készült kenyér vagy pékáru mintha csak fehérlisztet használnék.És a rozsliszt emeli legkevésbé a vér cukorszintjét,ami azért is jó,mert hosszab időre eltelít,és nincs farkaséhség érzet pár óra múlva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Köszönöm. Örülnék, ha megsütnéd, nagyon finom!

      Törlés
  10. Finom ropogtatni való. Látom te is bátran nyúlsz az egészségesebb lisztekhez... Nagyon finom lehet, persze a sajttól és a bacontól mit is várhatnánk... :o)

    VálaszTörlés
  11. A rozslisztet én is előszeretettel használom, ég a nokedlit is jobban szeretem, ha ebből készül. A szép, virágos háttér előtt csábítóak a kenyérfalatkáid, baconnal, sajttal én is szoktam készíteni élesztős rolókat, pillanatok alatt elfogynak! Érdekességnek tűnik a ráadás szóda!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon helyesek a buciid! Én is előszeretettel használom a rozslisztet, kenyérhez meg sós sütikhez. Ó, Vicuska is ezt írta előttem, hát egyezik az ízlésünk:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban