Lemezes linzer

Egyszerű, mégis nagyon mutatós sütemény és mindehhez csak kevés hozzávaló szükséges. Mivel zsírral készül, nagyon omlós, porhanyós és finom! A kisfiam linzer tészta rajongó, ez a sütemény az Ő nagy kedvence. Bármilyen savanykásabb lekvárral tölthetjük - lényeg, hogy sütésálló legyen, vagy jó házi lekvár, mint például nálam, melyet idén nyáron főztem.
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik.






Hozzávalók:  
kb. 20x20 cm-es tepsihez
 1 tojássárgája
 15 dkg zsír
 10 dkg porcukor
 1 közepes citrom (kezeletlen)
 40 dkg liszt
 fél cs. sütőpor (6 g)
 kevés tej
 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

+ bármilyen ízű sütésálló lekvár


A képeken szereplő kerámia termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken - most nagy kedvezménnyel:



Elkészítés: 
1. A tojássárgáját a zsírral, porcukorral és a megmosott/reszelt citrom héjával habosra kavarjuk.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, 2 részbe belegyúrjuk a kakaóport.
3. Lisztezett felületen az egyik kakaós tésztát kinyújtjuk, enyhén vajazott/lisztezett tepsibe helyezzük a nyújtófa segítségével (pici tepsibe: kb. 20x20 cm-es), megkenjük ízlés szerint lekvárral (szerintem ne sajnáljuk belőle). Kinyújtjuk a világos tésztát is, ráhelyezzük a lekvárral megkent tésztára és a világos tésztát is megkenjük lekvárral. Végül kinyújtjuk a másik kakaós tésztát, és az előző tészta tetejére tesszük. (Omlós tésztáról van szó, tehát ne ijedjünk meg, ha nyújtás közben picit szakadozik a széle, könnyen össze lehet tapasztani, valamint amikor helyezzük a tepsibe a kinyújtott tésztát, óvatosan/lazán tekerjük fel a nyújtófára és úgy engedjük bele a tepsibe.)
4. 180 fokon kb. 20 percig sütjük (én légkeverésesben szoktam, de lehet hagyományos sütőben is nyugodtan). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
5. Ha kihűlt, meghintjük a tetejét pici porcukorral - csak, hogy mutatósabb legyen - és szeletelve tálaljuk.






Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Gabi!Annyira finom lehet ez a süti!A tésztája jó porhanyós!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nelli, jól látod, tényleg olyan omlós, porhanyós. Ez is az a fajta süti, amelyből eszi az ember egyiket a másik után megállás nélkül. :-) Eteti magát ez az egyszerű omlós tészta.

      Törlés
  2. Hmm, nagyon guszta...:) Elhiszem, hogy a kicsi Milán kedvence!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós, előbb azt hittem, h túró van a közepén. Szeretem a képeid, szép színesek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Aleda. Lehet, hogy néha már túl színesek is a képeim, de én imádom a színeket!! :o)

      Törlés
  4. Gabriella, ez annyira jó!
    Nagyon kínálja magát, elfogom készíteni:) Köszönöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mági, kedves vagy. Örülnék, ha elkészítenéd... Tényleg kínálja magát... :)

      Törlés
  5. Tetszik a recept, el is mentettem. Hamarosan el lesz készítve. :)....Ja, és nagyon guszta!
    Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm Okki. Örülök, hogy elkészíted, biztos ízleni fog Nektek is. :)

      Törlés
  6. Szívesen megkóstolgatnám, többször is!!!:D

    VálaszTörlés
  7. Hirtelen azt hittem, hogy túrókrém van középen és mikor olvasom, akkor látom, hogy az is tészta! Biztos finom! Én most láttam egy hasonlót csak az 4 lapos és ganache krém van a lapok közé kenve. Hamarosan sort kerítek rá... Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti. Tényleg olyan, mintha valamilyen krém lenne a közepén... de neeem! :-)
      Jól hangzik a "kiszemelt" sütid, máris enném, várom! :o)

      Törlés
  8. Nagyon jól néz ki,megjegyzem magamnak és biztosan el fogom készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülnék neki, ha elkészítenéd, köszönöm szépen. :)

      Törlés
  9. Egyszerűen nagyszerű, nincs benne krém, imádnám! :) puszik! B.csek

    VálaszTörlés
  10. Gondolom, attól lemezes, hogy olyan jó porhanyós?! :) Nagyon finomak ezek a zsírral készült linzer tészták, istenien néz ki a sütid! :)

    VálaszTörlés
  11. De jó ez a név! Már én is sütöttem, de más néven ismertem. Ez jobban tetszik:-)

    VálaszTörlés
  12. Ez megint olyan recept amit muszáj vagyok minél hamarabb kipróbálni,mert annyira gyönyörű:)) Köszönöm:)

    VálaszTörlés
  13. Hűűű, hogy nálatok micsoda sütik sülnek mostanában, én idő hiányában mostanság nagyon keveset sütök... Nagyon szépek a képeid! (na, ezt már mondtam egy párszor!) :)))

    VálaszTörlés
  14. Nagyon gusztusos így, hogy középen van a világos tészta, a két szélén pedig a kakaós. Finom lehetett, szívesen megkóstolnám :) Mostanában nem nagyon sütöttem semmit, inkább csak fagyikat eszünk, meg gyümölcsöket....

    VálaszTörlés
  15. Ha linzer tésztát süttök mindig porhanyós lesz a zsírral csináljátok. A margarinos tészta már a sütőben kiszárad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a fajtát mindig zsírral készítem. Egyébként Anyukám is mindig minden linzer tésztát zsírral készített, valóban nagyon finom porhanyós és omlós.
      Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  16. Köszönöm szépen a megjegyzéseket, kedvesek vagytok, örülök, hogy benéztetek.

    VálaszTörlés
  17. nagyon guszta,én is azt hittem túros de barack levárral fogom kipróbálni.Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  18. Nagyon guszta,házi baracklekvárral fogom kipróbálni.Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi, örülök, hogy tetszik. Szívesen a receptet...

      Törlés
  19. Nahát!!!! :) Kedves Gabriella! Ma megsütöttem,és eszméletlen finom.Nagyon omlós a gyerekeknek nagyon bejött meg nekem is. Köszike. Kitti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kitti!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlett a gyerekeknek, meg Neked is. :) Szívesen a receptet. Én pedig köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes nézelődést kívánok a blogon, és jó sütést-főzést!
      Gabriella

      Törlés
  20. Köszike! Nálad mindig találok valamit ami felvillanyoz és addig nem nyugszom amíg meg nem sütöm. Üdv a szép családodnak és persze neked is :) Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, köszönöm szépen - a családom nevében is. :)

      Törlés
  21. Nagyon guszta. Szerinted a sima bolti lekvárt ha megmikrózom vagy főzöm egy kicsit , akkor sütés álló lesz? A lényeg csak hogy sűrű lekvár legyen? Házi lekvár sajna nincsen

    VálaszTörlés
  22. Kedves Gabriella, tegnap delutan raszantam magam es elkeszitettem a receptet. Nem szoktam soha zsirral sutni de most az egszer gondoltam kiprobalom. Nagyon de nagyon szepre es finomra sikerult. Sok sajat keszitesu (magnelkuli) lekvarom van igy ribizli lekvarral keszitettem.Koszonom a receptet.
    PS. Mar regota kiserema "Blogg-od" es nagyon kedvelem.Kivanok tovabbi sok sikert!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban