Foltos gyümölcsös süti
Gerdinél láttam ezt a nagyon mutatós kakaós kevert süteményt és azonnal beleszerettem! Közben eszembe jutott, hogy az én "Régimódi süteményes könyvemben" is szerepel hasonló recept foltocska néven, melyet már sokszor elkészítettem - ide kattintva található a blogomon. Imádom az ilyen gyorsan elkészíthető sütiket, melyeket 5-10 perc alatt összekavarunk, majd megsütjük és már ehetjük is. Bármilyen gyümölccsel variálható, amivel csak el tudjuk képzelni. Nagyon finom!!
A Vanília kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Hozzávalók:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
kb. 20x30 cm-es tepsihez
4 tojás
25 dkg cukor
(én 15 dkg cukorral szoktam készíteni, de ha édesebben szeretitek, inkább 25 dkg cukrot tegyetek bele)
1 citrom leve és héja
1 dl olaj
30 dkg liszt
1 csipet só
1 cs. sütőpor
1 dl tej
1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor + 1 evőkanál tej
60 dkg gyümölcs
Elkészítés
1. A friss gyümölcsöt megmosom, nagyobb darabokra felvágom. (Ha cseresznyével vagy meggyel készül, akkor eltávolítom a magját, lecsöpögtetem és úgy teszem bele. Vagy ha befőttel készül, akkor lecsöpögtetem a gyümölcsöt.)
2. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral habosra keverem, belereszelem a citrom héját, majd jöhet hozzá az olaj és a citrom kifacsart leve. Ezután a sütőporral elkevert lisztet + a tejet váltogatva adom hozzá. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a lisztes masszához.
3. A massza 3/4-ét egy kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetem, a maradék masszában elkavarom a kakaóport és az 1 evőkanál tejet, és kanállal kis halmokat teszek a világos massza tetejére. Rápotyogtatom a gyümölcsöket. Esetleg némelyiket egy kicsit bele is lehet nyomkodni a tésztába.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. (Nekem 17 perc alatt megsült, de a sima sütőben valószínűleg több idő lesz, tehát a legmegfelelőbb a tűpróba!!!)
Ha kihűlt, szeletelve, porcukrozva tálalom.
Az elkészítés fázisai
...és még néhány nyálcsorgató fotó :)
Jó étvágyat!
Gerdi receptje alapján
Nagyon guszta lett nálad is, már megcsodátam Gerdinél is, meg Barbinál is:) Azt hiszem sikerült kiválasztanom mit készítek tőled, ha közben meg nem gondolom magam.
VálaszTörlésKöszönöm.
TörlésKíváncsian várom, hogy mit készítesz tőlem, nekem még nem sikerült választanom... de ami késik, nem múlik. :)
Juj, ez finom lehet! Nagyon guszta!
VálaszTörlésFinom:)
VálaszTörlésMegyek sütni:)
Jó hogy elmentetted őket fotózáshoz, mert nagyon kis csinosak lettek. Szaladnék is az utolsó szeletért, de biztos vagyok benne, hogy már nyoma sincs :D
VálaszTörlésGabriella úgy látom, te nagy mestere vagy a gyümölcsös sütiknek. Egyik finomabb, mint a másik, csak nyeldekelek nagyokat. Ez is csoda guszta lett!
VálaszTörlésKöszi Nea, kedves vagy. :)
TörlésNagyon jól néz ki, finom és könnyed lehet! :) Megéheztem nálad egy kis sütire! :)
VálaszTörlésNagyon guszta lett!! :)
VálaszTörlésGabriela, nagyon szívesen:-)
VálaszTörlésTényleg körbejár ez a süti, aminek nagyon tudok örülni!
Nagyon szépek:))
VálaszTörlésÉn is megcsináltam, nagyon tetszett...:)
VálaszTörlésGabriella, ez nekem nagyon tetszik!:) Ki fogom próbálni!:)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN "LÁNYOK", ARANYOSAK VAGYTOK. :)
VálaszTörlésHello! Azt szeretném kérdezni,hogy ezt mekkora tepsiben kell megsütni?
VálaszTörlésMeggy és eper helyett bármilyen gyümölcsöt bele lehet tenni?
Szia!
TörlésKb. 20x30 cm-es tepsiben szoktam sütni ezt a süteményt.
Persze, bármilyen gyümölccsel készítheted, amit el tudsz képzelni a süti többi hozzávalójához. Pl. barackkal, körtével, almával, de akár még banánnal, naranccsal is.
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
KEDVES GABI ..A GYUMOLCS NEKEM MINDIG A SUTEMENY ALJARA LANDOL ..???? MITOL ILYEN SZEP A TIED??...
VálaszTörlésKedves Mária!
TörlésA lazább süteményeknél, melyekbe könnyebben lesüllyed a sütemény sütés közben, szoktam úgy csinálni, hogy 1-2 evőkanál lisztben megforgatom a gyümölcsöt és úgy potyogtatom a sütemény tetejére.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésMa megsütöttem a "Foltos gyümölcsöset" 6 tojásból (40x30-as tepsi) és rabarbará-val. nagyon-nagyon finom és még melegen el is fogyott a fele.
Köszönöm a receptet.
Kedves Julika!
TörlésNagy örömmel olvasom, hogy nagyobb adagot készítettél, mert ennyire ízlik Neked és a családodnak - szívesen a receptet. :) Én pedig köszönöm, hogy megírtad. Rebarbarával valami mennyei lehet, egyszer kipróbálom én is.
További kellemes időtöltést kívánok itt a blogon és jó sütögetést!
Üdvözlettel: Gabriella