Kakaós-fahéjas óriás briós

A tésztája kellemesen puha, a töltelék finom kakaós > kell ennél több a reggeli tej vagy kakaó mellé? :)
 



Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)

A töltelékhez:
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál fahéj (ha valaki nem szereti a fahéjat, akkor ezt ki lehet hagyni)

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín vagy tej
- 1 teáskanál cukor





Elkészítés:
(A tészta hozzávalóit most a kenyérsütőgép üstjében készítettem el - amíg a gép dolgozott, addig legalább tudtam intézni a reggeli teendőket.)
1. A lisztet összekeverem a cukorral. A vajat (vagy margarint) és másfél dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melybe kicsi mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a maradék 1 dl tejet. Elindítom a dagasztás programot.
2. Amikor a gép végzett a dagasztással, akkor a tésztát egy kelesztőtálba teszem, és duplájára kelesztem a tésztát. 
3. Ha a tészta megkelt, akkor kinyújtom kb. 5 mm vastag téglalapra. A töltelék hozzávalóit összekeverem és rászitálom egyenletesen a kinyújtott tésztára. Feltekerem mint egy bejglit és csiga alakba felcsavarom. 
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, néhol megszurkálom a tésztát villával, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben. 
5. A tojássárgáját pici /tejszínneltejjel és cukorral összekeverem, lekenem vele a tészta tetejét, és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 40 percig sütöm. Ha a vége felé a tészta már szép barna, akkor esetleg letakarom alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de a közepe még süljön. (sima sütőben valószínűleg több ideig tart a sütés)
6. Amikor a tészta megsült, még forrón megszórom a tetejét pici kristálycukorral, majd letakarom 10-15 percre egy konyharuhával, hogy jól átpuhuljon amíg picit hűl - aztán lehet fogyasztani. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is finom puha marad.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kell-e ennél több?! Nekem nem! Hú, de reggeliznék ilyen finomságokat minden nap!

    VálaszTörlés
  2. Hű de jól néz ki. Ez lesz nálam a következő, diós változatban. Köszi szépen az ötlett és a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Jujjjjj! Dobtam egy pogit, kérek szépen egy szeletkét cserébe :O

    VálaszTörlés
  4. Nem kell ennél több,pont jó így.Küldheted is:))

    VálaszTörlés
  5. Nekem se kéne több :-)) Te jó ég, ilyenre felkelni reggel!

    VálaszTörlés
  6. Jöhet, így, ahogy van. Kakaós is, fahéjas is, tényleg nem is kell jobb egy csésze tej mellé! :)

    VálaszTörlés
  7. Hú micsoda gyönyörű óriás briós, nem kell nekem sem több:)

    VálaszTörlés
  8. Nekem sem kellene ennél több, csak itt lenne reggelire. Nagyon szépséges!!!

    VálaszTörlés
  9. Érdekes és finom megoldás. Most reggelire jöhetne.

    VálaszTörlés
  10. Oh jajj most azonnal... :D Brióst szeretjük, kakaó, fahéj bármikor jöhet így együtt meg.. hmmmmm...

    VálaszTörlés
  11. úhh, ez eszméletlen jól néz ki, gonodlom Milánnak is nagyon tetszett...:)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép lett a briós! Megakadt a szemem azokon a pöttyös bögréken is:-)

    VálaszTörlés
  13. No, ezt biztosan megsütöm, meseszépen néz ki... gratulálok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mirza, örülnék, ha megsütnéd... :)

      Törlés
  14. KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK! :)

    VálaszTörlés
  15. Szia Gabriella! Azt szeretném kérdezni , hogy 1 nagy csiga lesz belőle vagy lehet több kicsit is készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Renáta! Én egy nagyot készítettem ebből a tésztából, de nyugodtan készíthetsz több kicsit is... Amennyi neked jól esik.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban