2012. április 13., péntek

Sonkás-szalonnás-hagymás fonatok

Egyszerű ok miatt készítettem ezt a kelt tésztát tegnap - a húsvéti ünnepek után maradt néhány finomság, melyeket mindenképpen fel akartam használni (tejszín, sonka stb.), tehát gyorsan "fellapoztam egyik kedvenc könyvemet és úgy gondoltam, ezek a fonatok tökéletesen megfelelnek a mai napra. Kalóriabevitelnek is és a hűtőben fellelt dolgok hasznosítására is. A végeredmény nagyon finom lett!



Hozzávalók a tésztához:

 40 dkg finomliszt
 2,5 dkg friss élesztő
 1 teáskanál só
 15 dkg vaj (vagy margarin)
 2 tojás
 1 dl tejszín (tejföllel is helyettesíthető)


Töltelékhez:

 10 dkg füstölt szalonna
 (a receptben füstölt szalonna van írva, de bármivel helyettesíthető, ami otthon található: sonka, kolbász...)
 2 fej vöröshagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint


A tetejére:

1 tojás
 5 dkg reszelt sajt




Elkészítés:  
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. Ha szalonnával készítem, akkor apró kockákra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom, ebben az esetben már nem kell olaj, mert valószínű, hogy a szalonnának lesz elég zsírja, hogy tovább tudjam sütni benne a hagymát is. De ha egyéb felvágottal készítem (pl. sonkával), akkor a felvágottakat apró kockákra vágom és serpenyőben pici olajon megsütöm, de rögtön beleszórom a felaprított vöröshagymát is. Enyhén sózom, borsozom (illetve ízlés szerint). Kevergetés mellett puhára párolom. Majd hozzákeverem a reszelt sajtot is és hagyom az egészet kihűlni. 
3. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 3-3 mm vastagra kinyújtom. Az egyik lapra rákenem a tölteléket, a másik lapot pedig ráfektetem a töltelékre. Kissé megnyomkodom és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágok. Minden csíkot enyhén megcsavarok, aztán 2-2 csíkot összefonok.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét a felvert tojással lekenem, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöm (nálam 15 perc alatt megsült). Természetesen lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy a sütési idő hosszabb lesz.


Jó étvágyat!

40 megjegyzés:

  1. Most végeztem egy kis maradék füstölt tarjával és főtt tojással, de egy ilyen csodasüti még elférne a pockosomban... nagyon szépek lettek! Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki guszta!Gondolom mire haza értél el is fogyott! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eltaláltad, nyoma sem volt. Köszönöm szépen Éva. :)

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy Gabriella, hogy ilyen csodás fonatokban tüntetted el a húsvéti maradékokat!! Nagyon mutatós is és biztosan isteni volt!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta kis fonatocskák, én is bevállalnék néhányat.:)

    VálaszTörlés
  5. Te számomra amolyan kelt tészták királynőévé váltál! Ha ötlet kell, hozzád fogok jönni. Ezt pedig azonnal mentem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó Petra, de jó volt ezt olvasni Tőled, olyan aranyos vagy! ...és annyira zavarba jöttem, hogy fogalmam nincs mit írjak még...?? Viszont köszönöm szépen mindenképpen! :)

      Törlés
  6. Nagyon jól néznek ki:)El fogom készíteni ezt is valamikor, nagyon szeretjük ezeket:)

    VálaszTörlés
  7. Csodásak a fonatok!:) És remek az ötlet!:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jók! jól is néznek ki és biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  9. Csodás, már a látvány is. Hát még az íze milyen lehet!

    VálaszTörlés
  10. Igen, nagyon jól néz ki, csábít a látvány!!!

    VálaszTörlés
  11. Ízlésesen megkomponált blog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsóka, köszönöm szépen, aranyos vagy. :))

      Törlés
  12. Nagyon jól néz ki és külön tetszik és köszönet érte, h lefotózod a munka folyamatokat, nagyszerű ötlet.

    További sok sikert Neked és további sok finom receptet Nekünk :-)

    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hajni. :) Igyekszem lefotózni a fázismenetet egy-egy új süteménynél, mert így szeretem én is látni. :) Persze néha elfelejtem... ;-)

      Törlés
  13. Fészen láttam meg a recepted,holnap meg is sütöm,köszönöm. Jövök hozzád máskor is csemegézni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos ízleni fog, nagyon örülök, hogy megtetszett. Várom máskor is szeretettel! Jó csemegézést! :)

      Törlés
    2. Megsütöttem,a családnak nagyon bejött,köszönöm Neked♥
      Ildikó voltam :)

      Törlés
    3. Kedves Ildikó, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak! Köszönöm szépen a megjegyzést. :)

      Törlés
  14. Kellemes húsvétot Gabi!! Nagyon jók a receptek..minden nagyon finom...:) ,és finomak,már párat megcsináltam...köszi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy ízlik minden, amit eddig kipróbáltál.

      Törlés
  15. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre így Húsvét előtt. Nagyon guszta, meg is fogom csinálni. Kellemes húsvéti ünnepeket Neked és kedves Családodnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik a recept Katalin.
      Szép Húsvétot kívánok én is! :)

      Törlés
  16. Ez készítettem vacsira egy kis baconnel, hagymával és sajttal; fincsi lett!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Gabi! Nagyon szeretek ide hozzád benézni, új ötleteket gyűjtögetni! Azt szeretném megkérdezni, hogy ennél a receptnél az élesztőt fel kell-e külön futtatni? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv: Barbi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Barbi!
      Elnézést, egy kicsit későn válaszolok...
      Ennél a tésztánál nem szoktam felfuttatni az élesztőt.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés