Tepsis pizza
Laza, könnyű és nagyon puha a tésztája, a feltét pedig bármi lehet, amit találunk a hűtőben. A receptet az egyik margarinos receptes kis könyvemben találtam, bár én margarin helyett olajat használok és néha a liszt felét teljes kiőrlésű liszttel helyettesítem (épp most is).
Többnyire a kerek pizzasütő formában sütöm a pizzát, szerepel is a blogon már rengeteg ilyen pizzám, pl.: pizza gazdagon, pizza miami. De a kerek formában sütve csak a 3 tagú kis családomnak elég a pizza. Viszont amikor több főre készítem (mint például most a szüleim részére is), akkor egy nagy tepsiben kell sütnöm. Gondolom mások is szoktak tepsiben pizzát sütni, talán nem vagyok ezzel "szentségtörő". 😉
Többnyire a kerek pizzasütő formában sütöm a pizzát, szerepel is a blogon már rengeteg ilyen pizzám, pl.: pizza gazdagon, pizza miami. De a kerek formában sütve csak a 3 tagú kis családomnak elég a pizza. Viszont amikor több főre készítem (mint például most a szüleim részére is), akkor egy nagy tepsiben kell sütnöm. Gondolom mások is szoktak tepsiben pizzát sütni, talán nem vagyok ezzel "szentségtörő". 😉
Hozzávalók a tésztához:
kb. 32x35 cm-es tepsihez
40 dkg liszt
(nálam most 20 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
4 evőkanál olívaolaj (helyettesíthető napraforgóolajjal is)
4 evőkanál olívaolaj (helyettesíthető napraforgóolajjal is)
kb. 3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
A feltéthez:
7 dkg sűrített paradicsom
2 kávéskanál pizza fűszerkeverék vagy szárított oregánó
(nálam most friss oregánó apróra vágva)
1 fej lila hagyma
1 nagy paradicsom
5-10 dkg sonka apró szeletekre vágva
5 dkg kolbász karika
15 dkg reszelt sajt
De feltétnek bármit tehetünk, amit találunk a hűtőben és szeretünk!
A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
1. Az élesztőt az 1 evőkanál cukorral 1 dl langyos vízben elkeverjük, felfuttatjuk - ez kb. 5-10 percig. A lisztet (vagy liszteket) összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt, végül annyi vizet, hogy egy lágy, enyhén ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva kelesztjük kb. 20 percig.
2. Addig előkészítjük a feltétet: például a megmosott hagymát, paradicsomot felszeleteljük stb.
3. Egy tepsit enyhén kikenük olajjal, meghintjük liszttel. A tésztát egyenletesen a tepsibe nyomkodjuk, de előtte ki is nyújthatjuk tepsi nagyságúra, ha úgy könnyebb belehelyezni a tepsibe. Lekenjük a sűrített paradicsommal, meghintjük a pizza fűszerkeverékkel vagy az oregánóval. Rátesszük a sonkát, hagymát, paradicsomot, reszelt sajtot, végül a kolbászkarikákat.
4. Előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Szeletekre vágva kínáljuk.
2. Addig előkészítjük a feltétet: például a megmosott hagymát, paradicsomot felszeleteljük stb.
3. Egy tepsit enyhén kikenük olajjal, meghintjük liszttel. A tésztát egyenletesen a tepsibe nyomkodjuk, de előtte ki is nyújthatjuk tepsi nagyságúra, ha úgy könnyebb belehelyezni a tepsibe. Lekenjük a sűrített paradicsommal, meghintjük a pizza fűszerkeverékkel vagy az oregánóval. Rátesszük a sonkát, hagymát, paradicsomot, reszelt sajtot, végül a kolbászkarikákat.
4. Előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Szeletekre vágva kínáljuk.
Sütés előtt
Jó étvágyat!
Nagyon jól néz ki :) én is napok óta pizzát ennék de a fiúk pizzás csigát szeretnének úgy hogy az lesz a hétvégén :)
VálaszTörlésAz sem rossz Évi. :) Köszi.
TörlésNagyon szép a pizzád, a tésztája finom könnyűnek néz ki. Én is szoktam tepsiben sütni, ha nagyobb mennyiség kell. Sőt egyszer Olaszországban olyan pizzát vettünk, ami téglalap alakú szeletekre volt vágva. Úgyhogy ez teljesen jó így is, ha az olaszoknak is megfelel így, akkor nekünk is jó lehet :)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, így már teljesen meg vagyok nyugodva. Örülök, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésKérek szépen egyet reggelire. Cserébe fahéjas kekszet tudok adni. :) Fele adaggal majd kipróbálom. :) Nagyon guszta.
VálaszTörlésKöszi Évi, és jövet cserébe a fahéjas keksz!!! :P
TörlésSzuper,mi is szeretjük a pizzákat,nagyon gusztán készítetted el:))
VálaszTörlésA párom unokatestvére szokott ilyen tésztás pizzát csinálni, nagyon finom. Ezt is megjegyzem mert nagyon tetszik. Guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kriszti, aranyos vagy. :)
TörlésÉn mindig tepsiben sütöm a pizzát. Általában egyszerre több tepsivel kell. Nem is értem hogy lehet nektek elég hármotoknak egy kerek pizza. (Már értem hogy lehetsz ennyi finomság mellett is szép vékony.) Párom egymagában megeszik egy tepsivel :)
VálaszTörlés32 cm-es a kerek pizzasütőformám > Milán még csak pár falatot eszik a pizzából, férjem pár szeletet, én egy szeletet, egyszóval ez nekünk tényleg elég.
TörlésÉn szép vékony??? Hmmm... ha Te mondod... :)))
Nyami, nálunk is pizza volt ma:) Nálunk szinte mindig tepsis pizza van, mert így helytakarékosabb, két közepes tepsi elég a családnak:) Nagyon jól néz ki a tiéd:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu. :)
TörlésKöszönöm az ötletet! Tegnap én is megcsináltam, igaz a saját tésztámmal, és két tepsivel. De nagyon ízlett a fiúknak és még anyósom is két szeletet megevett. Pedig az nagy szó, ami azt jelenti, hogy tényleg finom. Szóval köszi, hogy eszembe juttattad, már régen csináltam és most teljes siker volt! :_))
VálaszTörlésKedves Gionetta, örülök, hogy eszedbe juttattam. Anyósodnak is ízlett? Az nagyon jó dolog! :)) Köszi, hogy benéztél. :)
TörlésVan kerek pizzához való tepsim, de mindig a gáztepsin sütöm, úgy jóval több van és aztán vagy kockázom vagy háromszögekre szeletelem. Ugyanilyen terítőm van, szeretem a vidám hangulatú színe miatt, no de Neked ágy látom tálca is van hozzá! :) Készítettem már margarinos alapút, az olyan jó porlós lett. Szépek a fotók!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska. Akkor Te is szoktad margarinnal készíteni? Szerintem is fincsi így. Örülök, hogy tetszenek a képek. :)
TörlésNálunk nagy a család, úgyhogy ha pizza, akkor tepsis. Nagyon tetszik a recepted, mivel én egyébként is a puha pizzatésztát szeretem! Nagyon finomnak látszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka. Tényleg fincsi. Próbáld ki ezt is. :)
TörlésHmmm.ebből most kérnék egy szeletecskét:)
VálaszTörlésnagyon jó...és az oldal is...biztos, hogy még megfordulok itt egy párszor:))
Köszönöm Eracsa, nagyon örülök, hogy tetszik az oldalam. :) Gyere máskor is, várlak szeretettel... :D
TörlésMegcsináltam ezzel a tésztával, de sonkás ananászosra. :) Ja, és fele részben Graham liszttel. Nagyon jó lett a tésztája így is. Annyit változtattam, hogy tettem hozzá egy lapos kávéskanál fruktózt. A lekenéshez pedig egy kis paradicsompürét kevertem kb. ugyanannyi ketchuppal, bele pizzafűszer, só, bors. Nagyon finom lett! :) Köszi a receptet!
VálaszTörlésEgyébként eredetileg mihez való volt ez a tészta? Mit lehetne még készíteni belőle? :) Először fura volt, hogy nem azt a pizzatészta ízt érzem, de nagyon jó puha tészta. :)
Szia, elolvasva is nagyon finomra készítetted, köszönöm szépen, hogy megírtad - örülök, hogy tetszik és ízlik a tésztája.
TörlésHasonló tésztával szoktam készíteni a különböző kelt süteményeket is, annyi különbséggel, hogy amikor sütit készítek a tésztából, akkor általában a víz helyett tejet használok... Sok más kelt tésztás süteményt készíthet ezzel a tésztával, mert tényleg nagyon jó puha és finom.
Ma elkészitettem a pizzát a recepted akapján,isteni finom lett.Párom is nagyon dicsërte.Köszönöm.
VálaszTörlésNagyon örülök Tímea, szívesen.
TörlésKiprobaltam a hetvegem. Szupeeeeer! Koszi a receptet!
VálaszTörlésA kovetkezo a ropogos pizza lesz :)
Örülök, hogy ízlik. A ropogós is nagyon finom. :)
TörlésSzia érdeklődnék hogy az élesztőt nem kell felfutattni? Enikő
VálaszTörlésSzia Enikő!
TörlésA langyos vízben egy csipet cukorral felfuttathatod, de nem muszáj ennél a receptnél. Elég, ha csak elkevered a vízben.
Jó sütést!
Isteni a recept 💕 kár hogy nem tudok képet csatolni. Puha laza tészta ...ezentúl csak ezt csinálom. A család imádta! Bár a recepteidben még nem csalódtam 🥰
VálaszTörlés