Fokhagymakrémleves
Nagyon finom és istenien krémes. Ami még feltétlenül mellette szól, hogy szűk fél óra alatt elkészíthető. A fokhagyma, illetve a krémleves rajongóknak kötelező! :) A családom imádja és én is.
Hozzávalók:
4 személyre
1 közepes fej vöröshagyma
9 pici gerezd fokhagyma
(ha nagyobbak a gerezdek, akkor elég 4 gerezd is!)
(ha nagyobbak a gerezdek, akkor elég 4 gerezd is!)
2 evőkanál liszt
kb. 5 dkg vaj vagy 2-3 evőkanál olaj
1 liter húslevesalaplé (esetleg 2 húsleveskocka 1 liter vízben felfőzve)
3 dl főzőtejszín
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
+ a pirított kenyérkockához 2-3 szelet kenyér
és 2 dkg reszelt füstölt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Mielőtt elkezdjük készíteni a levest, a kenyeret felkockázzuk, sütőpapíros tepsibe tesszük a kockákat és 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk (10-15 perc).
2. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk.
3. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd belekeverjük a lisztet és folyamatosan kevergetjük 1-2 percig, hozzáadjuk a fokhagymát, majd felöntjük a levessel és összefőzzük. (Ha nincs húslevesalaplé, akkor felöntjük 1 liter vízzel és teszünk bele 2 húsleveskockát - így főzzük össze a levest.)
4. Ha felfőtt, félrehúzzuk a tűzhelyről, összekeverjük a tejszínnel, botmixerrel krémesítjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és újból felforraljuk, közben ízlés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt szerecsendióval.
5. Pirított kenyérkockákkal, reszelt füstölt sajttal meghintve tálaljuk.
Tipp: Ha cipóban tálaljuk a levest: a cipó tetejét levágjuk, kivesszük a belsejét és a kenyérkockákkal együtt betesszük a sütőbe pirulni. Ezáltal tartósabb lesz a cipó, nem fog könnyen átázni tálaláskor.
5. Pirított kenyérkockákkal, reszelt füstölt sajttal meghintve tálaljuk.
Tipp: Ha cipóban tálaljuk a levest: a cipó tetejét levágjuk, kivesszük a belsejét és a kenyérkockákkal együtt betesszük a sütőbe pirulni. Ezáltal tartósabb lesz a cipó, nem fog könnyen átázni tálaláskor.
A családom nagy fokhagymarajongó - velem együtt, ami jó dolog, mert a fokhagyma nem csak fűszer, hanem remek orvosság és egészségmegőrző csodaszer.
Néhány gondolat róla: tisztítja a légutakat, elűzi a náthát és még számos gyógyító hatása van:
- emésztést elősegítő
- vérnyomáscsökkentő
- epe- és májműködést elősegítő.
Jó étvágyat!
Ugyan így csinálom én is annyi kivétellel, hogy nem kenyérkockával, hanem leves gyönggyel esszük.
VálaszTörlésAz én családom is nagyon szereti...
Úgy látszik, hogy akkor ez a recept sokak számára jól bevált... :) Biztos fincsi levesgyönggyel is.
TörlésDe nagyon szeretem a fokhagyma krémlevest.Persze minden krémleves kedvenc nálunk is.Elhiszem, hogy nagy kedvenc nálatok is.Mi is hagymát, hagymával eszünk.Főleg ilyenkor télen.Igaz ma már tavasz van!:)
VálaszTörlés:-)) Köszönöm Nelli, hogy benéztél hozzám.
TörlésÉljen a fokhagyma! Köszi a hasznos információkat, majd megmondom a páromnak hogy nemcsak büdös leszek tőle, hanem igenis hasznos orvosság :D
VálaszTörlésHátha akkor elnézőbb lesz a "büdössel" szemben. ;-))
TörlésGuszta, szépen tálaltad, csak én nagyon, de nagyon nem szeretem a fokhagymát :))
VálaszTörlés:-) Azért köszi!
TörlésNálunk mindenki szereti és képzeld sosem készítettem! Szégyenlem is magam érte! :) A kedvenc éttermünkbe, ha eljutunk, akkor szoktuk rendelni és cipóban tálalják fel! Isteni! Jóízűen megenném a fotóalanyod! :)
VálaszTörlés...akkor itt az ideje, hogy elkészítsd! :) A cipós tálalás nekem is bejön, úgy még kívánatosabb és nagyon illik a leveshez! :)
TörlésMi is nagyon szeretjük a krémleveseket, a fokhagymakrémlevest is! Guszta a tied is, jólesne most egy tányérral! :)
VálaszTörlés...és ha hamarabb kérted volna kedves Hankka, akkor adtam is volna belőle, elhiszed? :)
TörlésKérek szépen! :) Puszik! B.csek
VálaszTörlésEgyszer, ha itt lesztek, kapsz! Csak akkor már annyi mindent kell készítenem, hogy előtte 2 napig sütök-főzök, Ti pedig nem győztök enni. :))
TörlésSosem ettem még. Biztos ízlene, hiszen nagy fokhagymásak vagyunk...Kipróbálom majd! Vittem a receptjét!
VálaszTörlésHa tényleg "fokhagymásak vagytok", akkor el kell készítened! :)
TörlésMi is nagyon szeretjük és a tiéd nagyon guszta,küldhetnék is távpostán:))
VálaszTörlésui: nem akarod kitörölni a szóellenőrzést,könnyebb lenne írni?
:-))
TörlésMi is nagyon szeretjük, meg általában mindenféle krémlevest.Nekem az első krémleves, amit elkészítettem ez volt.
VálaszTörlésAkkor tényleg nagyon szeretitek, ha ezzel próbálkoztál először...
TörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám. :)
Nekem jöhetne egy tányérkával...vagy kettővel...:)
VálaszTörlésLegközelebb küldök, és rögtön két tányérral, oké? :)
TörlésÉn nagyon szeretném, de Apa ódzkodik a fokhagymától. Azért fogok ilyet főzni. Legfeljebb én eszem meg mindet :). A kenyérkocát próbáltam sütőben, de nekem a pici olajjal megpirított sokkal finomabb.
VálaszTörlés...azért magadnak készíts egy keveset egyszer, ha szereted, hisz' olyan fincsi! :)
TörlésÉn is szoktam a kenyérkockát pirítani a serpenyőben - ugyan nem olajban, hanem vajban. Például a múltkor a sajtlevesbe vajban pirítottam... mikor hogy, most időhiányban voltam és egyszerűbb volt a sütőben tepsiben zsiradék nélkül, Mi így is szeretjük. :)
A tejszin helyett a tejfol jo-e ?
VálaszTörlésNem próbáltam még tejföllel ezt a levest, de sok levesnél lehet helyettesíteni a tejszínt vele. Szerintem ezt a levest is lehet tejföllel, csak talán azzal nem lesz ennyire krémes. ... vigyázz, nehogy összecsomósodjon a tejföl!
TörlésBocsi hogy beleszólok imádom a receptjeidet még egyben sem csalódtam, föleg a kelttésztákban. Én a fokhagymalevesbe liszt helyett egy közepes burgonyát teszek és a tejszin mellé egy-vagy két evökanál tejfölt...a füstölt sajt helyett parmesant amit nagyon imádok. Nagyon krémes és nagyon fincsi....nem csomósodik mert turmixal összekeverem a hagyma és a burgonya miatt is. Csak tejföllel nem tudom elképzelni szerintem túl savanykás kesz.
TörlésSzia Rózsa!
TörlésHallottam már, hogy liszt helyett szokták burgonyával is készíteni... legközelebb tuti, kipróbálom. Köszi.
Egyébként csak tejföllel én sem tudom elképzelni, nem illik ehhez a leveshez az íze szerintem - a tejszín jobb, mert lágyítja egy kicsit a fokhagyma ízét...
Köszönöm, hogy írtál.
Üdv.: Gabriella